chair-97968_960_720

Цветна легенда върху столичните контейнери за смет разясняват как да изхвърляме разделно

Цветна легенда върху общите контейнери за смет ще разяснява на столичани как да изхвърлят отпадъците си разделно по най-правилния начин. Пилотният квартал – където стикерите се появиха вече – е Красно село. Цветните стикери, залепени върху сивите контейнери, поднасят подробна и разбираема информация за това как и къде се изхвърлят различните отпадъци – мебели, строителни материали, остаряло електрическо оборудване, акумулатори, автомобилни гуми, лекарства, препарати, биоотпадъци и т.н. Такъв вид отпадъци не трябва да бъдат изхвърляни директно в сивите контейнери за общи битови отпадъци.

Стикерите са направени от издръжлив материал, който е способен да понесе не само слънчевото греене, но и механични въздействия. Проектиран е така, че при машинното опразване на контейнерите графичната информция въху него да не бъде засегната.

Пилотният проект е по инициатива на “Зелена София” към Столична община и обхваща 100 сиви контейнера на територията на район Красно село, като идеята е през следващата година информационната кампания да обхване целия град.

Графиката от стикера е наличен и на интернет страницата на Асоциацията за развитие на София – в раздела “Дейности“. Оттам всеки може да го свали, разпечата и да информира своите съседи, като го закачи във входа или в асансъора на своя блок.

От края на януари ще е активна и страницата waste.sofia.bg, където ще има подробна и лесно достъпна и разбираема информация за всички видове отпадъци, тяхното изхвърляне или събиране, както и за местоположението на контейнерите – сиви и цветни, и на площадките за предаване на вторични суровини.

След появата на цветната легенда относно отпадъците в Столичната община ще се проследят обажданията и сигналите към столичния инспекторат и службите за отпадъци, за да се отчете въздействието на поднесената информация. Очаква се кампанията да провокира повишен брой запитвания и заявки за извозване на отпадъци от определени видове – например ЕЕО.

Важна подробност в тази връзка е, че т. нар. мобилен пункт за опасни отпадъци – живачни термометри, бои и лакове, химикали и др. – може да бъде повикан с телефонно обаждане, така че всеки може да изхвлърли опасни отпадъци и извън определения за целта график.

emisii_FPCH-m

Карти на потреблението на твърди горива oт домакинствата

Карти на потреблението на твърди горива в домакинствата в София бяха изготвени и публикувани онлайн от екипа на „Зелена София“. Трите карти показват разпределението на сградите с източник на отопление с нафта, въглища или дърва, емисиите фини прахови частици (ФПЧ) от тези домакинства и емисиите на азотни окисиди (NOx).

В сайта картите са показани като изображение, но при интерес от заинтересовани организации екипът може да предостави „оригиналите“ – ГИС карти с различните слоеве данни, обясни Елица Панайотова, ръководител на „Зелена София“.

pollution (2)

Столичани излизат на протест заради мръсния въздух

Троен паралелен протест “Заедно срещу лошият въздух!” ще се проведе на 19 декември от 19 часа в София. В него ще се включат жители на кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел.

В много от районите на столицата стойностите на замърсяване на въздуха стигат над 400-500 микрограма, до 1200 и даже 1600 в някои моменти, казват гражданите от трите квартала.

“Протестът е срещу безхаберието на Столична община за бързо разрешаване на сериозния проблем с ежедневното обгазяване на кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел, заобикалящи “Виетнамските общежития” и “Факултета”. Според гражданите, надигнали се на протест, във въпросните райони се горят постоянно кабели, дрехи втора употреба, гуми, отпадъци и много други силно отровни материали.

Мръсният въздух ни разболява ежечасно, казват инициаторите, настоявайки за спешно решаване на проблема.

Според Световната здравна организация, замърсяването на въздуха през последните години е най-големият риск за здравето. Този проблем е виновен за смъртта на повече хора, отколкото СПИН и малария, взети заедно.

Международната агенция на Световната здравна организация за изследване на рака IARC пък е категорична, че замърсяването на въздуха е канцерогенно – също като азбеста, цигарения дим и ултравиолетовата радиация. Рискът за индивида е нисък, посочва агенцията, но е почти почти неизбежен. „Можете да изберете да не пиете или да не пушите, но не можете да контролирате дали сте изложени на замърсяване на въздуха. Не може просто да решим да не дишаме“, казва Франческа Доминичи, професор по биостатистика в Школата по обществено здраве при Харвардския университет.

По данни на СЗО, 80% от градското население по света е изложено на мръсен въздух.

Всичко около организацията на протеста може да се проследи тук.

road-bike-594164_960_720

Споделени велосипеди без „станции“ – навярно по-добрата формула?

Споделени велосипеди, ала без „станции“ за взимане и оставяне на колелетата – това е може би по-добрата формула за развитието на споделените велосипеди, смятат учени от Центъра за изследвания на „градовете на бъдещето“ при Националния университет на Австралия. Споделените велосипеди без станции се сочат като следващото „голямо нещо“, което ще промени представите ни за градовете и за движението на хората.

Този род схеми разчитат на велосипеди, които се самозаключват и проследяват чрез GPS. Използвайки смартфон приложение, потребителите могат да вземат колелета, д ги използват и да оставят там, където им е най-удобно, близко до крайната дестинация.

Главното удобство е точно това – че няма станции. Човек може да покара колело и да го остави там, където му е лесно, без да търси докинг-станция, на която да върне велосипеда, и без да се налага да ходи пеш до мястото, към което се е устремил. Навярно това удобство е причината подобни схеми да процъфтяват във все повече градове. В австралийската столица работят 6 системи за споделени велосипеди, все без докинг-станции. Шестте оператора са Reddy Go, OBike, ofo, mobike, Earth bike и Airbike.

В ерата на смартфоните и повсеместната свързаност споделените велосипеди без станции са ново ниво на удобство и мобилност. Те са важна брънка от веригата на „мобилността като услуга“. Могат да се използват като „последна миля“ за обслужване на туристическите маршртути.

Едно от потенциалните неудобства на този подход е визуалната „неподреденост“. Там, където подобни споделени схеми процъфтяват, колелетата са навсякъде – нещо, което може да се окаже дразнещо за окото. Проблем е и изхвърлянето на стари, повредени велосипеди. В някои китайски градове има цели купища – гробища от изхвърлени споделени велосипеди от схеми без докинг-станции. Това обаче е решим проблем, казват австралийските учени – въпрос на регулация, която се договаря между общината и операторите на схеми за споделени велосипеди.

solar-panels-1149611_960_720

Оскъдни са изгледите да има слънчеви и зелени покриви в София

Оскъдни са изгледите скоро да има слънчеви и зелени покриви в София. Потвърждава го писмо на Столична община до Инициативен комитет „София – зелена столица“, което бе изпратено в отговор на предложение за извършване на оценка и анализ на потенциала на покривите и фасадите на сградите на територията на Столична община за инсталиране на технологични системи за добив на екологично чиста, възобновяема енергия и реализация на зелени покриви.

През септември 2017 година Инициативен комитет „София – зелена столица“ се обърна към Столична община с предложение за оценка и анализ на плоските покриви в София и фасадите на сградите от гледна точка на възможностите за инсталиране на термални соларни колектори, фотоволтаични панели, зелени площи – или комбинация от тях. Към момента огромната част от покривите в големия град представляват празни, неоползотворени пространства. Аналогично е състоянието и на празните, лишени от прозорци фасади; в най-добрия случай някои от тях се използват като рекламна площ. Всички те биха могли да произвеждат енергия за обитателите на съответните сгради и да допринесат за по-чистата околна среда.

За да се прецени доколко покривите и фасадите на сградите в София са годни за монтиране на соларни системи или изграждане на растителни масиви, те трябва да бъдат обследвани. Освен площта от значение са изложението, наклонът, ветровото натоварване и др.

Подобно проучване обаче не е възможно да се реализира от СО, гласи отговорът на направление „Инвестиции и стоителство“ при Столичната община.

До момента, 3 месеца след входирането на предложението, все още няма постъпили отговори от страна на останалите направления в СО, комисиите в Столичен общински съвет, кмета и зам.-кметовете, НАГ, „Зелена София“.

Соларни и зелени покриви – предложение от ИКСЗС

Зелени и соларни покриви – отговор от Столична Община

dsc_1282

Европейската екоагенция: Почасовите данни за състава на въздуха са важни за „уязвимите“

Почасовата информация за качеството на въздуха и за моментните нива на различни вредни вещества в него е важна за всички, които са „уязвими“ към повишеното съдържание на замърсяване. Те могат да пострадат от вредните ефекти на повишените концентрации на замърсители. Това обясниха от Европейската агенция за околната среда в отговор на запитване на GreenTech.bg. За „уязвими“ се считат децата, възрастните, хората с алергии, с белодробни и сърдечно-съдови проблеми.

„Европейският индекс на качеството на въздуха позволява на потребителите да разберат повече за актуалното качество на въздуха там, където живеят, работят или пътуват. Показвайки актуална информация за Европа, потребителите могат да получат информация за качеството на въздуха в отделните държави, региони и градове. Информацията за качеството на въздуха в реално време е важна, тъй като това е въздухът, който гражданите дишат във всеки един момент“, разяснява Анти Каартинен, прес-говорител на ЕАОС.

„Законодателството на Европейския съюз определя стандарти за качество на въздуха както за краткосрочните (почасови / дневни) нива, така и за дългосрочните (годишни) нива на качеството на въздуха. Стандартите за дългосрочните нива са задължително по-строги от тези за краткосрочните нива, тъй като сериозните здравни ефекти възникват заради дългосрочно излагане на такива замърсители“.

Здравни ефекти са налице и при краткосрочното, и при дългосрочното излагане на замърсяване, пояснява още Каартинен. „Краткосрочната експозиция (в продължение на няколко часа или дни) е свързана с остри здравни ефекти, докато дългосрочната експозиция (в продължение на месеци или години) е свързана с хронични ефекти върху здравето“.