cumulus-499176_960_720

Съд нареди на френското правителство да се справи със замърсяването на въздуха

Върховният юридически орган на Франция нареди на френското правителство да изготви решение за лошото качество на въздуха в страната. Делото бе заведено от “Приятели на Земята” във Франция с подкрепата на адвокатите от ClientEarth.

Conseil d’État даде на френското правителство девет месеца, за да изготви план за качеството на въздуха. В него трябва да се посочи подробно как страната планира да приведе качеството на въздуха в съответствие със законовите граници, определени от ЕС.

Решението идва след сходни присъди на британските съдилища, които вече два пъти задължиха британското правителство да изготви план за качеството на въздуха със стратегии за привеждането му в съответствие с правото на ЕС – възможно най-скоро.

Във Франция, подобно на Обединеното кралство, основните замърсители, които постоянно нарушават стандартите на ЕС, са азотният диоксид и праховите частици. Те се генерират главно от дизеловите автомобили в градските центрове.

Conseil d’État реши, че настоящите мерки не са достатъчни за справяне с проблема, който в много области причинява опасни нива на замърсяване.

“Решението на Conseil d’État е голяма победа за здравето на френските граждани”, заяви адвокатът на ClientEarth Уго Тадеи в изявление. “Френският съд последва примера на все по-голям брой съдилища в цяла Европа, които защитават правото на гражданите на чист въздух и държат отговорни за това държавните органи”.

Френското правителство наскоро даде сигнал за готовността си да предприеме решителни стъпки за справяне с качеството на въздуха. По-рано този месец френският министър на екологията Никола Хюло обяви плановете си за забрана на бензиновите и дизеловите автомобили до 2040 г.

los-angeles-1790986_960_720

Съдят Агенцията по околната среда в САЩ за бавене на правилата за смога

Екологични, здравни и обществени организации в САЩ заведоха съдебно дело, с което настояват съдът да принуди Агенцията за защита на околната среда на САЩ да отмени решението си – да отложи издаването на нови правила за справяне със смога. Групите, сред които са Съвет за защита на природните ресурси и Earthjustice, настояват, че е незаконно решението на агенцията от 6 юни да изчака, за да идентифицира районите в страната, където замърсяването със смог е особено тежко, доато не събере повече информация и преразгледа съществуващите стандарти за замърсяването на въздуха.

Въпросът в делото е разпоредба в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която изисква агенцяита да решава какви нива на замърсяване на смог са приемливи, след това да определя частите от страната, където замърсяването надхвърля тези нива, а след това да налага мерки за почистване. Агенцията публикува стандарти и насоки за целта през 2008 и 2015 г. и трябваше да ги актуализира през тази година.

„Просто казано, забавянето на насоките бави по-силния контрол върху замърсяването от страна на Конгреса, който е натоварен със задачата да защитава хората в общностите с нездравословен въздух“, гласи обвинението в съдебния процес, стартиран в Апелативния съд на САЩ в окръг Колумбия.

Лиз Боуман, говорител на еко-агенцията, заяви, че службата е е поискала от адвокатите на еко-групите да отложат завеждането на делото с две седмици. По думите й, агенцията все още работи върху насоките. Адвокатите на агенцията пък смятат, че делото „няма да бъде необходимо, когато групите видят резултатите от работата на агенцията“.

Според нея, еко-групите привиждат твърде много проблеми в забавянето.

Мустафа Али, бивш отговорник по елкологичната справедливост в Агенцията за защита на околната среда, разкритикува закъснението. Според него делото е напълно оправдано. Ако агенцията се нуждае от повече време, за да се справи с работата си по определени щати и насоките за тях, това не бива да е основание за цялостно забавяне, каза той. „Колко време трябва да чакат тези общности? Това, което правим, е да си играем с живота си“.

асфалт със знака за велоалеи

Велоалея, обградена от дървета, ще преминава по протежение на бул. П. Евтимий

Двупосочна велосипедна алея, обградена от дървета и зеленина, ще преминава по протежение на булевард „Патриарх Евтимий“ в София след ремонта на пътната артерия. За новия облик на булеварда транспортният отдел на Столична община е разработил два варианта – един, при който вело-алеята преминава по средата на булеварда, и друг, при който тя е разположена от едната му страна – но и в двата сценария се предвижда увеличаване на зеленината. Проектите бяха показани за първи път на семинар на тема „Планиране и изграждане на велосипедна инфраструктура на територията на Столична община“, който бе организиран съвместно и с подкрепата на Посолство на Кралство Нидерландия в Република България. Гости на форума бяха д-р Роб Ван дер Бийл, урбанист към GoDutchCycling, и Маурис Лопес Кардозо, консултант по проектиране към „Bike-minded“.

Много нови дървета, разположени по булевард П. Евтимий така, катко са били преди 70-те години на миналия век, предвиждат двата проекта, разказа главният проектант на трасето П. Терзиев. Над 300 дръвчета е имало по онова време по протежение на улицата. Те са били изсечени за една нощ при ремонт на пътната артерия, разказа още Терзиев. „Сега нашето желание е да възстановим това историческо наследство,“ добави той.

Вело-алеята да преминава по средата на булеварда, обградена от дървета и храсти, предвижда първият вариант на проекта:

DSC_1255-smal

Ще бъдат засадени около 420 нови дръвчета. Алеята ще е двупосочна, с ширина 2,5 метра. От едната й страна ще има място за паркиране на автомобилите, а oт другата страна ще преминава автомобилният трафик на булеварда. 5-метрови тротоари, по чиито краища ще има редици дървета, ще обграждат булеварда.

DSC_1254-small

Вело-алеята да преминава в лявата част на булеварда предвижда вторият вариант на проекта:

DSC_1260-small

Тротоарите ще са съответно 5 и 6.5 метра, а останалата част ще се поделя между една ивица за паркиране на автомобили и две платна за автомобилно движение. В този случай ще бъдат засадени по-малко дървета, отбеляза Терзиев.

DSC_1259-small

Положително е, че е налице желание да има велосипедна алея, посочиха двамата специалисти от Нидерландия, след като изслушаха представянето. С това обаче позитивните им впечатления се изчерпаха.

Съмнително е доколко подобен проект предствалява част от цялостна, обща велосипедна схема, заяви д-р Роб Ван дер Бийл. Видно е, че липсват качествени връзки, посочи той.

DSC_1268-small
Д-р Роб Ван дер Бийл, урбанист към GoDutchCycling

2,5 метра е крайно недостатъчно за двупосочна велосипедна алея – подобна ширина е в разрез с принципа на безопасността, посочи Маурис Лопес Кардозо. По думите му, добрата практика изисква двупосочните вело-трасета да са с ширина 3,5 метра, за да могат да се разминават велосипедистите спокойно. В краен случай, при остър недостиг на място, може да се направи компромис и да се остави ширина от 3 метра. По-малко от това е просто опасно, посочи той.

DSC_1242-small
Маурис Лопес Кардозо, консултант по проектиране към „Bike-minded“

Велосипедистите са хора, които се придвижват с колело из града, а не МПС с по-малък брой колелета, които да преминават транзитно по булеварда, деликатно посочи д-р Роб Ван дер Бийл, адресирайки начина, по който – според проекта – от велосипедната алея може (или по-скоро не може) да се завива наляво и надясно към обекти встрани от трасето. „Вариантът с велоалея по средата не дава възможност велосипедистите да достигат до различни точки от улицата. Това ще ги направи пешеходци, а по-вероятно – нелегални велосипедисти по тротоара,“ обясни Петя Донева от Сдружение Велоеволюция. Хората с колелета трябва да могат във всяка част от велоалеята спокойно и удобно да се отбият към съседен магазин, кафене или пряка, категоричен бе дер Бийл. По думите му, не е примливо да се изисква от колоездачите да пресичат само на големите кръстовища и след това да се връщат назад.

„Кръстовищата със светофари, предвидени в двата проекта, също са трудни за преминаване – велосипедист за ляв завой трябва да изчака отделен сигнал, но през това време той заема цялата велоалея и друг велосипедист не може да премина направо. Десният завой пак в с отделен сигнал – чака се с пешеходците. Островът за изчакване е широк 1.0м, а пък един велосипед е дълъг 1.8 м. Към кварталните улички, които следва да се превърнат някой ден в зона 30 км/ч, също няма връзки“, добавиха от Сдружение Велоеволюция.

Коментарите на експертите от Нидерландия не се понравиха на ръководителя на екипа, направил чертежите. „Поразително беше, когато Терзиев се обърна към холандските експерти, че е озадачен от реакцията им и че сигурно е, защото не познавали добре града и историята му! Той бил проектирал 40 години за София и познавал всяко паве в града“, коментира Петя Донева по повод острата реакция на българския екип.

Запазването на две ленти за автомобилен трафик и една ивица за паркиране, което по същество не се различава много от сегашния вид на булеварда, е в разрез с идеята за намаляване на трафика в градския център и с концепцията за екологичен град, посочиха пък дрги участници във форума. Ако искаме София да намали замърсяването на въздуха и да се развива като зелен град, както твърди Столична община, в подобни проекти трябва да е заложено намаляването на автомобилния трафик, коментираха представителите на НПО, които участваха в конференцията.

singapore-243669_960_720

Сингапур превръща свободни градски пространства в градски ферми

Сгъчканият и притеснен откъм ресурси Сингапур се е заeл да превръща свободните „джобове“ пространство в града в терени за градско земеделие. С това островният град се стреми да облекчи зависимостта си от вноса на храни.

Богатият град-държава в Югоизточна Азия внася над 90% от храната, от която жителите му се нуждаят. Тq идва най-вече от съседните страни. Това я излага на редица потенциални сривове на веригата за доставка.

„Ядлива градска градина“ – компания, която рекламира подхода „отгледай си сам храната“, е проектирала и построила над 50 хранителни градини в тропическия град – за клиенти, вариращи от ресторанти и хотели до училища и жилищни блокове.

Един от проектите им е „Гражданска ферма“ – парцел от 8000 квадратни метра, който някога е бил затвор, но е преобразуван в градска земеделска градина.

19420404_1708841396077079_1344817694588734210_n

Там „местната общност може да се научи и да отглежда храна дружно“, според уебсайта на проекта. „Гражданска ферма“ произвежда до 100 кг зеленчуци, 20 кг билки и 10-15 кг гъби – достатъчно, за да се хранят до 500 души – на ден.

Това е нищожно малко в сравнение с търсенето на храна в страната с 5,5 милиона души, но е много добро начало, казва Дарън Хо, ръководител на инициативата.

Правителствените агенции обмислят прилагането на концепцията за градско земеделие и в други части на града, включително пространствата около високите обществени жилища.

19424182_1708842342743651_4012930202779886298_n

car-exhaust-pipe-1902909_960_720

На Острова: глоби за водачите, чиито двигатели работят на празен ход

Родителите, които оставят колите си с работещ двигател, докато отвеждат децата си в училище, трябва да бъдат глобявани. Това е една от новите мерки за справяне с кризата със замърсяването на въздуха, препоръчани от официалните здравни служби на Англия.

Новите насоки от “Обществено здравеопазване Англия” и Националния институт за здравеопазване в страната предвиждат широка гама от мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. То надминава пределно допустимите норми в почти 90% от градските райони.

Децата и възрастните хора са изложени на най-голям риск заради токсичния въздух, казват здравните експерти. Затова около училищата трябва да има зони, в които е забранен престоят на колите с работещ на празен ход двигател. Такива зони трябва да има и около детските градини и болниците.

Уестминстърският градски съвет вече е въвел глоби от 80 лири за шофьорите, заловени с коли, работещи на празен ход.

Други препоръки на здравните експерти предвиждат:

засаждане на дървета и жив плет, които могат да улавят праховите частици
обучение за шофьорите за по-гладко и равномерно шофиране и поддържане на налягането на гумите
насърчаване на велосипедните и електрически превозни средства.
Наред с това здравните власти настояват и за „зони за чист въздух“ в градовете. Това са региони, в които следва да се забрани или ограничи достъпът на замърсяващите превозни средства. Доказателствата на правителството показват, че това е най-бързият начин за намаляване на замърсяването. Въпреки това местните власти досега винаги са избягвали да въвеждат подобн имерки, страхувайки се от реакцията на шофьорите.

Смята се, че замърсяването на въздуха причинява 40 000 преждевременни смъртни случая годишно в Обединеното кралство. Това го прави най-големият убиец на околната среда. Проблемът съсипва здравето на хората, а това води до разходи за здравеопазване между 8,5 и 18,6 млрд. лири годишно.