bees-486872_1280

Откриват Музей на пчелата в София

Музей на пчелата в сърцето на София ще учи децата за живота на най-работливото насекомо, от което зависи и оцеляването на планетата ни. Музеят ще бъде открит тази събота, 3 декември, от 12 часа. Той се намира до метростанция „Г. М. Димитров“ в посока „Музейко“.

Музеят на пчелата е създаден от сдружение „Био Град София“. Той представлява специално изградена къщичка във формата на пчелна пита, направена от глина, с тревен покрив, на който през пролетта ще има и цветя за пчелите.

Музеят ще работи целогодишно. В него ще има специално изграден кошер за наблюдения и богат информационен снимков материал. А през специално прозорче всички посетители ще могат да наблюдават живота на пчелите.

“Нашето желание е да се повиши общата култура и знанието за пчелите и тяхната роля не само за поддържането на биоразнообразието в големия град, но и изобщо за съществуването на хората,” казва Петър Вълчовски от Био Град София.

На представянето ще присъстват представители на СО-район „Студентски“, “Спортна София“, представители на множество пчеларски организации, преподаватели и студенти, граждани и гости на София.

nyc-treecount

Ню Йорк картира всичките си дървета и изчисли икономическите ползи от всяко от тях

Градската управа в Ню Йорк създаде дигитална карта на всичките дървета на територията на мегаполиса и изчисли икономическия ефект от всяко едно от тях.

Обществените пространства, площади и паркове в Ню Йорк се администрират от градското Министерство на парковете и отдиха (МПО). През последните години агенцията разработва нови програми, за да се помогне на децата, младите хора и възрастните да са наясно с важността на грижите за градския пейзаж в Ню Йорк. Една от тези програми е дървесният брояч „TreesCount!“ През 2015 г. Чрез него се събраха 2300 доброволци, за да научат повече за дърветата в градската среда, тяхното състояние, от какви грижи имат нужда, какви измервания могат да ги опишат, какви ползи носят на местната общност.

В продължение на месеци доброволците вървяха по улиците из кварталите на града, заедно с група наблюдатели, които преди това ги бяха обучили да разпознават дърветата и да изследват техните характеристики.

Днес тази информация е вече събрана. Това даде началото на регистър на градската растителност, който е на разположение във вид на лесо-карта на Ню Йорк. На нея човек може да види статистическите данни за всяко едно от общо 685 781 регистрирани дърветата. Може да разгледа календара на дейностите, свързани с грижите за дърветата, да се запознае с общия брой на видовете в града и да разбере кое е най-често срещаното дърво в квартала, в който живее.

nyc-treecounter

По отношение на данните за всяко дърво няма нито една подробност, която да е пропусната. На всяко дърво е даде уникален идентификационен номер. Цветна легенда указва съответните видове. За всяко дърво са посочени точно местонахождение заедно с изображения в Google Street View. Има възможност за отчитане на всички възможни проблеми, които могат да възникнат, и обобщение на екологичните ползи за всяко дърво – преведени в икономическа стойност.

Това означава, че при избора на дърво на картата човек може да узнае количеството дъждовна вода, което дървото запазва всяка година (изразено в литри), както и парите, които всяко дръвче спестява всяка година. Количеството спестена електроенергия е оценено също и е представено в киловатчасове (кВтч). Има данни и за намаляване на замърсяването на въздуха.

urban-forest

Столичани са призвани да оставят своето зелено наследство на София

Поколението на активните днес граждани в София има моралния дълг да остави своя зелен отпечатък в историческото развитие на столицата. По тази причина Група Град – организацията, дала началото на инициативата „София – зелена столица“ – започва изграждането на нов парк в столичния град. Той ще се намира в един от шестте „зелени клина“ на София. От днес в платформата GlobalGiving се набират средства за закупуване на земя и залесяване на бъдещия лесопарк в столицата.

Зелено наследство

Всяка епоха в развитието на София е оставила своя зелен отпечатък в неговата история – своето историческо зелено наследство, казват от Фондация Група Град, координатор на инициативната група „София – зелена столица“.

От времето на Цар Борис III столичани са наследили обширна гора, известна днес като Борисовата градина, както и прекрасния парк Врана. Борисовата градина, със своята смес от широколистна и иглолистна, висока и ниска растителност представлява балансирана, устойчива екосистема, която е дом и на немалко диви животни. Парк Врана с внушителните си чинари и вековни дървета сред просторни поляни е изключителен образец за градски парк.

В ерата на комунистическото управление в столицата са изградени обширните Западен и Северен парк. Западният парк, известен по-рано като „Христо Смирненски“, е създаден по проект на архитект Иван Бояджиев през 1957 г. Северният парк пък е проектиран и изграден в края на 60-те и началото на 70-те години на мястото на обработваемите земи на село Връбница. Днес двата парка съчетават красиви цветни градини, широки алеи и гъсти лесопаркови ареали.

Когато погледнем София от високо – например чрез сателитно изображение или дрон, виждаме как в града се откроява историческото зелено наследство на предишните епохи, казват Група Град. Тъмнозелените ивици на картата на града са именно масивният зелен отпечатък на генерациите преди нас. Днес е назряло времето нашето поколение да остави своята зелена следа в живота на столицата.

zeleni-klinove-map

Новият парк-гора

Новият парк ще се намира в територията на един от шестте „зелени клина“ на София – обширни територии, предвидени за зелени зони от плана „Мусман“, които се спускат радиално към центъра на града от планините на юг от столицата. В централната им част се намират паркови зони като Борисовата градина и Южния парк*. Наред с това обаче, в по-отдалечените от центъра части, има и огромни площи изоставена земя – общо около 6800 декара. Тя е опустинена, а на места превърната в нелегални сметища. Според Общия устройствен план тези територии са определени за озеленяване.

zeleni-klinove-myasto-satmap

Целта на изграждането на най-новия парк е да постави началото на мащабна гражданска акция по залесяване на занемарените зелени територии в София и възстановяване на зелените клинове. Всички те са от критично значение за подобряването на качеството на въздуха в София.

В дългосрочен план в столицата могат да бъдат засадени над един милион нови дървета.

Купете едно дърво

Всички жители на София, включително граждани и бизнес-организации, които разпознават нуждата от подобряване на екологичната обстановка в столицата, могат да се включат в залесяването чрез дарение посредством платформата GlobalGiving. Събраните средства ще послужат за откупуването на земя в един от „зелените клинове“, предварителната подготовка на почвата, закупуването и засаждането на фиданки от устойчиви за нашата географска ширина видове, както и съпътстващата ги грижа през първата година след засаждането. Залесяването ще се реализира през пролетта на 2017 година.

Като част от гражданското участие в създаването на новия парк жителите на София са поканени и да предложат име за новия парк. Събраните предложения ще бъдат подложени на публично гласуване във Facebook страницата на инициативата „София – зелена столица“.

 

_________

* – този текст е допълнен с карта на зелените клинове.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Габрово в надпреварата за еко-град „Европейски зелен лист“

Рекорден брой европейски градове са кандидатствали в конкурса Европейска зелена столица 2019 и Европейски зелен лист 2018. Общо 28 града са се включили в надпреварата, което е най-големият брой, регистриран досега.

За Европейска зелена столица 2019 се борят Арад (Румъния),, Лисабон (Португалия), Болоня (Италия), Осло (Норвегия), Флоренция (Италия), Печ (Унгария), Фунчал (Португалия), Севиля (Испания), Гент (Белгия), Страсбург (Франция), Камеш (Албания), Талин (Естония), Лахти (Финландия), Вроцлав (Полша).

За Европейски зелен лист в надпреварата се включи българският град Габрово, а конкуренти ще са Алитус (Литва), Кукеш (Албания), Барейро (Португалия), Льовен (Белгия), Фундао (Португалия), Лорка (Испания), Лудвигсбург (Германия), Жирона (Испания), Оливейра до Оспитал (Португалия), Гроталжи (Италия), Таураж и Йонава (Литва), Ваксьо (Швеция).

„Все повече градове осъзнават, че инвестициите в зелен град означава инвестиция в благоденствието на гражданите, в работни места и здравословна среда“, коментира Кармена Велу, еврокомисар по околната среда, морското дело и рибарството. „Тези градове-кандидати ни показват онази ангажираност и отдаденост, които ще им помогнат да просперират в бъдеще“.

Наградата Европейска зелена столица ще бъде връчена за десети пореден път. Тя отдава признание на европейските градове, където се предприемат иновативни, решителни и амбициозни инициативи и управленски решения за опазване на околната среда. Победителите са градове, които са си поставили „висока летва“ в устойчивото градско развитие, вслушвайки се в гласа на гражданите си и прилагайки иовативни решения за привличане на „зелени“ инвестиции.

smog-free-tower-by-studio-roosegaarde-1020x610

Градска кула изсмуква смога от въздуха

Смогоядната кула в Пекин – дело на Studio Roosegaarde – действително прочиства въздуха успешно. Проектирана специално с цел да изсмуква замърсяването от въздуха, тя беше инсталирана в града с най-замърсен въздух в Китай и ето, че Министерството на околната среда на страната наскоро обяви: въздухът около кулата е в действителност с 55% по-чист, отколкото е бил преди. Според Studio Roosegaarde, кулата е уловила милиарди фини прахови частици (ФПЧ 2.5) от замърсения въздух.

През последните 41 дена кулата, обираща смога от въздуха, е поработила сериозно и е филтрирала 30 милиона кубически метра въздух, според Studio Roosegaarde. Оттам посочиха още, че местните жители вече наричат кулата „храм на чистия въздух“, правейки паралел с традиционните и пищни китайски пагоди.

Какво се прави с толкова много мръсотия, събрана от кулата от въздуха наоколо? Бижута, как какво! Смоговите частици, засмукани от смогоядната кула по време на нейния престой в Пекин, ще послужат за изработката на 300 специални “смогови“ пръстена“, подобни на пръстените, които Studio Roosegaarde вече прави. Въпреки това новите пръстени може би ще „поберат“ в себе си повече смог от тези, направени с фините прахови частици от въздуха на Ротердам.

След гостуването си в Пекин смогоядната кула ще продължи своето „турне“ из Китай. Studio Roosegaarde скоро ще обяви кой е следващият град, в който смогоядната кула ще филтрира въздуха.

smog-free-tower-by-studio-roosegaarde-china-1020x610 smog-free-tower-by-studio-roosegaarde-full-width-tall-1020x539

Изображения: Studio Roosegaarde

polysolar-bus-shelter-10-1020x610

Прозрачни фотоелектрични спирки се явяват в Лондон

Спирките на градския транспорт в Лондон започват да се обличат в прозрачно фотоелектрично стъкло. Технологичната компания Polysolar и Canary Wharf Group представиха първата прозрачна соларна спирка с церемония с участието на британския кандидат на Зелена партия Шон Бери. Облечена в иновативно и прозрачно фотоволтаично стъкло, слънчевата автобусна спирка е способна да генерира 2000 киловатчаса годишно – еквивалентно на количеството електроенергия, необходимо за захранване на среден лондонски дом.

Проектирана от Polysolar в сътрудничество с компанията за озеленяване и градско обзавеждане Marshalls, фотоволтаичнаа автобусна спирка на Canary Wharf доказва, че градската инфраструктура може да бъде функционална, красива и иновативна – едновременно. Модерна и с минималистични метални рамки, автобусната спирка е покрита с покрив тип „пеперуда“, който не просто предпазва главите на пътниците от дъжда, но и ефективно събира дъждовната вода.

Тонирани, за да намалят слънчевите отблясъци, прозрачните фотоволтаични стъкла могат да генерират чиста енергия дори при слаба околна светлина.

Добиваната от слънжето електроенергия ще се използва за захранване на интелигентна пътна сигнализация в района, както и други елементи на околната инфраструктура. “Соларната автобусна спирка не само е демонстрация на функционалността, производителността и естетиката на нашето фотоволтоично стъкло, но и представлява важна приложна иновация“, заяви Хамиш Уотсън, основател и главен изпълнителен директор на Polysolar. “Използването на фотоволтаично ръкло в целия транспортен сектор в Лондон – в неща нато автобусните спирки, навесите на станциите за зареждане на електромобили, пътеките и велосипедните алеи – може да окаже значително въздействие върху емисиите на града, без да се прави компромис с неговата цялостна среда, архитектура или бюджети”.

polysolar-bus-shelter-4-1020x610

Снимки: Canary Wharf Group

tree-1750784_960_720

Група Град търси мястото на най-новия лесопарк в София

Фондация Група Град стартира набирането на предложения за място в София за изграждане на нов, демонстрационен парк в столицата. До 20 ноември свои парцели, годни за залесяване, могат да предложат граждани, бизнесмени, бизнес-организации и общински администрации, които желаят да допринесат за подобряване на екологичните показатели на столицата. Важно условие е терените да са предназначени за озеленяване според предвижданията на ОУП на гр. София и да представляват част от зелените територии, свързващи центъра на града с околните планински масиви – така наречените „зелени клинове“ на София. Ангажиментът на фондацията е да залеси терена в рамките на дарителски проект за изграждане на нов, демонстрационен парк, който ще бъде предоставен на Столична община в полза на гражданите на столицата.
Създаването на нов парк в София е част от инициативата „София – зелена столица“. Тя стартира през есента на 2015 година като коалиция на 23 организации – неправителствени структури, граждански сдружения и инициативи, нестопански браншови сдружения. Всички те са обединени от общата кауза – преодоляване на тежките екологични проблеми на София и оползотворяване на нейния огромен природен ресурс.
Засаждането на нови дървета в и около София е от критично значение за справяне с тежкото замърсяване на въздуха в града. Едно широколистно дърво абсорбира от своя район около 1 тон въглероден диоксид през своя живот (средно, с известни различия според вида). Наред с това дървесната растителност спомага за поглъщането на шумовото замърсяване в градската среда, укрепва почвите, допринася за развитието на биоразнообразието. Наличието на дървета в града намалява така наречения ефект на топлинния остров (по-високи температури в централната част на града в сравнение с околностите), което особено през летните месеци означава намаляване на потреблението на енергия и по-комфортна градска среда.
Залесяването на нов парк в София може да насърчи преобразяването на всички изоставени и пустеещи зелени площи на територията на София. То би могло да прерасне в амбициозна неколкогодишна програма на столицата за засаждането на 1 милион дръвчета, обединявайки усилията на Столична община и жителите на града. Подобни инициативи („1 million trees”) вече действат в Ню Йорк, Шанхай, Денвър, Солт Лейк сити, Лондон (Канада) и др.

exhaust-517799_960_720

Съд накара Ню Делхи да вземе мерки за намаляване на смога

Властите в Ню Делхи започнаха да отнемат лицензите на хиляди стари дизелови превозни средства. Наредено бе и спирането на строителните работи в града. Целта е да се намали замърсяването на въздуха в индийската столица.

Мерките са най-новият опит да се вдигне гъстата пелена от дим, фини прахови частици и други замърсители, които покриват Ню Делхи вече повече от седмица. Задушливата атмосфера в града предизвика остър обществен гняв.

Оказа се, че върховният съд на Индия е наредил на администрацията в Делхи да реагира в рамките на два дена, като вземе незабавни мерки и представи план за борба със смога. Решението на съда дойде в отговор на няколко петиции на екологични групи, които настояват за намеса и мерки за борба със замърсяването на въздуха.

В момента управата в града отнема разрешителните на дизеловите превозни средства над 15-годишна възраст. Това означава отстраняване на 200 000 превозни средства от пътищата на града.

По-рано през годината година Националният зелен трибунал изиска от властите в Делхи да спрат дизеловите превозни средства, които са на повече от 10 години, от автомобилния трафик. Това обаче не се случи.

“Налице е твърде неохотно действие в отговор на директивите на съда. Слабо се признава спешността на проблема с токсичното замърсяване на въздуха, особено през зимните месеци”, казва Сунита Нараин, ръководител на Центъра за наука и околна среда, който е подал молба пред Върховния съд. “Сега искаме от съда да следи за изпълнението на мерките“.

zelena-sirena

Интерактивна цифрова карта ще помага на столичани за справяне с еко-проблеми в София

Интерактивна цифрова карта на София може да помогне на столичани да се справят с екологичните проблеми на града, като обединят усилията си в борбата с нередностите. Тя представлява геоинформационна (ГИС) карта на София, върху която с помощта на прецизна локализация могат да се представят данни за всякакви проблеми от екологично естество в столицата.

Интерактивната карта е най-новата част от SofiaGreenCapital.org. Тя интегрира портала за „зелени“ сигнали Keepgreen.bg. Системата е разработена от екипа на ДЖИСолюшънс и благодарение на тяхното желание – заедно да направим София по-добър град за живеене – бе интегрирана в SofiaGreenCapital.org.

Наречена „Зелена сирена“, интерактивната ГИС карта дава възможност на всеки гражданин да сигнализира за нередности, свързани с опазването на околната среда в София. Той може да опише проблема и да посочи точното му местонахождение върху картата. Може да прикачи снимки, илюстриращи ситуацията. Порталът позволява активните граждани да организират и „акции“ за справяне с малки еко-проблеми на местно ниво – например, жителите на даден район могат да се съберат и да почистят замърсена детска площадка, след като един гражданин инициира почистването и насрочи ден и час.

Натрупването на информация за еко-проблемите на столицата в „Зелена сирена“ ще направи възможно по-широк кръг граждани на големия град да обединят усилията си за справяне с нередностите, а специалистите от инициативата „София – зелена столица“ от своя страна да предложат цялостни мерки за справяне, стъпвайки на професионална експертиза и познаване на най-добрите световни практики в различните „зелени“ области. По този начин, вместо разрешаване „на парче“ на проблемни ситуации, ще се търси широкомащабно и генерално справяне с причините, довели до дадения казус.

Зелена сирена“ няма за цел да изземва функциите на отговорните ведомства, които имат съответните правни и административни механизми да вземат мерки при екологични проблеми. Платформата има за задача да бъде медиатор между широката общественост и институциите, давайки гласност на тревогите на гражданите и предлагайки експертни решения за справянето с проблемите.