feed-2615928_960_720

30 домакинства в Нови Искър ще получат пелетни печки

30 домакинства от Нови Искър ще получат нови печки с пелетно гориво като част от проект на Столична Община. Днес зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова е подписала договора с фирмата-изпълнител на доставката, обяви самата Христова. Заедно с печките на домакинствата ще бъдат доставени и пелети за първия отоплителен езон, в който ще ползват новите котли.

“Ние подготвихме критерии за подбор на домакинствата за осигуряването на пелетни печки. Сред тях са такива изисквания като да са в неравностойно положение, да има член на домакинството с ТЕЛК, да има отглеждане на дете,” обясни Христова. Решението за старта на проекта е гласувано в Столичния общински съвет ден по-рано, на 23 ноември.

Районът на Нови Искър е избран заради наличието на най-много селища в района, които се топлят спечки на твърдо гориво.

Пелетните отоплителни тела ще бъдат доставени до два месеца. Сега домакинствата, които желаят да получат такава печка, могат да кандидатстват в съответните районни администрации.

Наред с това се готви и проект за проектиране и изграждане на център за биомаса. В него ще се използват материали, добити чрз поддръжката на зелената система и общинските гори на Столична община (клони и др), така че отпадъците от дървесина да могат да се изполват не за компостиране, а за изработката на пелети. Те ще мгоат да се използват за отоплението на общински структури – детски градини, училища и др.

Около 80% от фините прахови частици във въздха идват от битовото отопление, според проучване на МОСВ, предсатвено от Валери Серафимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *