AirBG

Air BG с награда на публиката „Свободен електрон“ за 2017 г.

Сайтът с данни за въздуха в реално време Air BG взе наградата на публиката „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2017 г. Призът се дава за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Тази година традиционното отличие цели да поощри стратегическото използване на интернет за развитие на зелената икономика.

Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.

„Чрез своята работа Air BG използва стратегически информационни и комуникационни технологии за подсилване на гражданското общество в полза на опазването на природата, европейските норми и законността, каквато е целта на наградата”, каза Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк“.

Официалната награда „Свободен електрон“ на фондацията пък отиде при кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“. „Вече 20 години активистите от кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“ отстояват зелената икономическа визия в региона на Кресна“, коментира Наталия Димитрова-Попова, председател на управителния съвет на „БлуЛинк“, която връчи наградата „Свободен електрон“ за 2017 г. „Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ”, допълни Павел Антонов.

Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации и медии с върхови постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Наградата е учредена през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация „БлуЛинк“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *