autumn-194834_960_720

Залесяването има смисъл с правилните дървета на правилните места

Залесяването е полезно и носи ползи тогава, когато правилните растения биват посадени на правилните места. Единствено така може да се създаде устойчива и стабилна зелена територия. За целта са нужни специфични познания, чиято роля не бива да се подценява, особено при засаждането на нова растителност на места, опустинени от човека или пък опустошени от бедствия.

Внимание върху този проблем обърна градската управа на градчето Шенай в Индия, където местната общност има огромно желание да възстанови зелената покривка на региона след опустошението, предизвикано от циклона Варда в началото на декември тази година.

Отразявайки положителното отношение на жителите на Шенай, след като Варда опустоши безброй дървета, в момента тече сериозно обсъждане за възстановяването на загубената дървесна покривка на града. Експерти посочват, че за изграждането на нова зелена покривка, която да може да устоява на бедствията по-добре, обществото трябва да е наясно на грешките, допуснати в миналото.

„Важно е обществото да направи съзнателно усилие да възстанови дърветата, следвайки научно обоснован подход. Засаждането на грешните дървета на грешното място е безполезно“, заяви висш служител от Министерството на околната среда.

Няколко фактора влияят върху дълготрайността на дърветата при тежки ветрове. Близостта до бетонни конструкции, дълбочината, на която са засадени семената, плътността на засаждане, разстоянието от брега, природата на корените и видовете, които се засаждат – всички те играят важна роля при избора на правилните фиданки.

 

spring-276014_960_720

Изборът на място

Джей Мулайванам, природозащитник и основател на „Дървесната банка“ – неправителствена организация, която работи за повторно залесяване – казва, че е нездравословно за новите семена да бъдат засети в дупките, оставени от падналите дървета. „Младите фиданки биват удушени, когато се засаждат на места, където са живели по-старите дървета. Човек може да запълни дупката с градинска пръст и едва тогава да засади фиданката“, казва той.

„Ако засаждате дърво, което може да израсне на височина над 4 м., семената трябва да се засаждат най-малко на метър дълбочина в почвата,“ добавя той. Плътността на засаждане също не трябва да бъде подценена. „Разстоянието между две дървета трябва да бъде най-малко три метра“.

Близостта до бетонни конструкции ограничава растежа на корените. Това ги кара да се развиват неравномерно, от което дръвчетата стават уязвими при високи скорости на вятъра.

Дебат за видовете

Наскоро направено изследване на около 50 000 дървета, които са паднали в Шенай, показва, че почти 24 000 от падналите стволове са от видовете „Дъждовно дърво“ или Тогуваагай. Този вид е типичен за Южна Америка и се отличава с широка корона. Тенденцията подсказва, че привнесените от други географски ширини видове не са подходящи за залесяване. Вместо това е добре да се измерат местни видове дървета, които са типични за дадения район, защото те могат да понесат местните климатични особености. Те са и по-приспособими към променящите се климатични условия.

По аналогичен начин близко до бреговете е редно да се засаждат дървесни видове, които са типични за крайбрежията. Например, покрай бреговете на Шенай добре виреят кокос и различни видове палми, посочва д-р Наразиман от Колежа Мадрас. По-навътре на сушата следва да се избират повече “горски” видове.

 

sydney-park-water-re-use-project-aerial-1020x610

Проект в Сидни регенерира вода колкото за 340 олимпийски басейна

Сидни в Австралия предприе смела нова стъпка за справяне с недостига на вода. Като част от амбицията си да покрива 30 процента от своите водни потребности с рециклирана вода до 2030 г., градската управа възложи на местните организации Turf Design Studio и Environmental Partnership да изработят Проект за повторно използване на водата в Сидни Парк. Напълно оперативната система ще събира дъждовната вода от Сидни парк, третия по големина парк в Сидни. Проектът цели да улавя и прочиства количество вода, което е достатъчно да запълни 340 басейна с олимпийски размер всяка година.

sydney-park-water-re-use-project-landscape-architecture-1020x610

Сидни парк е с площ от 44 хектара. Състои се от обширни зелени територии за отдих, разположени върху характерни за този район хълмове, които разкриват 360-градусова гледка към града. В парка има детски площадки, влажна зона, спортен център, детска велосипедна писта, множество скулптури, както и историческа зона с високи зидани комини от червена тухла – останки от някогашни фабрики, които са съхранени старателно като част от историческото наследство на Сидни.

sydney-park-water-re-use-project-design-1020x610

Проектът за повторно използване на водата в Сидни парк е най-голямото съоръжение в града за повторно използване на водата, добивана от дъжда, според ArchitectureAU. Иновативният проект оживява съществуващия парк, като му позволява значително по-добро използване на пространството и рециклиране на вода за използване за нуждите на зеленината в парка. Четири влажни езера в този район са коригирани така, че да позволяват събиране и повторното използване на водата. По този начин проектът дава възможност на водата да се филтрира чрез „система за улавяне на замърсителите и поредица от водни легла за био-филтриране“.

sydney-park-water-re-use-project-full-width-tall-1020x545

Turf Design Studio описват проекта като пресечна точка между екология, изкуство, наука и дизайн. Проектът за повторно използване на водата в Сидни парк предлага „един ревитализиран, многопластов воден пейзаж, който празнува връзката между хората и мястото“, казват от Turf Design Studio.

Пътечки от плочи позволяват на децата да скачат около каскадните езера на влажните зони. Артистична инсталация с керамични тръби, напомняща за времето, когато на това място е имало тухларна, позволява на водата да се прелива леко към входа на системата. Консултантите от Dragonfly Environmental са създали местообитания за дивоя живот тук, използвайки рециклирани материали за насърчаване на биологичното разнообразие. Цялата територия е засадена с местни растения. Сред тях се вичт пътеки, които позволяват на посетителите да изследват парка.

Съгласно плана за децентрализирано управление на водата, Сидни има за цел да свърже проекта за повторна употреба на водите от Сидни Парк с друга, по-мащабна водна мрежа, която обхваща града. Нейната цел е да улавя и съхранява вода, която иначе би била пропилявана.

sydney-park-water-re-use-project-1020x610 sydney-park-water-re-use-project-kids-1020x610 sydney-park-water-re-use-project-stepping-stones-1020x610  sydney-park-water-re-use-project-nature-1020x610

Снимки: Ethan Rohloff Photography, Simon Wood Photography, Adam Hunter, Sara Reilly

dsc_5855-copy

Визия 2050: София може и трябва да се развива като зелен и устойчив град

В края на 2016 година безпилотни автобуси вече се движат по булевардите на Хелзинки като част от общия транспортен поток, в Барселона туристически фирми предлагат на клиентите си пътешественически преживявания чрез VR очила, а в САЩ Airbus готви за изпитания първите си летящи коли.

Нима можем ние да знаем какво още ще има в света ни през 2050 година? В каква реалност ще живеем тогава?

Днес е важно да си дадем сметка какво искаме да съградим, за да оставим след себе си.

Искаме ли да дишаме чист въздух, да пием чиста вода, да бъдем здрави?

Искаме ли децата ни да играят спокойно и безопасно в чисти градини около домовете ни?

Искаме ли да няма бездомници по улиците, гета, конфликти и социално напрежение – или искаме благополучие за всекиго, така че всеки може да търси своето личностно и професионално развитие?

Искаме ли да излезем от тертипа на силно анонимизираните струпвания на човешки единици, всеки барикадиран в „своя дом – своята крепост“, за да бъде градът ни място на човеците, които излизат и се срещат, запознават се, общуват помежду си, творят и споделят – в едни чисти и приветливи градски пространства, които ни предразполагат да създаваме, да споделяме идеи и да намираме съмишленици – за да бъдем общество(!) в пълния смисъл на тази дума?

Ние вярваме, че зеленият и устойчив град е отговорът на всички тези предизвикателства едновременно. И този отговор е положителен.

Чиста обкръжаваща ни среда, възходяща икономика и проспериращо общество – това триединство е устойчивият град.

Това триединство ние заложихме и в проекта на „зелената конституция на София“, който символично връчихме на Координационния екип „Визия София 2050“ – с надежда, че зеленият и устойчив град ще представата, която ще носим в съзнанието си, когато създаваме Визия за София 2050. Заедно!

apples-1841132_960_720

Задава се Коледен фермерски пазар

На 17 декември фермерският пазар на Римската стена ще бъде по-шумен, по-весел и по-ароматен от всякога.

Благодарение на Пазари Изток фермерският пазар се разширява от булевард Смирненски до досегашното му местоположение около стената. На 17 декември се очаква да се съберат над 50 производителя и да има по-голяма арт-зона.

“Очакваме ви от обичайния час, но този път до по-късно следобяд (10 – 16 ч) със сезонни продукти, тематични работилници и арт зона, топли напитки и още изненади”, казват от Хранкооп.

 

telephone-booth-768610_960_720

Лондон влага 875 млн. лири за 5 години в решения за чист градски въздух

Кметът на Лондон Садик Хан активизира усилията си за борба със замърсяването на въздуха в Лондон, като разкри планове за удвояване на разходите за мерки за подобряване на качеството на въздуха през следващите пет години.

Инициативата „Транспорт за Лондон“ (TfL) обхваща периода до 2021/22 г. Тя предвижда увеличаване на разходите за качеството на въздуха до 875 милиона лири – удвояване спрямо 425-те милиона, вложени през предходните пет години от предишния кмет Борис Джонсън.

Финансирането може да даде тласък на доставчиците на технологии, свързани с чист въздух, като по-голямата част от средствата са предвидени за разширяването на така наречената „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон и за въвеждането на нови екологични автобуси. Финансиране ще бъде предоставено и за квартални и междуквартални схеми за намаляване на замърсяване на въздуха. Ще има и стимули за насърчаване таксиметровите шофьори да преминат към екологично чисти превозни средства.

„Като се има предвид, че близо 10 000 лондончани умират преждевременно всяка година заради замърсяването на въздуха, справянето с лошото качество на въздуха е спешен проблем на общественото здравеопазване, който изисква смели действия“, каза Хан. „Искам Лондон да стане световен лидер в справянето с предизвикателството на почистването на въздуха.“ Кметът добави и, че с оределянето на „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон и закупуването само на хибридни или нулево-емисийни автобуси трябва да се гарантира, че справянето с качеството на въздуха се превръща в централната част от работата на местната транспортна мрежа.

Кметът на Лондон се обърна към с призив да въведе подобни смели мерки в цялата страна. Той призова за въвеждане на национална схема за бракуване на дизеловите превозни средства реформи на данъчното облагане на превозните средства, които да докажат, че министрите „разбират чудовищността на спешното състояние на качеството на въздуха ни“.

Проектът за финансиране предвижда 610 милиона лири инвестиции в създаването на „Зона с ултра-ниски емисии“ в Лондон. По 5 милиона ще бъдат дадени за пет „нискоемисийни квартални общности“. 9 милиона лири ще се вложат в справяне с определени „горещи точки“ – места с най-високо замърсяване. 65 милиона лири ще отидат за премахване на такситата на възраст над 10 години. Наред с това ще се създадат 12 „нискоемисионни автобусни зони“. От 2018 г. ще започне постепенното премахване на дизеловите автобуси и ще се закупуват само хибридни или нулевоемисийни двуетажни автобуси.

envelope-1864643_960_720

Инициативен комитет “София – зелена столица” настоява бъдещият заместник-кмет „Зелена система“ да представи зелена платформа

Всички потенциални приемници на поста заметник-кмет на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“ да представят, още преди назначението, публично свои платформи за зелено развитие на София, наред със съответните декларации, че ще следват заложените в тези платформи принципи и приоритети – това предложи Инициативен комитет „София – зелена столица“ на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Писмото-предложение е внесено официално в Стоична община на 13 декември 2016.

Критериите, съгласно които ще бъде избран новият заместник-кмет по направление „Зелена система“система“, следва да бъдат публично и ясно оповестени, натоява инициативната група.

Публичността и прозрачността при назначаването на всички ключови ръководители на организационни структури, отговорни за развитието на Столична община, е от фундаментално значение за коректността на избора и за общественото доверие към институциите.

Пълния текст на писмото можете да намерите по-долу.

 

 

Уважаема госпожо Фандъкова,

в отговор на публичния анонс относно приетата от Вас оставка на заместник-кмета по направление „Зелена система, екология и земеползване“ госпожа Мария Бояджийска и на база на добрия пример от провеждането на конкурса за нов главен архитект на гр. София, Инициативен комитет „София – зелена столица“ настоява:

– да бъдат публично и ясно оповестени критериите, съгласно които ще бъде избран новият заместник-кмет по направление „Зелена система“система“, независимо, че ще бъде политически назначена фигура;

– всички потенциални приемници на поста да представят, преди назначението, публично своите платформи за зелено развитие на София, наред със съответните декларации, че ще следват заложените в тези платформи принципи и приоритети.

Убедени сме, че публичността и прозрачността при избора и назначаването на всички ключови ръководители на организационни структури, отговорни за развитието на Столична община, е от фундаментално значение за коректността на избора и за общественото доверие към институциите.

Дори подобен ход да забави, до известна степен, назначаването на новия заместник-кмет по направление „Зелена система“, яснотата относно приоритетите в работата на приемника на този отговорен пост ще е от решаващо значение за ефективността на бъдещата му дейност и положителното отношение на гражданите и техните организации към работата му.

В очакване на Вашия отговор,

Инициативен комитет „София – зелена столица“ (Сдружение „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация ЕкоОбщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците, ГИ „Зелени релси в София“, Био Град София, Хранкооп – София, ГИ „Спаси София“, MOVE BG, Индустриален клъстер Електромобили, Екологично Сдружение „За Земята“, Българска асоциация за електрически превозни средства, Електромобили.БГ, Провокад, Don’t DIY, Фондация ФОРУМ, ГИ „Релсов обществен транспорт“, Инициатива „Зеленият град“ (Асоциация на производителите на декоративни растения в България и Съюз на ландшафтните архитекти), Съюз на урбанистите в България, Институт за нулевоенергийни сгради, Фондация „Зеленика“, БАГИС, BGBC, Група Град).

 

paris-843229_960_720

Париж прави обществения транспорт безплатен, когато въздухът е мръсен

На 8 декември, когато у нас студентите празнуваха, въздухът в София беше толкова замърсен, че лютеше на гърлото при всяко вдишване.

paris-smog-400На 8 декември парижани пък можеха да използват обществения транспорт безплатно за втори пореден ден – заради увеличеното замърсяване на въздуха. В този ден на половината автомобили беше забранено да се движат в града.

Париж страда от най-лошото и най-продължително зимно замърсяване на въздуха в продължение на най-малко 10 години, обяви агенцията по чистотата на въздуха. Затова в сряда властите заявиха, че само водачите с нечетни регистрационни номера могат да шофират във френската столица. Водачите на автомобили с четни можеха да карат колите си в града във вторник.

Ограничението не важеше за електрически и хибридни автомобили и за коли на спешните служби.

За неспазващите ограниченията глобата беше до 35 евро. Повече от 1700 шофьори са били глобени за нарушаване на ограничението само във вторник!

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че снимки на смоговото „одеяло“ над столицата доказват необходимостта да се намали използването на превозни средства в центъра на града.

Пикът на замърсяването на въздуха се дължи на комбинацията от емисиите от превозните средства и местните печки на твърдо гориво, както и продължителното безветрено време, при което няма как замърсителите на въздуха да се разсеят.

„Това е период на рекордно замърсяване през последните 10 години“, каза Карин Легер от AirParif, агенцията по чистотата на въздуха.

d340f8edc1269b6d0af9cedde48b32c3

Ученици залесиха парк в Бургас

Учениците от 11 “д” клас на Строителния техникум в Бургас проведоха екоакция, при която засадиха нови фиданки в парк “Света Троица”.

Залесяването на този район се извършва по предписание на сектор “Зелена система” на Община Бургас. Фиданките са на възраст между 3 и 5 години от видовете черен бор, шестил, дребнолистна бреза. Дръвчетата са предоставени от инициативата “Когато станем 1 000 000, ще посадим гора”.

948557cde38ed012cb7be872cdb95dd3

pine-1722699_960_720

Как да подберем коледно дръвче „с корен“, за да можем да го засадим?

Наближават коледните и новогодишните празници и все повече хора се замислят каква „елха“ да изберат тази година. Все по-малко са традиционалистите с предпочитания към отсечените дръвчета. За желаещите да запазят живота на красивите иглолистни растения има все повече предложения за дръвчета „в саксия“. Мнозина обаче са разочаровани от подобни оферти. Купувайки такива елхи с надежда да могат да ги засадят впоследствие, хората са установили, че дръвчетата неизбежно умират, независимо от положените грижи.

Как следва да се подбере коледно дръвче, което да може да се засади впоследствие? По този въпрос предлагаме съвети на експертите от инициативата „Зеленият град“, която обединява Асоциацията на производителите на декоративни растения в България и Съюза на ландшафтните архитекти и която е част от Инициативния комитет „София – зелена столица“.

Контейнерни дръвчета

Проблемът с елхите „в саксия“ е, че те са извадени от горски масиви и натикани в саксия известно време преди доставянето им в търговската мрежа. Корените им са силно разкъсани и увредени.

„За да може дръвчето да се засади и „хване“ след празниците, то трябва да е отглеждано в контейнер. Това означава елхата да е отраснала от самото си поникване в контейнер. Така при закупуването й няма как дръвчето да е с наранени корени,“ обяснява ланд. арх. Иван Мустаков от “Зеленият град.

Контейнерните дръвчета се отглеждат в контейнери през целия си живот. През това време те се поливат, наторяват, подстригват и обгрижват постоянно. Така те развиват здрава и силна коренова бала и са действително готови за засаждане.

Затова е най-добре човек да избере сам дръвчето от градински център или разсадник, а не от пазар или цветарски магазин – така има гаранция за произхода му.

В декоративните разсадници се отглеждат и иглолистни дръвчета, засадени директно в земята. Те се изваждaт с коренова бала с помощта на специални машини. Поставянето на балата в контейнер е начин да се съхрани растението през определен период от време. Задължително е растението да е в период на покой, тоест да не е в периода на нарастване – именно това време съвпада и с празничния месец декември.

Съветът на специалистите e: винаги питайте какъв е произходът на дръвчето!

Производителят на декоративни растения може да ви даде много подробни насоки за грижите за дръвчето. Златното правило е, че големината на контейнера трябва да е пропорционален на размера на дръвчето – ако саксията ви се вижда твърде малка за размера на короната, това не е добър сигнал.

Топлинният шок от топлата стая

Вкарването на коледното, контейнерно отгледано дръвче от студената околна среда на открито, където се отглежда, в топлата стая на собствениците, обичайно е шок за дървото.

Препоръчително е на „елхата“ да се осигури преходен период. Това е време, в което дървото престоява в помещение с междинна температура – например остъклен балкон или стълбищна площадка.

Не повече от 10 дена е времето, в което контейнерното дръвче може да остане на топло – в температурния комфорт на човешкия дом. Най-добре е този срок да е по-кратък, около седмица.

„По-продължителното задържане на елхата в топла стая ще „излъже“ дървото, че е дошла пролет“, обяснява ланд. арх. Мина Цонкова от “Зеленият град. Тогава е най-естествено то да започне да развива нови клонки. При изнасянето на студено след това растежът ще бъде нарушен. Когато пък дойде истинската пролет, такова дръвче не е в състояние да продължи растежа си. В такъв случай то ще „пропусне година“. За да се избегне подобно объркване на естествения ритъм на растеж, дървото не бива да остава на топло повече от седмица – 10 дена.

През това време е желателно елхата да се полива, но умерено – само колкото да се поддържа влажността на субстрата.

Засаждане на открито

След празниците контейнерните дръвчета могат да бъдат засадени на открито и това може да стане по всяко време. Подходящ момент, безспорно, е пролетта, но специалистите подчертават, че и топлите зимни дни позволяват коледната „елха“ да бъде посадена. В слънчев, топъл зимен ден, когато земята е без сняг и се е размекнала, за да може да се изкопае голяма дупка, дървото може да бъде засадено на открито, дори това да е през януари.

Желаещите да засадят своето коледно дръвче в София могат и да се включат в гражданската инициатива за залесяване на нов парк в столицата. В момента тече кампания за набиране на средства за възстановяване на зелените клинове в GlobalGiving и в Amado, както и чрез сметката на Фондация „Група Град“ (IBAN: BG34UNCR70001521578318 (SWIFT/BIC: UNCRBGSF) с основание „за градска гора“), а през пролетта ще се проведе същинското залесяване на новата градска гора. Може да следите инициативата за залесяване във Facebook и на страницата на „София – зелена столица“.

Иглолистни видове и цени

Всякакви иглолистни дръвчета са достъпни в специализираните разсадници. В София такива „елхи“ могат да се закупят от градински центрове като БулЛанд Трейд, Бянови, ПроПлантс, ТИС (Флоримекс България), Флорекс, Хоум Гарден ТТ.

За Коледа и Нова година традиционно най-предпочитан вид е елата (видовете от р. Abies), защото е „мека“ нейните иглички са нежни и не бодат при допир. Смърчовете (видовете от р. Picea) от своя страна имат твърди, остри иглички. Подобна разлика е хубаво да се вземе под внимание, ако в дома има малко дете, например.

Стойността на контейнерно дръвче с размер до около метър височина варира от 40-50 до 60-70 лева, в зависимост от вида и височината.

 

biletite

Започва делото за цената на билета в София

Все повече европейски столици пускат безплатно масовия градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване на въздуха. Някои от тях дори обмислят как да направят обществения превоз безплатен постоянно.

София, напротив, увеличава цените за масовия градски транспорт. Преди половин година общината вдигна цената на билета за обществен транспорт.

“В петък 09.12.2016 г. 9:30 часа стартира делото на граждани и граждански организации срещу новата цена на билета за обществен транспорт в София”, съобщиха нашите приятели от Общетвен Релсов Транспорт. Заедно с тях каним всички, които се интересуват от проблема, на старта на делото в Административния съд София град – на ул. Георг Вашингтон №17 (зад Централни хали).