city-731219_960_720

Лондон с план да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Кметът на Лондон обяви плановете си да направи столицата на Великобритания най-зелен град в света до 2050 г.

Амбициозният план е изложен в Лондонската стратегия за околната среда (LES). Това включва увеличаване на инвестициите в проекти за възобновяеми енергийни източници и подобряване на качеството на въздуха. Схемата предвижда увеличи количеството на слънчевия фотоволтаичен (PV) капацитет в града повече от 20 пъти в уречения краен срок.

Садик Хан, кметът на града, предлага също така че количеството хранителни отпадъци в Лондон да бъде намалено наполовина през следващите 32 години.

До 2020 г. емисиите на СО2 в града трябва да бъдат намалени с 40% спрямо базовата линия от 1990 г. Това е с пет години по-рано в сравнение със заложеното в предходния план. Крайната цел е Лондон да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Планът е създаден след консултация на градския съвет с 3000 представители на обществеността и 370 заинтересовани страни, всички в Лондон.

„Радвам се, че толкова много лондончани се включиха и дадоха своята обратна връзка за бъдещето на околната среда в Лондон“, заяви кметът на Лондон Садик Хан. „За да го защитим в полза на бъдещите поколения, трябва да предприемем решителни действия сега – вече сме свършили фантастична работа, но има още много – и трябва всички лондончани и цялото правителство да играят ролята си“.

„Поздравявам кмета и екипа в Лондон, че са сред първите градове в света, които публикуват план, който предвижда реализация на най-високата амбиция на Парижкото споразумение“, коментира Марк Уотс, изпълнителен директор на C40 Cities Climate Leadership Group. „Лондон е вдъхновение на градовете по света“.

speed-3314474_960_720

Шумовото замърсяване е новият „вторичен дим“

Звуковото замърсяване е „новият вторичен дим“, според експерти. Изследователи от университета в Ню Йорк провеждат петгодишно проучване на шума в града, за да разберат по-добре как звуците около нас оказват влияние върху здравето ни. Учените са единодушни, че всичко над 50 децибела увеличава стреса, безпокойството, хипертонията и риска от инфаркт – това е същото ниво на звук като в тихо предградие. Eкспертите търсят и начини начини за промяна на звуковия пейзаж, за да се избегне увреждането на общественото здраве. Те определят тази заплаха като толкова опасна, колкото и т. нар. вторичен дим от тютюнопушенето.

До момента не са провеждани щателни проучвания за промяната в нивата на шума в града. Точно това прави новото изследване толкова жизненоважно. Но въпреки липсата на официални данни, вече има тенденция на нарастване на броя съдебните дела заради завишен шум – както и все повече хора със слухови проблеми. Наред с това нараства броят на изследователските проучвания, които красноречиво доказват негативните последици за здравето от шума. „Изминаха десетилетия, за да се образоват хората относно опасностите от вторичния дим. Може би ще ни трябват десетилетия, за да покажем влиянието на вторичния шум“, каза активистът Брадли Вите пред „Вашингтон пост“.

Какво може да се направи за намаляването на шума в градовете?

Често прилагана практика е обграждането на магистралите и натоварените булеварди с високи панели с релефна повърхност, нерядко произведени от смес от бетон и рециклирана гума, които имат звукопоглъщащ ефект. Масова практика е налагането на високи глоби за „силни и остри звуци“, като например рева на мотоциклетите.

Тези банди мотористи, които се движат с оглушителен рев през града, могат да достигнат до 125 децибела, казва Вите. В резултат на наложените им глоби в градчето Елхарт в щата Индиана местната градска управа не само е намалила нивата на шума в града, но и е получила 1,6 милиона долара приходи, които е използвала за закупуването на четири нови полицейски коли.

Sofia in the smog: the Bulgarian capital ranks second in Europe in terms of death rate due to air pollution, according to the WHO.

Граждани настояват за местен референдум за горенето на отпадъци в София

Инсталацията за изгаряне на битови отпадъци, която Столична община се готви да изгради със заем от 130 млн. лева, е опасен за здравето на софиянци, но също така и финансово неизгоден проект. Реализирането му трябва да бъде решено с референдум сред гражданите на София, проведен след предоставяне на изчерпателна информация от страна на СО и реален публичен дебат. Поради тази причина започва набирането на подписи от граждани с искане за отмяна на проекта за замърсяващата инсталация.

Местната гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци” прикани всички софиянци, загрижени за своето и на децата си здраве и за смисленото и прозрачно изразходване на общинския бюджет, да се се обърнат към Столичния общински съвет със следните искания:

  1.  Столичният общински съвет да вземе решение за провеждане на референдум на основание чл. 17, ал. 2 от Закона за общинския дълг със следния въпрос: “Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в размер на 130 млн. лева?“
  2.  Да приеме необходимите решения за привеждане на управлението на отпадъците в София в съответствие с политиките на Европейския съюз за постигане до 2030 г. на 65% рециклиране на битови отпадъци, 75% рециклиране на отпадъци от опаковки и до 10% депониране.
  3.  Да въведе задължително поименно гласуване на общинските съветници на заседанията на Столичния общински съвет.

Подписката с тези искания може да бъде подкрепена на пунктовете за събиране на подписи:

8 май от 18:00 до 22:00 часа

• в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“

от 9 май от 18:00 до 20:00 часа

• в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“

• на площад „Св. Неделя“ при Булбанк

• подлеза на Софийски университет „Климент Охридски“

Инициативата може да се следи тук, бланка може да се изтегли оттук. Попълнените бланки се предават на посочените по-горе пунктове.