bridge-1092256_960_720

Лекари: LED осветлението в градовете може да породи сериозни здравни проблеми

Много градове се насочиха към енергийно ефективни, светодиодни улични системи за осветление, ала LED лампите си има своята цена – и тя може да се окаже човешкото здраве. Тази седмица Американската медицинска асоциация (AMA) излезе с официално изявление, в което предупреждава, че градските власти трябва сериозно да се замислят за здравето на жителите си при инсталирането на яркото ново поколение диодно осветление. Ако не е правилно реализирано, то може да причини увреждания на зрението на хората, както и редица смущения на нервната система.

AMA единодушно прие официална политика, даваща на градските власти указания за инсталиране на светодиодно осветление, отчитайки човешкото здраве. Едно от тези указания е за запазване на осветлението при температура 3000 градус Келвин – тоест в “топлия” спектър на светлината. Освен това диодното осветление по улиците трябва да бъде смекчавано, за да не е „остро“ за човешкото зрение.

Цветната температура е един от големите проблеми на диодното осветление. Когато е в синкавия спектър, светлината всъщност може да увреди ретината, казват лекарите. Яркостта на светлините и техните отблясъци могат да причинят временна загуба на зрение или дори постоянна слепота. Наред с това сините светлини влияят на нервната система, което води до нарушаване на съня. Нарушаването на човешките “циркадни“ ритми (редуването на сън и будуване) има редица неприятни последствия – умора, нервност, напрежение, нарушена концентрация, нарушена трудоспособност, виене на свят и др.

Диодното осветление е рисково не само за хората. Неговата яркост може да повлияе зле на дивата природа, нарушавайки миграцията на птиците, храненето и поведението на животните при сън.

tianjin-2185510_960_720

Промените в климата ще направят градовете с 8°C по-горещи до 2100 г.

Промените в климата повишават температурите навсякъде по света, но въздействието им може да бъде значително по-лошо в големите градове, отколкото където и да е другаде. Изследователи казват, че ефектът от градските „топлинни острови“ в градовете – в комбинация с общото затопляне на света – може да увеличи температурите с осем градуса по Целзий до края на 21 век.

Ефектът на градския топлинен остров се появява в градовете, където тъмните покриви на сградите, черният асфалт и бетонните настилки концентрират топлината на слънчевото греене през лятото и се “напичат” неимоверно. Това води до о нагряване на цялата атмосфера в града. На свой ред това сгорещява цялата среда в града. Ситуацията се влошава от работата на двигателите на автмобилите с ДВГ, работата на климатици и т.н. В крайна сметка температурата на средата в града се оказва с няколко градуса по-висока от тази на околната среда извън града.

Трима изследователи, ръководени от Франсиско Естрада от Автономния национален университет на Мексико и Института по екологични изследвания, предвиждат, че градските температури ще се повишат с около пет градуса по Целзий поради изменението на климата, а с още два или три градуса Целзий заради нагряването на асфалта и бетона в градската среда. Тези повишени температури могат да повлияят много зле на човешкото здраве. Освен това те ще доведат до неимоверно натоварване на градските ресурси.

Много се говори за изменението на климата и за мерките за адаптация към него, но в големите градове все още рядко се обръща внимание на темата за топлинните острови. Изследователите обаче са анализирали съчетанието от двете, за да определят икономическите разходи, свързани с изменението на климата. Те са се опитали и да очертаят и най-оптимистичните и най-песимистичните възможни сценарии. Резултатите не са хубави: градовете, които са най-силно засегнати, могат да загубят една десета от БВП до 2100 г.

Градовете са мястото, където живее над половината от населението на Земята. Те генерират над 60% от глобалните въглеродни емисии от изгарянето на изкопаеми горива.

Затова е от огромно значение, ч температурите в тях ще се повишат с осем градуса за по-малко от век. Промяната ще подтиква все повече хора да монтират климатизиращи системи, което натоварва електропреносните мрежи и още повече засилва ефекта на “топлинния остров”. Консумацията на водните ресурси ще се покачва. Продуктивността на работещите хора пък ще намалява – особено на тези, чиято работа се случва на открито. Здравната система ще бъде натоварена изключително – нарастващите жеги означават все повече случаи на припадъци, обостряне на сърдечно-съдови проблеми и дори смъртни случаи.

Всичко това ще коства на градовете неимоверно много. Затова, според учените, е важно още сега градските власти да вземат мерки за предотвратяване на ефекта на топлинния остров.

london-1900570_960_720

Кметът на Лондон обещава финансиране за 100 нови фирми за чисти технологии

Кметът на Лондон Саджик Хан обяви старта на нов фонд, готов да предостави финансиране в размер на общо 1,6 милиона лири за 100 нови лондонски компании от сферата на чистите технологии. С това кметът подкрепи визията си – да превърне Лондон във „водещият смарт-град в света“.

В реч по време на Лондонската седмица на технологиите Хан призова глобалната технологична индустрия да ускори усилията си за справяне с екологичните и социалните предизвикателства, включително качеството на въздуха, изменението на климата, жилищното настаняване и бъдещето на транспортния сектор. „Моята амбиция сега е да се възползваме от новите технологии, които се разработват у нас, за да превърнем Лондон във водещия в света интелигентен град“, каза той. „Възможността най-модерните технологии да ни позволят да се справим с редица социални, икономически и екологични предизвикателства, е неизмеримо голяма. От замърсяването на въздуха и изменението на климата до жилищното настаняване и транспорта – новите технологии и науката за обработка на данните ще бъдат в основата на дългосрочните решения за градските предизвикателства“.

В подкрепа на своята амбиция кметът официално стартира „Инкубатор за по-добри технологии“, чиято цел е да подкрепи 100 нови фирми в Лондон, разработващи „нисковъглеродни и чисти технологии за преодоляване на причините и последиците от изменението на климата“. Кметството съобщи и, че финансирането ще спомогне за стартирането на разработването на „клъстер за чисти технологии“ в Лондон. Това трябва да превърне града в средище на нисковъглеродната индустрия.

Хан каза, че е на ход и набирането на кандидати за позицията Главен дигитален директор в Лондон. Точно той ще бъде натоварен със задачата да реализира въвеждането на новото поколение технологии за интелигентни градове.

Кметът на британската столица потвърди ангажимента си да гарантира, че че и след Брекзит Лондон ще запази позицията си на водещ европейски град за преки чуждестранни инвестиции в технологичния сектор.

paris-1205086_960_720

Жертва на замърсяването в Париж съди Франция за лошия въздух

Жена от Париж даде на съд държавата, защото не е защитила здравето на хората от последиците от замърсяването на въздуха. 56-годишната Клотид Нонес, учителка по йога, казва, че живее в столицата от 30 години и е забелязала, че нейното здраве се влошава. То обаче станало по-лошо от всякога, когато замърсяването на въздуха в Париж достигна рекордни нива през декември миналата година. Нейният адвокат казва, че замърсяването на въздуха причинява 48 000 смъртни случая годишно във Франция.

„Ние пращаме държавата в съда, защото смятаме, че медицинските проблеми, от които страдат жертвите на замърсяването, са в резултат на липсата на действия от страна на властите за борба със замърсяването на въздуха“, каза Франсоа Лафор.

Очаква се и други съдебни дела да бъдат започнати през идните седмици – в Лион, Лил и други градове.

Париж се опитва от години да се бори с високите концентрации на смог. Властите въведоха глоби за всяко превозно средство, което не носи стикер за емисии “Crit’Air” – част от схема за насърчаване на превозните средства с по-ниски емисии. Няколко маршрута в столицата вече имат ограничения за използването на автомобили. 3-километрова ивица по Десния бряг на река Сена бе направена пешеходна. Всичко това обаче не е достатъчно.

Г-жа Нонес казва, че е водила здравословен живот, по-рано като танцьорка и в по-ново време като учителка по йога, но все повече страда от респираторни проблеми, вариращи от хронична астма до пневмония. Когато замърсяването достигнало най-лошите си нива за десетилетие – през декември миналата година – нейното бронхиално състояние довело до остър перикардит. „Лекарят, който ме лекуваше, казва, че въздухът в Париж е толкова замърсен, че дишаме „гнил въздух“. Тя има и други пациенти като мен, включително деца и бебета“, казва Нонес пред новинарския сайт France Info.

autumn-1013608_960_720

София тества сензори за обема на отпадъците в смето-контейнери

Сензорна система, която следи в реално време какъв е обемът на отпадъците в контейнерите за смет, се тества на Женския пазар в София. Тя установява кога подземните контейнери за боклук са пълни, след което подава сигнал за извозването им.

Системата е поставена експериментално, а чрез нея се спестяват близо 20% от разходите за сметоизвозване. Три пъти на ден системата, която е вградена в подземните контейнери, изпраща данни колко е запълнен всеки един от тях – нещо, което обичайно е трудно за проверка.

Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност. Заради положителните резултати, системата се тества и при наземните контейнери.

„Идеята е да имаме своевременна информация – както ние, така и фирмите, които се занимават със сметоизвозването – за да може от една страна да се оптимизират тези транспортни разходи, а от друга страна да се подава сигнал, за да може да сме по-бързи, когато тези контейнери вече са пълни“, каза Йоана Христова, заместник-кмет на София по направление екология.

san-francisco-2361226_960_720

Пиковите емисии на големите градове трябва да са през 2020 г.

Големите градове по света трябва да съсредоточат усилията си относно опазването на климата върху една цел – пиковите им емисии да са през 2020 г., а след това да започнат да спадат. Това е препоръката на нов доклад на мрежата C40 и водещата консултантска компания Arup.

Групата на градовете-лидери по опазване на климата “C40” (C40 Cities Climate Leadership Group) включва 91 големи града по света с общо население над 650 милиона души. В партньорство с консултантската фирма Arup групата публикува доклад в четвъртък, в който се препоръчва градовете да се съсредоточат върху постигането на „най-високи емисии“ не по-късно от 2020 г. След това емисиите трябва да започнат да намаляват, като целта е да се свалят наполовина на база емисии на човек от населението. Това трябва да стане през следващото десетилетие. Градските власти трябва да се стремят да намалят парниковите емисии от средно пет тона на глава от населението до три тона CO2e на глава от населението в срок до 2030 г. Действията на градските власти през следващите четири години ще бъдат особено важни, ако светът иска да постигне целта си – да ограничи увеличението на глобалната температура под 1.5 градуса Целзий.

Докладът е озаглавен „Краен срок 2020: Как градовете ще свършат работата си“. Той предполага, че американските градове ще играят ключова роля за успеха или неуспеха на глобалните усилия за опазване на климата. Ако всички американски градове следват планове, каквито имат американските градове-членове на групата на C40, те биха могли да допринесат с повече от една трета за намаленията на емисиите, необходими за реализацията на ангажиментите на САЩ към Парижкия договор за климата.

Американските градове в C40 са Сиатъл, Портланд, Сан Франциско, Лос Анжелис, Чикаго, Хюстън, Ню Орлиънс, Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон и Остин.

e-car-volvo

Проучват най-походящите видове електромобили за София

Българска асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) ще проучва кои са най-подходящите за София електрически превозни средва и в каква конфигурация. Асоциацията обяви, че започва дейността като част от проекта „Чисти коли за чист град“. Той е финансиран по Програма Европа 2017 на Столична община и има за цел да проучи и определи най-подходящите и ефективни практики и пакети от кратко-, средно- и дългосрочни мерки, приложими за Столична община, които да доведат до устойчиво намаляване употребата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) и увеличаване употребата на електрически превозни средства от жителите и посетителите на общината; преминаване към по-екологични модели на ползване на превозните средства и ограничаване вредите и замърсяването, причинени от съществуващия автопарк, като по този начин съдействат за устойчиво намаляване на замърсяването на въздуха и градската среда, дължащи се на емисиите вредни и парникови газове и фини прахови частици, отделяни от транспорта.

За целта БАЕПС ще проведе редица срещи, събеседвания и проучвания с граждани, бизнес, институции, данните от които ще бъдат анализирани и обобщени в пътеводител с настоящата картина на електромобилността в града и препоръки за кратко-, средно- и дългосрочни мерки за устойчиво преминаване към по-чиста мобилност. Паралелно ще протече информационна кампания, която да запознае гражданите и посетителите на Столицата с предимствата на елктромобилността и схеми за намаляване броя на транспортните средства в Общината.

architecture-1838622_960_720

Всички сгради трябва да са нулевовъглеродни до 2050 г.

Глобалната строителна индустрия трябва да се подготви за разтърсваща промяна към нисковъглеродно съществуване, ако светът иска да изпълни глобалните цели за опазване на климата и да задържи поддържа температурите на безопасни нива. Това разкрива ново проучване на Световния съвет за зелено строителство (WGBC).

Всяка сграда на планетата трябва да бъде „нетно нулево-въглеродна“ до 2050 г. Това е ключов факто за ограничаване на затоплянето до по-малко от два градуса Целзий. Понастоящем по-малко от един процент от всички здания са нетно нулево-въглеродни. Това понятие описва високоефективните сгради, които сами генерират или си доставят от възобновяеми източници енергията, от която се нуждаят, за да функционират.

Превръщането на всички сгради по света в нулево-въглеродни такива ще изисква „монументални“ усилия от страна на бизнеса, правителствата и НПО, посочи Тери Уилс, главен изпълнителен директор на WGBC. Ако днес нулево-въглеродните сгради са хиляди, те трябва да станат милиарди, добави тя. „Бизнесът, правителствата и неправителствените организации са ключът към тази трансформация – но те трябва да се ангажират с агресивни действия. Възможно е да се създаде свят, в който всяка сграда произвежда нулеви въглеродни емисии, но трябва да започнем днес“.

Световният строителен сектор е значителен източник на замърсяване с парникови газове. Строителството отговаря за около 30% от световното потребление на енергия, 30% от глобалните вредни емисии и средно половината от CO2 емисиите в големите градове.

Преходът към нетни нулево-въглеродни сгради ще трябва да се осъществи в период на силен растеж на сектора. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, глобалният сграден фонд се очаква да се удвои – от 223 милиарда квадратни метра днес до 415 милиарда квадратни метра през 2050 година.

Да се гарантира, че всични нови и всички вече съществуващи сгради ще станат нулево-въглеродни ще изисква значителни, добре координирани усилия. Темпото на обновяване ще трябва да се подобри „драматично“ – сегашната скорост на обновяване е по-малко от един процент годишно, а WGBC смята, че за да се постигне целта за нулеви въглеродни емисии в сектора до 2050 г., обновяването трябва да се случва с три процента годишно, започвйки от 2017 г.

Според прогнозите, всички нови сгради трябва да са нулево-въглеродни до 2030 г. Всички нови и реновирани сгради трябва да имат нулев нетен отпечатък до 2050 г. За да се постигне това, според доклада на WGBC, предприятията, които инвестират в нови сгради, строят или наемат имоти, трябва да се насочат изцяло и само към новото поколение сгради с нулеви емисии. Правителствата трябва да подкрепят новите стандарти за нулеви емисии на въглероден двуокис за всички нови и съществуващи здания. Неправителствените организации пък трябва да разработят нови програми за сертифициране на сгради с нулеви въглеродни емисии, които строителните фирми да могат да прилагат.