feed-2615928_960_720

30 домакинства в Нови Искър ще получат пелетни печки

30 домакинства от Нови Искър ще получат нови печки с пелетно гориво като част от проект на Столична Община. Днес зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова е подписала договора с фирмата-изпълнител на доставката, обяви самата Христова. Заедно с печките на домакинствата ще бъдат доставени и пелети за първия отоплителен езон, в който ще ползват новите котли.

“Ние подготвихме критерии за подбор на домакинствата за осигуряването на пелетни печки. Сред тях са такива изисквания като да са в неравностойно положение, да има член на домакинството с ТЕЛК, да има отглеждане на дете,” обясни Христова. Решението за старта на проекта е гласувано в Столичния общински съвет ден по-рано, на 23 ноември.

Районът на Нови Искър е избран заради наличието на най-много селища в района, които се топлят спечки на твърдо гориво.

Пелетните отоплителни тела ще бъдат доставени до два месеца. Сега домакинствата, които желаят да получат такава печка, могат да кандидатстват в съответните районни администрации.

Наред с това се готви и проект за проектиране и изграждане на център за биомаса. В него ще се използват материали, добити чрз поддръжката на зелената система и общинските гори на Столична община (клони и др), така че отпадъците от дървесина да могат да се изполват не за компостиране, а за изработката на пелети. Те ще мгоат да се използват за отоплението на общински структури – детски градини, училища и др.

Около 80% от фините прахови частици във въздха идват от битовото отопление, според проучване на МОСВ, предсатвено от Валери Серафимов.

DSC_5362-1

МОСВ: Въздухът в София става все по-чист

Въздухът в София става все по-чист. Проблем е зимното отопление на твърдо гориво. Това обяви днес минисътрът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция.

В периода 13-20 ноември мобилна станция за измерване качеството на въздуха е провела замервания на 4 ключови места в София, посочи министърът. Измервани са фини прахови частици, серни и азотни оксиди и други замърсители в два 2 квартала с отопление на ТЕЦ – Младост и Студентски град – 1 квартал с ототпление на твърдо гориво – Бояна – и един район с тежък транспортен трафик – кръстовището на бул. Стамболийски при Булбанк. „Навсякъде няма превишаване на нормите на фини прахови частици с изключение на едно превишение на 17 ноември 2 пъти в Бояна, с двойно повишение на ФПЧ в периода 17 до 23 часа. Това отново потвърждава, че основният замърсител на въздуха е битовото отпление с твърдо гориво,” обобщи министърът.

През 2014 година само една от станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух в София е регистрирала средногодишни стойности под горния праг на нормите, посочи още Нено Димов. През 2016 г., по думите му, всички станции отчитат средногодишни ФПЧ концентрации под нормата. При дневните превишения се вижда ясно понижаване на замърсяванията, каза още Нено Димов. Това не значи, че всички данни са под нормите – все още има превишения, но те са много по-ниски в сравнение с 2014 година.

От тази зима на територията на СО ще заработи система за ранно предупреждение за очаквани замърсявания на въздуха, увери пък Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в Столична община. Засега обаче не е решено какви мерки ще се предприемат при сигнал от системата за ранно предупреждение.

Sofia-smog (2)

Софийския апелативен съд решава съдбата на прекратеното дело за мръсния въздух в София

„Група за чист въздух“ внесе обжалване пред Софийския апелативен съд за прекратеното дело по заведените три колективни иска срещу Столичната община за замърсения въздух. Делото бе прекратено през октомври с аргумента, че ищтците нямат финансов ресурс и кометенция да водят подобен процес.

„Формалистичният подход на съда по делото е отказ от достъп до правосъдие. Гражданите имат право на чист въздух, което следва да може да се защити пред съд“, каза адвокат Димо Господинов, който лично внесе обжалването.

Решението на Софийският градски съд (СГС) от 27.10.2017 г. да прекрати делото дойде в ключов за гражданите на София период – началото на зимния сезон, когато традиционно качеството на въздуха се влошава драстично.

„Няма ясна тенденция за изчистване на въздуха в София, тъй като за януари и февруари 2017 година средните стойности за фини прахови частици 2,5 са по-високи от тези за 2016, 2015 и 2013. Затова по-скоро да запретнем ръкави и да решаваме проблема“, каза Ивайло Хлебаров от „За Земята – Достъп до правосъдие“.

„Срамота е, че българският съд, също и общината, изобщо не защитават обществения интерес, особено що се отнася до качеството на въздуха. Качеството на живота е пряко свързано с качеството на въздуха“, добави Христо Илиев от сдружение „Спаси София“.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в „Група за чист въздух“. Те са подписани от „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“ и Център за независим живот и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Това са първите колективни искове, защитаващи интерес на живущите в София, които целят да потърсят отговорност от Столична община за неправомерното й бездействие по отношение на чистотата на въздуха в най-големия град на България.

Подобен колективен иск за мръсния въздух в Пловдив бе отхвърлен като неоснователен от Апелативния съд във Велико Търново през февруари тази година.

copenhagen-2532129_960_720

Дърветата в градовете растат по-бързо от тези в дивата природа

Градските дървета растат по-бързо от селските дървета по целия свят, според едно ново ново проучване, обхващащо 10 различни града по света. Причината навярно е ефектът на градските топлинни острови.

С нарастването на температурите по целия свят, както и предвид ускорената урбанизация, топлината в градската среда изглежда оказва влияние върху местната растителност. За да проучи въпроса по-отблизо, екип от Техническия университет в Мюнхен използвал проби за проучване на растежа на 1383 дървета през последните 150 години. Учените установили, че градските дървета „печелят състезанието“ като цяло, но това не е непременно добра новина.

„Докато ефектите от изменението на климата върху дървесния растеж в горите са мащабно проучени, засега няма достатъчно информация за градските дървета конкретно“, казва един изследовател от екипа – експертът по горите Ханс Прецч. „Ние можем да покажем, че градските дървета са по-големи от селските дървета на същата възраст. Така е, защото градските дървета растат по-бързо. Разликата възлиза на около една четвърт на 50-годишна възраст. Тя е малко под 20 процента при 100-годишна възраст на дърветата“.

За да добият тези данни, учените изследвали дървета в и около Берлин и Мюнхен в Германия, Брисбейн в Австралия, Кейптаун в Южна Африка, Ханой във Виетнам, Хюстън в Тексас, Париж във Франция, Принц Джордж в Канада, чилийската столица Сантяго де Чили и Сапоро в Япония. Тези градове са избрани така, че да обхващат четири различни климатични зони: бореални, умерени, средиземноморски и субтропични.

streets-2618161_960_720

Във всички тези зони, като цяло, темповете на растеж както на градските, така и на селските дървета са се увеличили спрямо 60-те години на миналия век. Отвъд това обаче градските дървета са нараснали с 25% по-бързо от тези в селските райони.

Сравнени по зони, дърветата не показват същетвени разлики в разтежа. Като че ли най-голямото увеличение на растежа на градските дървета се наблюдава в бореалните райони, казват учените.

Да се прогнозира какво може да се очаква на база на тези масиви от данни е трудно, защото проучването разглежда само темповете на растеж, но не и всеки от възможните фактори, предупреждават авторите. Те обаче имат няколко идеи.

Общото увеличение на растежа от 60-те години насам вероятно се дължи на човешката дейност, респективно повишените обеми въглероден диоксид, който се озовава в атмосферата. Влияние има и като цяло по-топлата среда в градовете. По-топлият въздух не само подпомага бързината на растежа, но и осигурява по-дълъг „сезон“ за развитие на растителността.

„Ефектът на традския топлинен остров включва по-високи температури в градовете в сравнение с околните пейзажи, които могат да стимулират фотосинтезата, ако температурният оптимум на даден вид все още не е достигнат, и да удължат вегетационния сезон“, пишат учените.

Градската среда все пак не може да се счита за изцяло благоприятна за дърветата. Техният растеж може да е затруднен от фактори като лошо качество на почвата или липса на вода.

Градските планьори трябва да разбират растежа на дърветата в градовете, за да се грижат по-добре за жителите на градовете. Добре известно е, че листната маса подобрява здравето на градовете и качеството на въздуха. Това е важно, като се има предвид, че броят на хората, живеещи в градските райони, се очаква да продължи да расте.

Освен че растат по-бързо, градските дървета може да застаряват по-бързо. Това също трябва да се има предвид от градските планьори. Изводът означава, че дърветата в градската среда трябва да се подменят по-бързо, според изследователите.

В крайна сметка ще са необходими още изследвания, за да се установят подробностите за това какво точно се случва и защо има промени в растежа на дърветата в градската среда.

Изследването бе публикувано в „Scientific Reports“.

AirBG

Air BG с награда на публиката „Свободен електрон“ за 2017 г.

Сайтът с данни за въздуха в реално време Air BG взе наградата на публиката „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2017 г. Призът се дава за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Тази година традиционното отличие цели да поощри стратегическото използване на интернет за развитие на зелената икономика.

Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.

„Чрез своята работа Air BG използва стратегически информационни и комуникационни технологии за подсилване на гражданското общество в полза на опазването на природата, европейските норми и законността, каквато е целта на наградата”, каза Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк“.

Официалната награда „Свободен електрон“ на фондацията пък отиде при кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“. „Вече 20 години активистите от кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“ отстояват зелената икономическа визия в региона на Кресна“, коментира Наталия Димитрова-Попова, председател на управителния съвет на „БлуЛинк“, която връчи наградата „Свободен електрон“ за 2017 г. „Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ”, допълни Павел Антонов.

Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации и медии с върхови постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Наградата е учредена през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация „БлуЛинк“.

industry-1149888_960_720

Пожарни и водни оръдия обливат Делхи в борбата със смога

Индия планира да използва пожарни камиони, за да разпръсква вода из столицата и по този начин да се бори с токсичния смог, направил столицата почти непрогледна в последните дни. Решението бе всзето заради очакването, че ситуацията ще продължи да се влошава.

Незаконното горене на стърнища в районите на фермите около Ню Делхи, вредните отработени газове от превозните средства и прахът от строителни обекти допринесоха за тежкия смог, който вече е „ежегодна“ криза.

Властите ще използват пожарогасителните камиони в зониte с висока концентрация на токсичен прах, каза Рейтш Кумар Сингх, служител в метното министерство на околната среда след среща на държавни служители от градското правителство и четири съседни щата. Друг служител на министерството, пожелал анонимност, твърди, че ще бъдат използвани и водни оръдия – системи, каквито обикновено биват използвани от полицията за контрол на бунтове.

„Разпръскването на водата е единственият начин да се намалят опасните нива на замърсяване“, каза Шрути Бхардуа, екологичен служител, натоварен с мониторинга на качеството на въздуха.

Дебелото одеяло от сив въздух обвива Делхи вече четири дена. Американското посолство, измерващо малките частици PM 2.5, показа концентрация от 523 в девет часа сутринта в петък. Горната граница на съдържанието им при „добрия“ въздух е само 50.

Частиците PM 2.5 са около 30 пъти по-фини от дебелината на човешки косъм. Те проникват дълбоко в белите дробове, причинявайки инфаркти, инсулти, рак и респираторни заболявания.

Въздухът в Делхи често е такъв, особено през зимата.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал нарече столицата „газова камера“. Заможните жители и големите компании пускат поръчки на едро за пречистватели за въздух и маски за лице. Организаторите на музикални фестивали и открити тържества отменят събитията, които са подготвяли с месеци. Пронаб Саркар – президент на индийската асоциация на туроператорите – сподеи пред ройтерс, че замърсяването на въздуха остро е засегнало туризма.