Sofia in the smog: the Bulgarian capital ranks second in Europe in terms of death rate due to air pollution, according to the WHO.

София ще гори по 180 000 тона боклук годишно в центъра на града

София ще гори по 180 000 тона от собствения си боклук всяка година и това ще става в центъра на столицата. Тов предвижда третият етап от проекта на Столичната община за управление на отпадъците на големия град.

„Преди две години София реализира проект за Интегрирана система от съоръжения за третиране на твърди битови отпадъци с 85% безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда 2007-2013“, посочва СО в раздела за околна среда на сайта си. „С изградените инсталации от отпадъци произвеждаме ресурси – ел. енергия и компост. От началото на тази година от зелени и био отпадъци са произведени 6478 тона компост и 1553 MW ел енергия. В завода са преработени над 249 700 тона смесени битови отпадъци. В процес на подготовка е третата фаза на проекта, която е изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF гориво на територията на „Топлофикация София“ с финансиране от ОП „Околна среда 2014-2020“.

В момента проектът за трета фаза на завода е на етап финализиране на предпроектно проучване и подготовка на апликационна форма, заедно с изискуемите, съгласно изискванията на ЕК, документи. В работата върху подготовка им участват експерти от Европейската инвестиционна банка и „Джаспърс“.

Според общината, капацитетът на инсталацията ще е за оползотворяване на 180 000 тона „RDF гориво“ на година. Изгарянето ще се случва в ТЕЦ-София, в центъра на града – точно зад Централна ЖП гара – в квартала, станал известен като „ТЕЦ-София“.

София ще се сдобие с още 13 тона фини прахови частици във въздуха си всяка година в резултат на работата на новата инсталация, предупреждават еколозите. Жителите на граад ще дишат кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. С други думи, проектът ще влоши и без друго токсичния състав на въздуха в София, казват от Екологично сдружение „За Земята“.

През април тази година Европейската комисия осъди България заради мръсния въздух във всички градски агломерации. „“”Систематично и постоянно” е неспазването на регулациите за чистотата на въздуха, посочи съдът в Люксембург.

През май група ограждански и екологични oрганизации, обединени под името “Група за чист въздух”, дадоха под съд Столична община заради мръсния въздух – “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата”. Основанието бе именно бездействието на община в периода 2015-2017 г., аради който е и присъдата на ЕКм когато – въпреки сериозните нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), общината не е предприела никакви мерки, за да предпази населението.

letter-2500475_960_720

Засаждат нова “градска гора” в София

Нова градска гора ще се появи скоро в София. Тя ще се намира близо до „бетонната гора“ на един от панелните комплекси в столицата.

Новият горски масив ще е с площ над 250 000 квадратни метра и на тази територия ще бъдат засадени 125 000 ароматни дървета – акации, липи и други.

Всички столичани са поканени да се включат в първото засаждане на градски горски масив от няколко десетилетия насам. Това ще се случи в продължение на няколко съботи и недели, започвайки от 21 октомври 2017 г. чак до края на ноември.

Начинанието е дело на Gorata.bg („Когато станем 100 000 – ще посадим гора“) – доброволческа инициатива, в рамките на която в България са засадени вече над 250 хиляди дръвчета – само с доброволчески усилия. През пролетта на 2017 г. инициативата провлече стотици столичани за засаждането на над 3 000 дървета в Западен парк, който пострада от нелегална сеч последната зима. Засаждането на новата градска гора се организира в партньорство със Столична община.

bag-1868758_960_720

Затварят центъра на София за Деня без автомобили на 22 септември

Утре, 22 септември 2017 г., петък, София ще се присъедини към традиционната вече за Европа инициатива – ден без автомобили, съобщи „Зелена София“.

Един от най-ярките примери за инициативата е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град. Само градски транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение.

По техен пример, от 08:00 до 19:00 часа на 22 септември, центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране:

бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Александър Стамболийски”, бул. “Княз Александър Дондуков”, ул. “Георги Сава Раковски”, бул. “Цар Освободител”.

21761639_281411889025267_8676309981644825049_n

От „Зелена София“ призовават гражданите и посетителите на града да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в ‘пешеходния’ периметър – да се разхождат, да карат колело или тротинетка и да ползват градски транспорт.

От 19 до 23 септември мобилната станция ще извършва 24-часови измервания на въздуха.

trees-1372608_960_720

Законодателите в ЕС подкрепят включването на горите за балансиране на CO2 емисиите

Европейският парламент подкрепи предложение, според което страните от ЕС ще балансират своите емисии на въглероден двуокис чрез абсорбиране на парникови газове посредством горите и земеделските земи.

Планът, приет с 532 срещу 144, изисква държавите-членки да постигнат баланс до 2030 г. Законодателите добавиха, че поглъщането на СО2 трябва да надвишава емисиите от 2030 г.

„Не трябва да забравяме, че тъй като няма да можем напълно да спрем емисиите на парникови газове в промишлеността, но трябва да ги намалим драстично, нашите гори могат да отстранят повече, отколкото да отделят“, каза Норбърт Линс, водещ преговарящ на Европейския парламент.

Основното референтно ниво за всяка държава ще бъде определено чрез оценка на средните емисии и усвояване на управляваните гори в дадената страна.

Ако абсорбцията надхвърли емисиите за първия петгодишен период, кредитът може да бъде „банкиран“ за втори петгодишен период до 2030 г. в дадената страна въз основа на количеството, поето от дърветата, от които са произведени материалите.

Групата на европейските организации в областта на горското стопанство, земеделието, дървобработването и хартията приветстваха решението в съвместно изявление. „От решаващо значение е Европейският съюз да продължава да насърчава използването на вътрешните горски ресурси и развитието на цялата верига на добвена стойност, която се основава на горите“, се казва в изявлението на групата.

Предложението е част от по-голям пакет за климата, представен от Комисията миналата година, за да се постигне общата цел на блока да намали емисиите на парникови газове до най-малко 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.