x191f4fb24099d70969cbf3321ac3be3b77a01f8e-jpeg-pagespeed-ic-peu8kjwjv

Защо британското градче Милтън Кийнс тества безпилотни коли

Британска компания е започнала тестването на 40 двуместни безпилотни коли из пешеходните зони в Милтън Кийнс – градче недалеч от Лондон. Инициативата е част от изследователски проект на име LUTSZ Pathfinder. Двуместните автономни автомобили не са съвсем сами на пътя: в тях пътува по един човек, но не като водач, а по-скоро като пътник и наблюдател.

Първите тестове са били проведени с опитни водачи, седящи в автомобилите. Те са били специално обучени да наблюдават поведението на автономните коли на пътя. Във втория етап,който тече сега, вече са включени пешеходци, които доброволно тестват автомобилите чрез пробег от един километър. Пътниците могат да наставляват возилата благодарение на интегриран софтуер, наречен Selenium. Той е наречен на дружеството, което го е разработило и което е основано от екип на Оксфордския университет. Максималната скорост на движение на колите е 24 км/ч, но средната скорост на движение е по-ниска.

Проектът е стартиран преди две години. Сега обаче за първи път безпилотните превозни средства се движат по обществени пътища във Великобритания.

В продължение на месеци тестовете ще натрупват данни върху картата на региона. Това е един от важните аспекти на LUTSZ Pathfinder – изпитанията в Милтън Кийнс имат за задача и измерване на обществените реакции.

Любопитните тестове са възможни благодарение на активното участие на местните власти в проекта, казват изследователите. Особено интересно е защо градската управа е изявила желание активно да участва в проекта. Те считат, че автономните коли са възможно решение на проблема със задръстванията в града и замърсяването. Виждат в това възможност да се справят и със затрудненията с паркирането в централната част. Не на последно място автономните коли се разглеждат като решение за движението на хората с намалена подвижност, което ще им позволи да са по-независими.

bike-sharing-prague

Програмата за споделени велосипеди в Прага – един различен модел

Избягваш задръствания, спортуваш и разглеждаш града – това е системата за споделени велосипеди Rekola в Прага. Всичко, от което се нуждае човек, е смартфон, за да се присъедини и да стане част от системата за споделени велосипеди Rekola. След като се включи, използвайки приложението Rekola, той може да намери розовите велосипеди из целия град. Отключването им става с кодове, получавани чрез приложението. След това човек може да разгледа града, да посети приятели или тича по задачи с розовото колело. Когато пристигне при своята крайна цел, достатъчно е да заключи велосипеда и да маркира картата в приложението, че е приключил с използването на колелото.

За разлика от други системи за споделени велосипеди, Rekola е дело на нестопанска, общностна схема за споделяне. Като такава тя се различава от традиционните модели. Първо, не използва система с етикирани стоянки за паркиране на споделените велосипеди. Вместо това схемата използва виртуални стоянки. Те могат да бъдат разпознати чрез визуални знаци и стикери на най-различни места. Това дава на потребителите по-голяма гъвкавост по отношение възможностите да намерят и паркират велосипедите.

Много от колелетата са дарени! Някои от велосипедите са с вградени GPS чипове, които могат да бъдат активирани или деактивирани от човека, който кара колелото. Тези чипове събират информация за движението из града с цел трафик-данните да бъдат използвани за подобряване на вело-маршрутите из града, помагайки за градското планиране и колоезденето в Прага.

Лесно разпознаваеми по розовия си цвят, тези велосипеди добавят нотка на игривост в града. Те вдъхновяват хората да докоснат града по един различен начин, карайки колело.

sofia_03-900056_960_720

Арх. Здравков: Центърът на София ще е свободен от автомобили, уютен и спокоен

„Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията ми за развитието на столицата. Приоритетни направления са пешеходното и велосипедното движение и развитието на обществения транспорт“. Това заявява в интервю за БТА главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му първото предизвикателство в работата му като главен архитект е да бъде освободен историческият център на София. Крайният резултат следва да е зелена София с голяма палитра културно-исторически забележителности, за да стане столицата привлекателен град.

Главният архитект иска да превърне София в град без автомобили, обичащ жителите си, приветстващ гостите си – град, в който хората са усмихнати и щастливи, не общуват през прозорците на автомобилите си, а имат достатъчно места за срещи и разходки.

За развитието на стратегията предложих няколко основни принципа, отбеляза Здравков. Първо – извеждане на автомобилите от центъра с довършване на ринговете и изграждане на качествени транзитни трасета. Следващата стъпка е продължаване на стратегията за изграждане на буферни подземни паркинги по периферията на града и стимулиране на гражданите да ползват системата “Паркирай и Пътувай”, посочва главният архитект.

Според него освобождаването на градските пространства от автомобили има своите предимства – хората имат време за създаване на нова градска култура за откриване и реализация на нови възможности. Собствениците на автомобили постепенно се примиряват с мисълта, че в историческия център трудно се придвижва и паркира, като по-лесно ще бъде да се кара велосипед и да се ползва обществен транспорт. Той отбеляза, че преминаването от автомобилна в пешеходна среда дава възможност за развитие на социалния живот и градската култура.

sofia-1613900_960_720

Стремежът ни е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра, коментира Здравков.

Постепенно отвоюваните от автомобилите градски пространства и реконструираните площади ще се върнат към живот. Площадите и пешеходните зони в централната част на София, един ден ще бъдат свързани така, че хората спокойно да могат да се придвижват и разхождат пеша. А в кварталите ще се създаде уютна градска среда, с паркове, градинки, детски площадки и околоблокови пространства, където хората да се чувстват спокойни да почиват и комуникират, каза главният архитект.

Наскоро в столицата гоступва световноизвестният датчанин-урбанист Ян Геел, по покана на ахрх. Здравков. Ян Геел е помогнал за подобряване на градската среда в Стокхолм, Москва, Сиатъл, Мелбърн, Сидни, Ню Йорк – общо близо 200 града по света. Геел е поел ангажимент пред арх. Здравков и кмета на София Йорданка Фандъкова да участва в оформянето и анализа на публичните пространства в София, да подготви и обучи български архитекти, които да участват в анализирането и изграждането на новия облик на столицата.

Крайният резултат от работата им ще премине през проверка от екипа на Геел, след което самият Ян Геел ще представи окончателен доклад за проблемните места, както и анализ на публичните пространства на София. Българските експерти, които ще участват в сътрудничеството, ще бъдат избрани по критерии, изпратени от датския архитект, като най-вероятно в екипа ще бъдат поканени млади български урбанисти и архитекти, обясни Здравко Здравков.

От: БТА – свободни новини

windows-14874_960_720

Градовете по света не се справят с темпа на урбанизация

Градското планиране днес видимо не успява да се справи с темпа на урбанизация по целия свят. Това поставя градовете в “епицентъра” на най-тежките и неотложни предизвикателства на 21-ви век, заяви висш служител на ООН в понеделник.

Уязвимостта на градската среда – на фона на ускоряващото се темпо на промените в климата и увеличаването на населението – ни води към едно неустойчиво бъдеще, ако не се предприемат спешни действия, зяви Питър Томсън, председател на Общото събрание на ООН, в Кито, Еквадор на конференцията Habitat III на ООН.

“Масовата урбанизация е на ход по целия свят. Заедно с последиците от изменението на климата и липсата на мир в толкова много части на света, движението на хората е най-голямото предизвикателство на 21 век,” посочи Томсън. “Един милиард души живеят в градските гета, без достъп до основни услуги като водоснабдяване, канализация и енергия. … 75% от градовете имат по-високи нива на неравенство в доходите днес, отколкото през 1996 г. 70% от глобалните емисии на парникови газове, както и от глобалните отпадъци, произхождат от градовете“.

Данните, цитирани от Томсън в първия официален ден на конференцията, бяха подчертани и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Според него, градските части се разрастват бързо, особено в развитите страни, но често пъти са „непланирани“.

Нарастват проблеми като липсата на достъп до основни услуги и адекватно жизнено пространство, недостиг на работни места, уязвимост към престъпността, насилствено изселване, нарастванен а дела на бездомното население. Всичко това създава спешна нужда от по-добро градско планиране, каза Бан Ки-мун. “Да превърнем нашия свят към по-добро ще означава да преобразим нашите градове. Това означава да имаме по-добро градско управление, планиране и проектиране, инвестиции в жилища на достъпни цени и инфраструктура, както и в основни услуги”.

Повече от 45,000 души, включително учени, специалисти по градско планиране, държавни служители и лидери от ООН са събрани на конференцията, за да обсъдят бъдещето на населените места в света. Тя се провежда веднъж на всеки 20 години. Новото издание на Habitat се случва в момент, когато за първи път в историята на човечеството в градовете по света живеят повече хора, отколкото в селските райони. Освен това конкференцията се случва след създаването и ратифицирането на Парижкото споразумение за климата.

jan_geel_in_sofia-32-1

“При нас не е Копенхаген!“

Копенхаген без съмнение е удобен и приятен за живеене град. Там едно 9-годишно дете може с колело да пресече целия град, без да се озове на опасно кръстовище и без да бъде застрашено по какъвто и да е начин. Там над 45% от хората се придвижват на велосипед – от бизнесмени до баби и дядовци – просто така е най-удобно. Там въздухът е чист, зеленина има навсякъде, площадите са изпълнени с хора и има безчет пейки за посядане и алеи за разхождане.

Днес в Копенхаген вече мислят за това как да направят този рай още по-райски, като например да превърнат пристанището в зона за плуване и къпане през лятото.

Да, при нас не е Копенхаген! Ние сме в София!

„При нас не е Копенхаген! Да, така казват всички градове, където съм отишъл и разказал за нашите постижения“, споделя известният урбанист Ян Геел, който гостува в София по покана на главния архитект на столицата арх. Здравко Здравков. Въпреки преклонната си възраст – 80 години – Геел продължава да обикаля по света, канен от местните власти в някои от най-обърканите и ужасни за живеене градове.

„При нас не е Копенхаген“ – това съм го чувал и в Лондон, Кейптаун, Бризбейн, Сиатъл, Москва,“ споделя Геел. Анализирал е градската среда в някои от най-проблематичните мегаполиси – градове с многомилионно население и огромни проблеми. Обиколил е над 200 града. Говори се, че никога не отива на дадено място само веднъж – неизменно се връща, за да види какво се е променило след време в резултат на препоръките му.

Два фактора правят градската среда ужасна за живеене за хората: модернизмът в стоителството и доминацията на автомобила, смята Геел. „В най-ужасните градове днес е видно, че автомобилът е цар! Колите са по тротоарите и няма място за пешеходците, пешеходните пътеки са превзети от коли, по булевардите има по 3-4 редици с автомобили докъдето поглед стига“. В такива градове няма място за ходене пеш, за сядане на пейка, за каране на колело, дори за граския транспорт е трудно да се движи.

Годният за живеене град, устойчив и здравословен, обикновено започва преобразяването си с това – да създаде място за хората, за да могат да ходят спокойно по протежение на която и да е улица в града; да има къде да поседнат, да има къде да карат колело и това да е безопасно за тях – с две думи, да не са подчинени на колите.

Да се случи промяната е въпрос на градско планиране преди всичко. На първо място градската управа трябва да даде възможност на хората да бъдат част от града по човешки начин, казва урбанистът. Едва по-късно започва да се заражда и развива културата – онази, пешеходната култура, велосипедната култура, човешката култура. „Така беше и в Копенхаген в началото, през 60-те; казваха ми, „ти си луд, това е невъзможно да стане“. Но ето, че започнахме. И постепенно започна да се създава нова култура“, спомня си Геел.

През първия период на трансформацията, докъм края на 80-те години, посланието към жителите на града е основно „Хора, излезте и ходете пеш!“ Автомобилите отстъпват място на краката, велосипедите, дърветата по тротоарите. След това местната власт набляга на друго послание: „хора, излезте и се срещайте“. Това е свързано с преобразяването на градските пространства – големите паркинги в центъра стават площади, появяват се пейки за седене. Днес градът е на хората и общината полага усилия те да могат да живяеят активно навън – да изграят, спортуват, плуват.

Геел е убеден, че и в София може да се случи подобна промяна. Звучи ли прекалено оптимистично? Може би, но всъщност не е!

Старите автомобили в града са една от причините софийският въздух да е сред най-мръсните в световните класации за здравни рискове.

Започва акция за измерване на вредните емисии от автомобилите в София

На 7 октомври 2016 г. от 10.00ч., в София стартира акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове от автомобилите. Инициативата, свързана с качеството на софийския въздух, е част от активностите на Асоциация „Диабет тип 2” и Коалиция за климата-България.

В акцията ще участват екипи на Отдел „Пътна полиция“-СДВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” на входа и изхода от град София при бул. „Ботевградско шосе”, които чрез газ-анализатори ще измерват емисиите отработени газове на движещите се коли, а неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение. Гражданите ще получават и информационни материали за различните източници на замърсяване и вредата, която те нанасят върху нашето здраве.

Целта на акцията е да се насочи общественото внимание и да се започнат реални действия за решаване на проблема с вредните емисии от транспорта, които са основна причина за високите нива на замърсяване на въздуха в градовете.

Акциите за измерване на отработени газове ще продължават регулярно през годината.

Световната здравна организация определи въздуха в страната ни като опасен за здравето на хората. София е на първо място в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа. Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване, варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тази цифра не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме.

skyline-200679_960_720

Градските зелени политики привличат инвестиции от частния сектор

Все повече градове по света разкриват амбициозни градски зелени политики за опазване на климата. Това представлява привлекателна инвестиционна възможност за частния сектор.

Изводът е от нов доклад на климатичната група CDP и инженерния гигант AECOM, спонсориран от Bloomberg Philanthropies и озаглавен „“Какво е нужно на града: въпросът за съвместните климатични действия“.

57 трилиона долара инвестиции могат д бъдат мобилизирани чрез градските политики за опазване на климата. Тези вложения ще са необходими в областите нисковъглеродеб транспорт, енергия, вода, отпадъци и телекомуникационна инфраструктура – до 2030 година.

Анализирани са данни от 533 града. Цифрите разкриват, че 89 на сто от тях виждат промяната на климата като значителен риск. 44 на сто имат план за действия за опазване на климата. 36 на сто са си поставили цели за общоградско намаляване на вредните емисии.

Огромни са бизнес възможностите, свързани с градските усилия за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на устойчивостта. Близо две трети от градовете, анализирани от CDP, вече си сътрудничат с бизнеса, било то чрез споделяне на знания, планиране на политиките, изпълнение на проекти или финансиране, се казва в доклада.

Градските власти съобщават за над 1000 икономически възможности, свързани с изменението на климата. 277 града разкриват, че търсят активно участие на частния сектор в 720 проекта, свързани с климата, на стойност 26 млрд. долара.

Водещите дейности по намаляването на емисиите, докладвани от градовете, включват мерки за енергийна ефективност и модернизация, изграждане на инфраструктура за немоторизиран транспорт, ниско- или нулево-въглеродни мощности, политики и програми за намаляване на отпадъците.

„Градовете по света идентифицират своите приоритети за намаляване на емисиите, адаптиране към последиците от изменението на климата и повишаване на устойчивостта“, коментира Бен Смит, директор устойчиво развитие в AECOM. „Все повече и повече те търсят партньори, които да им помогнат да разработят добре тези начинания като бизнес проекти и за реализиране на решенията“.

Все повече градските власти осъзнават, че „не е нужно да се справят съвсем сами, кгоато става дума за отговор на изменението на климата“, казва Мая Кутнер, ръководител направление градове в CDP. „Чрез партньорството с частния сектор градовете могат не само да стимулираt развитието на нови пазари, но и да постигнат още по-големи намаления на емисиите“.