london-590114_960_720

Двуетажните автобуси на Лондон стават електрически

Лондон е известен със своите двуетажни автобуси – обслужващи градския транспорт, те са забележителност сами по себе си. Скоро те ще са изцяло електрически. Още идното лято 68 по улиците в града ще тръгнат 68 изцяло електрически дуетажни автобуса. Ще има два маршрута, които ще се обслужват изцяло от този вид превозни средства – от Барнет до централен Лондон.

В Лондон се разгръща инициатива за нискоемисийна централна зона, припомни кментът на града Садик Хан. “Правим всичко възможно, за да подобрим качеството на въздуха, и имаме нужда правителството да отговори на амбицията ни да решим тази национална здравна криза“.

През следващата година „Транспорт за Лондон“ има за цел да осигури 240 електрически автобуса, които да работят в транспортната мрежа на града. Всички нови двуетажни автобуси трябва да са с нулеви емисии или да са хибриди. Едноетажните автобуси в централен Лондон също трябва да станат нулевоемисийни през следващите години. Целият автопарк на града трябва да е 100% нулевоемисиен до 2037 г.

dsc_1282

Съдът даде ход на делото срещу Столична община за мръсния въздух

Софийски градски съд даде ход на делото срещу Столична община, заведено от „ Група за чист въздух“, съобщи екологичното сдружение „За Земята“, което е част от групата. Датата на първото заседание е  12. 07. 2018 г. от 10.30 часа в Софийски градски съд (Съдебната палата).

Това се случва след една като трима съдии си дадоха отвод по делото.

На първото заседание се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно – кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колективът за възможността за включване по делото. Съдът иска да изслуша становищата на двете страни по делото, преди да се произнесе с решение.

Твърдението на „Група за чист въздух“ е, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша мръсен въздух и страда от замърсяването.

От този момент нататък към колективния иск имат право да се присъединят всички засегнати, като доказването „Група за чист въздух“  настоява да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение. Според членовете на групата, не бива да се допуска в рамките на този процес да се налага доказване на конкретни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

„Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките. Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си“, споделя адв. Димо Господинов.

Наред с това „Група за чист въздух“ ще започне кампания за набиране на средства, с които да се покрият първоначалните разноски за водене на делото. Необходими са такива за плащане на депозитите за експертизи, които трябва да се извършат, за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително. Важно е гражданите да знаят, че адвокатите от „Група за чист въздух“ работят безплатно за каузата и тези средства не са за адвокатски разноски

green-action-plan

София ангажира ARUP и PwC за зеления си “план за действие”

Световноизвестните консултанти в областта на екологичното градско развитие ARUP и колегите им от консултантската фирма Pricewaterhouse Coopers (PwC) са ангажирани с изготвянето на плана за действие за превръщането на София в зелен град, стана ясно днес по време на встъпителната среща за началото на проекта. Планът трябва да бъде разработен в рамките на една година. Той трябва да е готов през юни 2019 г.

Планът е част от рамковата инициатива на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на име “Зелени градове”. Тя е подпомогнала множество други градове по света в дефинирането на целите и средствата за екологичното им развитие. Столична община се присъедини към инициативата с решение на СОС от края на януари тази година.

Проектът предвижда анализ на текущата ситуация и извеждане в приоритет на няколко области, за които има нужда от най-много дейности в посолка екологизиране, например редуциране на вредните емисии, подобряване на енергийната ефективност, подобряване на качеството на водите, подобряване на достъпа до зелени пространства, обясни Найджъл Йоландс, ръководител продукти в отдела за енергийна ефективност и климатини промени при ЕБВР. След извеждането на приоритетите ще се дефинират конкретни действия за справянето с предизвикателствата. За всяко от действията ще се дефинират и възможните изтоници на финансиране: държавни гарантирани заеми, общински заеми или комунални заеми с гаранции от общината, квази-корпоративни комунални заеми или заеми за ПЧП. Финансовата рамка ще варира в диапазона 2 до 150 милиона евро.

surgery-1807541_960_720

6 млрд. лири годишно са здравните разходи заради мръсния въздух в Обединеното кралство

Осъзнаването на рисковете за здравето, породени от замърсяването на въздуха, вече е факт, но последните проучвания стряскат с измеренията на тези щети. Само в Обединеното кралство финансовата „цена“ на мръсния въздух се измерва в 6 милиарда лири годишно – толкова е натоварването за националната здравноосигурителна система заради заболяванията, породени от въздушното замърсяване.

Университетите в Оксфорд и Бат са направили проучването, възложено от “Глобалнен план за действие” – екологично-ориентирана благотворителна организация, която подготвя предстоящия национален Ден на чистия въздух в Обединеното кралство (21 юни). Изследването сочи, че последиците за здравето, причинени от емисиите от дизеловите превозни средства, са около 20 пъти повече от тези от електрическите превозни средства и поне пет пъти повече от тези, свързани с бензиновите автомобили.

“Автомобилите и микробусите са отговорни за 10 000 ранни смъртни случая всяка година, а дизеловите автомобили са основният проблем”, каза д-р Кристиян Бранд, доцент в Школата по география и екология при Университета в Оксфорд и съпредседател на Британския център за енергийни изследвания. “Оценката на ефектите върху здравето, свързани с дизеловите автомобили, е поне пет пъти по-голяма от тази, свързана с бензиновите превозни средства, и около 20 пъти по-голяма от тази на електрическите превозни средства. Тези резултати повдигат важни въпроси – за това как най-добре да се разработят и приложат ефективни и справедливи стратегии за качеството на въздуха и транспорта“.

Праховите частици и NOX емисиите допринасят за множество сериозни здравни състояния, включително сърдечни заболявания, астма, белодробни заболявания и рак.

Изследването предоставя допълнителни доказателства, че една амбициозна стратегия за качеството на въздуха би осигурила значителни икономически ползи, подчерта Крис Гол, старши партньор в „Глобален план за действие“. „Да заменим чедна четвърт от пътуванията с автомобил в градските зони с ходене или колоездене може да спести над 1,1 млрд. лири годишно – разходите за здравни щети”, каза той.

singleimage_892a.resizeViewPort.1200.fileReference-678x381

SEAT инсталира въздухопрочистващ паваж в Барселона

Испанският производител на автомобили SEAT е инсталирал въздухопрочистващ паваж в завода си “Martorell” в Барселона.

Фотокаталитичният материал е създаден чрез комбиниране на титанов диоксид и цимент. Това позволява превръщането на азотните оксиди (NOx) във водоразтворими нитрати. Преобразуването се случва, когато самопочистващите се паважни плочи са изложени на светлина, в досег с кислород и NOx едновременно.

Плочите на тротоарите покриват площ от 4000 кв. метра. Очаква се те да доведат до намаляване на замърсяването на въздуха с NOx с около 40% в района на завода.

До края на годината SEAT планира да инсталира допълнителни 26 000 кв. метра от специалния паваж, по всички платна и пътеки около завода Martorell. Предвижданията и изчисленията на компанията са, че когато бъде покрита площ от 30 000 кв. м., фирмата ще спестява по 5,2 тона NОx емисии годишно.

SEAT разглежда и въпроса дали материалът може да се използва за покритие на външните стени на завода под формата на боя. Тяхната площ е 147 000 кв. м.