leadDillerScofidioRenfroZaryadyePark2-1020x610

Нов 35-акров парк внася “див урбанизъм” в Москва

Диво зелено пространство без пътеки и алеи, с различни микроклимати от всички краища на Русия – със степи, гори, мочурища и даже тундра – така изглежда най-новият градски парк в Москва. Той е проектиран от Diller Scofidio + Renfro в рамките на конкурс през 2013 г. и е първият в Москва от близо 50 години. Архитектурната фирма от Ню Йорк обяви откриването на новия парк “Зарядье“ преди броени дни.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark6

Разположен в бивша търговска част на Москва, в непосредствена близост до Червения площад, 35-акровият парк е създаден като част от усилията на градската управа за подобряване и увеличаване на местните зелени пространства. По поръчка на главния архитект в Москва Сергей Кузнецов иновативният дизайн на парка от Diller Scofidio + Renfro включи редица уникални характеристики, които се открояват от традиционните руски паркове.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark7

За разлика от силно озеленените и симетрични паркове, типични за Москва, дизайнът на “Зарядье“ представя забележителна “дивост“, която избягва типичните обозначени зони, характерни за повечето паркове. Без да е прорязана от павирани пешеходни пътеки, цялата повърхност на новия парк е открито зелено пространство, а сиви камъни обграждат периметъра. Според архитектите, “дивото” зелено пространство е стратегически проект, който има за цел да насърчи пълната свобода на движение – предлагайки “нережисирано парково изживяване” за посетителите.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark3-1020x610

“Това е парк за Русия, изработен от Русия … той изважда на преден план естествената природа на Русия и обединява нейните части с града, за да се превърне в дизайн, който може да се случи само тук. Това олицетворява дивия урбанизъм – място, където архитектурата и ландшафтът са едно цяло“, обяснява архитектът Чарлс Ренфро.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark4

Интериорът е засаден с местна флора, използвана за пресъздаване на четирите основни микроклимата в страната: степи, гори, влажни зони и тундра. Използвайки системи за контрол на температурата, както и симулация на дневна светлина и методи за отстраняване на вятъра, моделираният климат позволява на местните жители да използват парка през цялата година. Откритите хълмове стават забавни склонове за шейни през зимата, а пет павилиона осигуряват сянка всред зеленото пространство през лятото. Има и два амфитеатъра и филхармонична концертна зала.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark30

Снимки: Diller Scofidio + Renfro

singapore-river-2717931_960_720

Сингапур замразява броя на автомобилите по пътищата си

Сингапур обяви, че ще замрази броя на частните автомобили по пътищата си от следващата година, но за сметка на това ще разшири обществения транспорт. Лимитът за ръст на пазара на всички леки автомобили и мотоциклети ще бъде намален от 0,25% на година до нула, считано от февруари, каза местната Служба за наземен транспорт.

Заможният град-държава с население 5,6 милиона души вече налага квота за броя на продадените автомобили и броя им на пътя. Целта е да се избегнат масовите задръствания, каквито задушават други азиатски градове.

Сингапур прави много скъпо придобиването на превозно средство. З да има кола, човек първо трябва да получи „сертификат за право на ползване“. Документът е валиден за 10 години – средната цена на сертификата в момента е около 50 000 местни долара. Нов автомобил струва средно 111 000 долара в Сингапур. Резултатът? В края на 2016 в големия град има регистрирани около 600 хиляди лични автомобила.

За сметка на ограничението за коли броят на автобусите и товарните превозни средства ще продължи да расте.

В изявлението, с което съобщи промяната, Службата за наземен транспорт заяви, че 12% от общата площ на Сингапур вече е заета от пътища и „има малко възможности за разширяване“. Според нея обаче правителството ще похарчи 28 млрд. долара през следващите пет години, за да разшири и подобри транспортната система, включително метрото, което наскоро бе подложено на критики заради поредица от аварии.

fish-2495407_960_720

Замърсяването на въздуха, водата и почвите убило 9 млн. души през 2015

През 2015 г. близо един на всеки шест смъртни случая е бил свързан с някаква форма на замърсяване на околната среда – на въздух, вода, почви, на работното място. Това прави общо 9 милиона смъртни случая. Данните са от нов доклад, публикуван в The Lancet.

Замърсяването на въздуха е най-големият фактор за преждевременна смърт, според новото проучване, изготвено от The Lancet Commission on Pollution and Health. Тази форма на замърсяване е свързана с 6,5 милиона смъртни случая през 2015 г. Замърсяването на водите е причинило 1,8 милиона смъртни случая. Свързаното с работното място замърсяване е довело до 0,8 милиона смъртни случая. Това са следващите по големина рискове, се посочва в доклада.

Преобладаващата част от жертвите, свързани със замърсяването – 92% – са сред хора, живеещи в страни с ниски и средни доходи. Един от всеки четири смъртни случая заради замърсяване сред народите, които се опитват да се индустриализират бързо – такива като Индия, Пакистан, Китай, Бангладеш, Мадагаскар и Кения – е свързан с мръсен въздух, вода, почва или друго замърсяване.

„Замърсяването оказва непропорционално въздействие върху бедните и уязвимите“, заяви д-р Олузожи Адеи, комисар и директор на глобалната практика в областта на здравеопазването, храненето и населението в групата на Световната банка.

И в бедни, и в богати страни заболяванията, причинени от замърсяване, са най-често срещано сред най-уязвимите. „Децата са изправени пред най-големите рискове“, каза Адеи. Важно е, подчерта той, да осъзнаем този проблем и да превърнем това осъзнаване в действие на местно, национално и глобално ниво.

london-1932154_960_720

Лондон въвежда такса за най-замърсяващите превозни средства

Лондон въведе такса за най-старите и най-замърсяващите превозни средства. С това градската управа ще се опита да подобри качеството на въздуха в британската столица, обяви кметът на града Садик Хан.

Така наречената „T-такса“ е дневен данък 10 лири. Тя ще се прилага за дизеловите и бензиновите автомобили, регистрирани преди 2006 г., които не отговарят на европейската норма „Евро 4“ от 2005 г. за регулиране на емисиите на превозни средства.

Новата такса ще се прилага за същите часови интервали – от 7 ч. сутрин до 6 ч. вечер – подобно съществуващия данък за задръствания в размер на 11,5 лири. Това означава, че някои водачи ще трябва да плащата по 21,50 лири на ден за шофиране в централната част на Лондон.

„Като кмет съм решен да предприема спешни действия, за да помогна за прочистването на смъртоносния въздух в Лондон. Трябва да се обърне внимание на позорния мащаб на кризата, свързана с общественото здравеопазване в Лондон, с хиляди преждевременни смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха,“ каза Хан в изявление. „Днешният ден е важно събитие в нашето пътуване с въвеждането на Т-таксата, за да се насърчат шофьорите да изхвърлят замърсяващите, вредни автомобили“.

Мерките се предприемат след като британският Върховен съд постанови, че мерките на правителството на Обединеното кралство за борба със замърсяването на въздуха не отговарят на правилата на Европейския съюз относно ограниченията за азотния диоксид.

Новата мярка е част от по-мащабен план на кметството за намаляване на замърсяването на въздуха в Лондон на стойност 875 млн. лири. Той включва и въвеждането на зона за изключително ниски емисии (ULEZ) през 2019 г.

Близо 9 500 лондончани умират преждевременно всяка година в резултат на дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха, според проучване от 2015 г. от изследователи от „King’s College London“.

forest-1946477_960_720

Засаждат първата “градска гора” в София от 40 години насам

Нова градска гора ще се появи скоро край София – за първи път от близо 40 години насам. Тя ще се намира в землището на столичния квартал „Суходол“. Залесяването ще започне тази събота, 21 октомври, и ще продължи в повечето почивни дни до края на ноември.

Новият горски масив ще е с площ от над 250 000 квадратни метра. На тази територия ще бъдат засадени 125 000 ароматни дървета – най-вече акации и липи. Засаждането ще се извърши в рамките на три залесителни сезона до края на 2018 г.

Идеята е на инициативата „Когато станем 100 000, ще посадим гора“, известна и като Гората.БГ, и е подкрепена от Столична община. От инициативата осигуряват дърветата, инструментите, организират доброволците, а теренът е предоставен от Столична община с ангажимент земята да се използва дългосрочно за гора.

Всички столичани и гости на столицата са добре дошли да се включат в първото засаждане на градски горски масив от четири десетилетия насам. Новото насаждение е първата градска гора след създаването на Северен парк и Южен парк през 70-те години на миналия век.

“Предвид големия брой дървета, които планираме за този сезон, засаждането ще продължи в множество събития в почивните дни – дотогава, докато времето е благосклонно към нас и ни позволява да залесяваме,“ обясни Никола Рахнев, създател на инициативата за залесяване „Когато станем 100 000, ще посадим гора“, или накратко Гората.БГ.

В рамките на тази доброволческа инициатива в България, чрез провежданата от тях „Национална залесителна кампания“, са засадени вече над 225 000 дръвчета – само с доброволчески усилия. През пролетта на 2017 г. тя привлече стотици столичани за засаждането на над 3 000 дървета в Западен парк, който пострада от нелегална сеч последната зима.

Всички събития са от 10:00 ч., като вече са потвърдени,с очаквания за хубаво време, датите 21, 22, 28, 29 октомври, а периодично ще се обявяват и следващите. Актуална информация и точната локация в кв. Суходол, както и начините на предвижване до там, могат да се намерят във Фейсбук събитието, както и на сайта Гората.бг.

forest-1598756_960_720

Засаждането на повече дървета е фундаментално за борбата с изменението на климата

Засаждането на гори и другите дейности, които използват силата на природата за улавяне на въглерода, могат да играят решаваща роля за ограничаване на глобалното затопляне съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., сочи ново международно проучване. Природните решения – такива като опазването на торфищата, съхраняващи въглерод, и по-доброто управление на почвите и тревните съобщества – биха могли да представляват 37% от всички действия, необходими до 2030 г. по плана за опазване на планетата съгласно Парижкия договор. Взети заедно, тези мерки за „ре-озеленяване“ на планетта биха били еквивалентни на спирането на всичкото горене на петрол в световен мащаб, според анализа.

“По-доброто стопанисване на земята може да има по-голяма роля в борбата с изменението на климата, отколкото се предполагаше досега,” каза международният екип от учени, реализирал проучването. То бе публикувано в американското списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Оценките за потенциала на природата, водени от засаждането на гори, са с 30% по-високи от тези, посочени от панела от климатолози при ООН през 2014 г.

Дърветата поглъщат въглеродния диоксид – най-изобилния парников газ – докато растат. Те го освобождават по време на своето горене или гниене. Това прави горите – всички от Амазонка до Сибир – огромни природни “хранилища“ на парникови газове.

Като цяло по-доброто управление на природата може да предотврати 11,3 милиарда тона емисии на въглероден двуокис годишно до 2030 г., според проучването. Това е еквивалентно на сегашните емисии на въглероден диоксид на Китай.

Парижкото споразумение за климата заложи глобална цел да ограничи повишаването на глобалната температура до “много по-малко“ от 2 градуса Целзий над прединдустриалните времена. Правителствата по света обаче действат твърде мудно за постигането на тези цели. Междувременно планетата осезаемо се променя – климатиът вече е донимиран от климатични екстреми като урагани, засушавания, горещи вълни и др.

Според проучването, някои от мерките ще струват по 10 долара за тон или по-малко – за предотвратяне на тон въглероден двуокис. Други ще костват по 100 долара и се определят като много „ценово ефективни“

“Ако сме сериозни относно изменението на климата, ще трябва да се занимаваме сериозно с инвестиране в природата”, заяви Марк Терчек, главен изпълнителен директор на The Nature Conservancy, който ръководи проучването.