metro-1834911_960_720

Осло, Лондон и Амстердам са лидерите в развитието на екологичния транспорт

Осло, Лондон и Амстердам са лидерите в развитието на екологичния транспорт измежду всички големи градове, насочили се към елиминиране на емисиите на парникови газове от транспорта, използвайки нови технологии, които да помогнат за ограничаване на изменението на климата и намаляване на замърсяването на въздуха. Това показа ново проучване, оповестено във вторник. Трите европейски града заедно с Токио и Сеул заемат водещите места в класацията на 35-те града в света с най-голям напредък в еко-транспорта. Тя е изготвена от независимия Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR) в Лондон, спонсориран от производителя на смартфон-чипове Qualcomm.

„Осло ще бъде първият в света град с решение за нулево-емисийна транспортна система“, се казва в доклада на CEBR. Той оценява както съществуващите политики, така и плановете за насърчаване на по-екологичен транспорт, обхващайки всичко от електрически автомобили до велосипеди. Метрото, трамваите и автобусите в столицата на Норвегия се захранват до голяма степен от водноелектрическа енергия. Заедно с това Норвегия има най-висок дял на електрическите автомобили в общия автопарк от която и да е нация. Градският съвет в Осло планира и скоро да ограничи достъпа на автомобили до центъра.

Вторият в класацията – Лондон – „не може да изглежда като пример за зелен град за всички жители“, гласи докладът, „но повечето граждани разчитат на обществения транспорт, а не на автомобили, и са сред най-енергийно ефективните градски обитатели в света“. Затова градът не бива да бъде заклеймяван като мръсен. Неговата амбиция е да намали емисиите на парникови газове от транспорта с 60% от нивата от 1990 г. до 2025 г.

Амстердам, който е на трето място, е направил повече от почти всеки друг град за насърчаване на колоезденето и намаляването на емисиите, сочи докладът.

Индексът на CEBR анализира замърсяването на въздуха в градовете като един от общо 20 фактора. Сред останалите са въглеродните емисии на града, нивата на задръстванията, инвестициите в обществена инфраструктура, зелените площи, пунктовете за зареждане на електрически превозни средства, стимулите за екологично пътуване и градските ангажименти за ниски емисии.

Заместник-кметът на Осло Лан Мари Нгуен Берг приветства доклада. „Нашата амбиция е най-късно до 2030 г. да имаме транспортна система с нулеви емисии“, каза тя. Електромобилите, например, съставляват почти 11% от трафика, преминаващ през секциите за тол-такса в Осло през януари. Година по-рано този дял е бил 7% 2016 г. „Най-голямото предизвикателство според мен са камионите и строителството“, каза Берг.

Кайро е на опашката на списъка от 35 града, под Найроби, Мумбай и Истанбул. Това отразява нарастването на населението на тези градове и фокусирането върху прекратяването на бедността, което често означава изгаряне на повече бензин.

urban-garden-509550_960_720

Тази вечер: лекция за градско земеделие

„Зелено, още по-зелено, наситено зелено“ – така е озаглавена предстояща работилница, в която ще запретнем ръкави и засадим подправки и зеленчуци, подходящи за отглеждане в офиса или у дома. Работилницата ще се проведе тази вечер от 18.00 до 19.30 часа в „Къщата на гражданските организации“., съобщи Български център за нестопанско право.

Лектор и ментор ще бъде Атанас Косев – млад фермер с дългогодишен опит в засаждането и отглеждането на селскостопански култури, пчеларството, компостирането и с афинитет към месенето на хляб. Атанас има богат опит в отглеждането на растителни култури в градски условия.

Събитието е част от инициативата „Зелена седмица в Къщата на гражданските организации“.

 

 

 

 

 

flower-2157883_960_720

Дават до 5000 лв. за зелени проекти по програма „Зелена София“

До 5000 лева за зелени проекти осигурява тазгодишното издание на програма “Зелена София”. Условието е проектите а се реализират върху земя, която е общинска собственост. Средствата се осифуряват безвъзмездно под формата на градински материали и инструменти.

Програма “Зелена София” цели подобряване на състоянието на зелените площи и парковете, които са на територията на общината, и да насърчи гражданското участие в благоустрояването и поддържането на зелените пространства на града. В нея могат да участват сдружения на етажни собствености, регистрирани по закона за етажната собственост, и юридически лица с нестопанска цел.

За площи с размер до 500 кв. м. се осигурява финансиране до 2000 лв. За площи до 1000 кв. м. бюджетът е до 3000 лв. За проекти, които обхващат до 3000 кв. м. бюджетът е до 4000 лв. Още по-големи територии, с площ над 3000 квадратни метра, се финансират с до 5000 лева.

Процедурата предвижда дирктно безвъзмездно предоставяне на материали за реализацията на проектите.

За формирането на бюджет инициаторите на проектите могат да използват списък на материалите и оборудването, което се предоставя тази година, със съответните цени. Преките разходи включват растителен материал (разсад, луковици, семена), външна мебел – пейки, перголи, беседки, декортивни камъни, огради, бордюри, плочки и др. непреките разходи включват инструменти за поддръжка – гребла, лопати, мотики, ножици, косачки, храсторези, тримери.

Заявления се приемат до 29 май 2017 г. Всички подробности за програмата и всички необходими документи са достъпни на страницата на „Зелена София“ 2017.

forest-1625524_960_720

Инициатива „София – зелена столица“ подкрепя залесяването на Западен парк

3 000 нови дръвчета ще бъдат засадени в Западен парк в София на 22 април, в Деня на Земята. Фиданките ще бъдат разположени в района, който през последната зима пострада от нелегална сеч. Инициативата е на „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ (Gorata.BG) и Столична община. Инициативен комитет „София – зелена столица“ подкрепя начинанието и се надява, че след засаждането Столична община ще осигури подходящи грижи за новите дръвчета, наред със стриктни мерки за опазването на растителността в Западен парк.

В началото на януари в ИК „София – зелена столица“ постъпи съобщение от гражданин относно нерегламентирана сеч на дървета на територията на Западен парк. Проверка на инициативата показа, че в Контактен център на Столична община са заведени няколко сигнала относно проблема. Хронологията на сигналите и ответните реакции на Контактен център показаха, че предприетите мерки за ограничаване на нерегламентираната сеч са крайно неефективни.

По тази причина инициативният комитет изготви предложение до Столична община за краткосрочни и дългосрочни мерки за опазване на Западен парк от сеч. В отговор до инициативния комитет през февруари СО декларира: „В бъдещата си работа ще акцентираме за провеждане на кампании сред ромското население за опазване на дървесния фонд в парковете на Столицата и за актвното им включване за залесяване на пустеещи територии“ (вж. писмото).

Залесяването на 22 април е крайно необходима мярка за възстановяване на дървесната растителност в Западен парк в столицата. Начинанието е в синхрон с инициативата на ИК „София – зелена столица“ на за засаждане на 1 милион нови дървета в София.

Нещо повече: посаждането на нови дървета е от критична важност за подобряване на качеството на въздуха – фактор, особено значим на фона на наскоро обявеното решение на Съда на Европейската общност да осъди България заради системно превишаване на пределно допустимите норми за замърсяване на атмосферния въздух. Решението бе обявено на 5 април 2017 г. (вж. решението на Съда на ЕО)

В Деня на Земята 22 април доброволци от ИК „София – зелена столица“ ще се включат в залесителните мероприятия в Западен парк. Екипът на инициативата е убеден, че жителите на София имат моралния дълг да съхранят и опазят зеленото наследство, оставено от предходните поколения, и да го обогатят.

planting-hands-1838659_960_720

Доброволци засаждат 3000 дръвчета в Западен парк в София

Доброволци ще засадят над 3 000 дървета в Западен парк в София на 22 април. Фиданките ще бъдат посадени в района, който тази зима пострада от нелегална сеч – случай, кoйто възмути мнозина столичани. Инициативата е на Gorata.bg („Когато станем 100 000 ще посадим гора“) и се организира в партньорство със Столична община като част от кампаниите „София чисти“ и “Национална залесителна кампания 2017”. Всички дръвчета и инструменти са осигурени, а възстановяването на горската част от Западен парк ще зависи само от добрата воля на жителите на града.

Дървесните видове, които ще се засаждат в Западния парк, ще са доста разнообразни – величествени дъбове, вечнозелени смърчове и борове, красиви явори, цъфтящи кестени, ароматни липи и др. От участниците се очакват само работни ръчички и желание за промяна. Освен инструменти, за всички доброволци-залесители са осигурени и работни ръкавици.

22 април е Световният ден на Земята. Прогнозите за датата са за хубаво време. Децата са добре дошли в парка – горичката, която сега ще посадят, те ще могат да нaвестяват често и да гледат как расте година след година.

Акцията ще започне в 10.00 часа, а желаещите да се включат могат да следят вести около кампанията в направеното за целта Facebook събитие “София засажда 3 000 дървета с доброволци“.

 

Още по темата:

Предложение на Инициативен комитет “София – зелена столица” за краткосрочни и дългосрочни мерки за опазване на Западен парк от сеч

СО: ще обучаваме ромите да пазят парковете в столицата

 

coal-842468_960_720

Столицата на Монголия забранява нискокачествените въглища

Монголия ще забрани горенето на нискокачествени въглища в своята столица Улан Батор през следващото десетилетие, обяви Министерството на околната среда и туризма. Решението е част от опитите на страната да ограничи токсичното атмосферно замърсяване.

Улан Батор е един от най-замърсените градове в света, а също и един от най-студените. Жителите му са бедни и горят дърва, въглища, а понякога дори боклук, за да се топлят, тъй като температурите спадат до под минус 40 градуса Целзий през зимата.

Бедните квартали „гер“, състоящи се от традиционните монголски палатки, се разрастват по края на града и генерират около 80 на сто от зимния смог в Улан Батор.

Парламентът на страната вече одобри план, който забранява горенето на въглища в централния бизнес-район на града от следващата година. Забраната ще се реализира „систематично, стъпка по стъпка“ от 2018 г. нататък. Ограничението по-късно ще обхване и кварталите гер. Те са обитавани предимно от бивши пастири, които са мигрирали към града. В тези области вредните за вдишване частици, известни като PM2.5, могат да достигнат нива доста над 1000 микрограма на кубичен метър през зимата – 40 пъти над максималната стойност, определена от Световната здравна организация.

По-рано граската управа в Улан Батор се стремеше да премества новодошлите жители от кварталите гер в нови апартаменти с достъп до топлофикационна мрежа. Сега правителството планира да свърже съществуващите домове към градските комунални услуги и да предоставя алтернативни методи за отопление.

Предвижда се организирането на изложение, което да покаже на хората какви технологии и възможности са достъпни за отопление, с които да занемят въглищата. Заедно с това градската управа мисли да субсидира електрически отоплителни тела.

bench-1534205_960_720

Гент, Лахти, Лисабон, Осло и Талин се борят за Европейска зелена столица 2019

Гент в Белгия, Лахти във Финландия, Лисабон в Португалия, Осло в Норвегия и Талин в Естония – това са петте града, които тази година се борят за отличието Европейска зелена столица 2019.

Льовен от Белгия, Лудвигсбург от Германия и Векшьо от Швеция пък се надпреварват за приза „Европейски зелен лист“ – аналог на конкурса за зелена столица, но за по-малки градове.

„Тази година състезанието беше свирепо, с рекорден брой кандидати и за двете награди,“ посочи Кармену Велла, комисар на ЕС по околна среда, рибарство и морско дело. „Най-добрата част за тези финалисти е, че кандидатите са буквално от четирите края на Европа. Представени са градове от севената, южната, източната и западната част. Това е сигурен знак, че наградите Европейска зелена столица вече наистина са „пуснала корени“. Разнообразието от опит, което тези номинации показват, сочи, че има много и разнообразни пътища към превръщането в модерен зелен град“.

Над две трети от европейците живеят в градски райони. Това изправя градските власти пред предизвикателства, свързани с потреблението на енергия, замърсяването, управлението на отпадъците, жилищата, безработицата, транспорта и опазването на водните ресурси. Чрез представяне на постиженията на европейските градове в борбата с тези проблеми, наградите „Европейска зелена столица“ и „Европейски зелен лист“ имат за цел да дадат пример и да вдъхновяват другите да предприемат действия.

Сега финалистите ще трябва да убедят журито в цялостния си ангажимент за непрекъснато подобряване на околната среда и устойчивото развитие, способността си да действат като модел за подражание, както и да демонстрират стратегията си за комуникация с обществеността. Тазгодишните победители ще бъдат обявени на церемония по награждаването на 2 юни 2017 г. в Есен, Германия, сегашната Европейска зелена столица.

Титлата „Европейска зелена столица“ се дава всяка година на европейски град с население над 100 хиляди души за постижения в сферата на екологията, социалната и икономическа устойчивост.

До момента девет града са станали „Европейска зелена столица“ от началото на конкурса. Стокхолм в Швеция взе отличието при първата церемония. Последваха го Хамбург, Германия (2011), Витория-Гастейс, Испания (2012), Нант, Франция, (2013), Копенхаген, Дания (2014), Бристол, Великобритания (2015), Любляна, Словения (2016), Есен, Германия (2017) и Ниймехен, Нидерландия (2018).

Sofia in the smog: the Bulgarian capital ranks second in Europe in terms of death rate due to air pollution, according to the WHO.

Програмата за въздуха в София разгледана от експертен научен съвет

Актуализираната програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. и планът за действие към нея са били разгледани от експертния съвет за „Наука, технологии и иновации“ към кмета на Столична община, съобщи СО. Разглеждането е организирано почти два месеца след официалното публикуване на програмата за коментари и предложения, което стана на 10 февруари.

„Въздухът в София днес е в пъти по-чист от преди 7-8 години. От всички завишени показатели, които имаше тогава – включително високи нива на азотен диоксид, благодарение на целенасочени екологични действия, предприети от Столична община, днес ни остава да се справим с един последен завишен показател и това са фините прахови частици. Точно поради това и в Актуализираната програма за подобрение на атмосферния въздух до 2020г. изцяло сме насочили усилията си върху ограничаване на източниците на фини прахови частици. Мерките са разделени на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Във времето, в което тече общественото обсъждане на лана, ние вече започнахме да изпълняваме някои от краткосрочните мерки, включително миене на улиците и завишаване на контрола на строителните площадки“, отбеляза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Заседанието е част от пубичното обсъждане на актуализираната програма за подобряване на атмосферния въздух и плана към нея.

Очаква се програмата и планът да бъдат внесени за обсъждане в Столичен общински съвет в края на април 2017 г.

Съветът за „Наука, технологии и иновации към кмета на Столична община“ е учреден през 2012 година, за да подпомага дейността на Столична община с осигуряване на експертни становища по различни проекти на общината. В областта на екологията и зелените системи, експертизата си дават изследователи от Лесотехническия университет и БАН.

От: Столична община – новини

20170330_110622

София е прекрасен град за живеене, с чудна природа и много история

София е прекрасен град, в който би било приятно да се живее – има прекрасни планини и много история. Тази сплав е неговата забележителна идентичност. Това бе първото впечатление от София на Хенриет Вамберг, партньор и управляващ директор в „Геел Архитекти“ – датското архитектурно студио, което се зае със задачата да консултира Столична община за подобряването на градската среда в столицата. Още сме стиснали ръце при запознаването си, когато Вамберг се изненадва, че в София има такава инициатива – „зелена столица“. Казва, че София й се струва изключително зелена, с толкова много дървета по улиците. Убедена е, че природата на града ни е едно от нещата, които трябва да ценим и пазим.

Ето какво сподели Вамберг в първата част от разговора ни за София.

Какви са впечатленията Ви от София, на какъв етап сме от „очовечаването“ на града?

Онзи ден ние обходихме София, направихме голяма разходка – извървяхме около 25 км. Не видяхме всичко, но видяхме много. Уникален град е София! Уникален е е откъм природа – с планините наоколо и с топографията си. Има красиви монументи и много история. Има и много интересна мрежа от улици, красиви паркове и много дървета. Освен това градът има различна етажност на сградите по протежение на улиците и това го прави много разчупен.

Всичко това ви дава много силна идентичност!

Е, има някои неща наоколо, които трябва да се оправят. Ситуцията прилича малко на разбутана къща: хубава си е къщата, но трябва да си я подредите и почистите. Да, трябва да си „подредите къщата“. Нужно е да уеднаквите настилките, уличното осветление и другите елементи на градската среда.

Има ли притеснителни елементи в тази картина?

Мисля, че е тъжно, че е разрешено построяването на някои високи сгради, така че сега те препречват прекрасните гледки към планините наоколо! Усещането от тези сгради е, че са крайно не на място – те са просто извън идентичността на града. Това е нещо, с което трябва много да се внимава. Ако сложите на дадено място лош паваж, лесно можете да го смените след това. Ала ако сложите една висока сграда на лошо място, не можете просто да я смените след това. С големите сгради трябва много да се внимава.

Иначе има проблеми с паркирането, някои булеварди са претоварени, има твърде високи скорости някъде… има недобри пешеходни пътеки и подлези – и някои хора предпочитат да пресичат отгоре, през пътното платно над тях… Има много неща за подобрение. Хубавото е, че когато имаш добри основи, това не е трудно: София е хубав град и ако „почистите боклука“, столицата ви ще е чудесен град, където може да се живее прекрасно.

При тези промени можем ли да сме сигурни кое е правилното решение?

Не бива да се боим да направим грешка. Това е една от поуките от развитието на Копенхаген! Политици, администрация, граждани – ние всички правим много неща, за да подобрим средата, в която живеем. Имаме амбиция да променим града. Затова реализираме различни проекти. Понякога стават грешки – но не бива да се боим да сгрешим, защото не е важна политическата опаковка, а наистина да променим града, да стане той по-добър. Също така не бива да се боим да признаем, когато сме направили грешка.

(Следва)

rainforest-78516_960_720

Амазонските гори са на ръба на „смъртоносна спирала“

Тропическите гори на Амазонка най-вероятно са изправени пред пред „смъртоносна спирала“ от обезлесяване и засушавания през следващия век, сочи ново проучване. Данните идват от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата в Германия. И макар че е малко вероятно цялата гора да изчезне от лицето на Земята, все пак големи области от региона вече са изложени на риск, според проучването.

Проучването е изследвало какво може да последва, ако изменението на климата води все по-чести и по-интензивни сухи сезони в региона. На пръв поглед е очевидно, че намаляването на валежите ще причинява измиране на много дървета и намаляване на горите. Това обаче не е всичко. Свиването на горите води до регионални засушавания. Когато тези два фактора се „срещнат“, комбинацията може да доведе до една повтаряща се, ускоряваща се цикличност способна да унищожи големи части от гората.

Засега не е ясно колко точно от Амазонието е в опасност – компютърните модели показват, че „смъртоносната спирала“ може да довете до изсъхване на горите, което е в състояние да застраши 38 на сто от тропическите гори покрай Амазонка. Въпреки това учените подчертават, че в крайна сметка потенциално изложени на риск са по-голямата част от джунглите в региона.

Все пак бъдещето не е толкова безнадеждно, казват учените. Проучването е установило също, че колкото по-разнообразна е растителността в даден район, толкова по-малко податлив е той на въздействието на „смъртоносната спирала“. Затова запазването и увеличаването на биоразнообразието може да бъде важен инструмент за защита на Амазонието – както и на други уязвими региони – от най-лошите последици от изменението на климата.
Пълният текст на проучването е публикуван в списание Nature Communications.