forest-584354_960_720

Намалява ли дървесният запас в Борисова градина?

Общият дървесен запас в горната част на лесопарк Борисова градина е най-малък от 1980 година насам. Ако преди 36 години той е възлизал на 9799 кубически метра (без клоните на дърветата), днес е обмеът му е 9678 куб. м. През 1999 година пък е бил значително по-голям: 10 629 кубически метра.

Това сочат данните от инвентаризацията на „Борисова градина“ в така наречената лесопаркова част, която се простира между булевардите „Драган Цанков“, „Цариградско шосе“, „Пейо Яворов“ и ул. „Незабравка“. Тя е извершена това лято от специалисти на Лесотехническия университет. Част от цифрите от инвентаризацията бяха представени по време на опит за обществено обсъждане, проведен в районна администрациа „Изгрев“ в сряда, 7 септември.

Наблюдаваният спад се дължи предимно на намаляването на иглолистните култури. Техният обем е спаднал до 4644 куб. м. През 1980 г. е бил 6826 куб. м., а през 1999 – 5210 куб. м. За сметка на това е налице увеличение при общия дървесен запас от широколистните видове.

Делът на увредените дръвчета варира от 10% до 30% при различните видове, сочи изследването на лесовъдите. При някои от видовете, като например планинския ясен, увредените растения достигат 30%. „Санитарното състояние е средно“, пише в обяснителната записка към данните от пручването.

Публикуваме пълния текст на записката (тук) и картата към нея.

dsc_1403-grapg

 

obqsnitelna_zapiska.PDF

sofia-900056_960_720

ИК „София – зелена столица“ предлага 17 септември да е ден без автомобили в София

Инициативен комитет „София – зелена столица“ предлага на Столична община празникът на София – 17 септември – тази година да бъде отбелязан като ден без автомобили в столицата. Така жителите на големия град ще могат да се насладят на почивния ден и да се включат в празничните мероприятия, наслаждавайки се на рядка комбинация от чист въздух и тишина. Свеж и тих, подобен ден би бил почувстван от гражданите като действително различен, специален и празничен.

С обявяването на ден без автомобили с ДВГ навръх своя празник София би могла и да се включи в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2016 г). Това е многогодишна общоевропейска кампания за популяризиране на устойчивите алтернативи за движение в града. Над 1490 града вече са заявили своето участие в програмата. Тази година тя протича под мотото „Разумна мобилност – силна икономика”. От страна на България засега в Европейската седмица на мобилността са заявили участие 14 града, но българската столица не фигурира сред тях. София е една от малкото европейски столици, които до момента не са се включили в инициативата.

От друга страна, макар че активността и разширяването на българските участници в ЕСМ до по-малки общини като Самоков, Панагюрище и дори малкото Борово ни радва, вярваме, че проблемите на големия град по отношение преодоляването на зависимостта от автомобилите са значително по-сериозни и изискват системно напомняне и активна позиция по прилагане на мерки, насърчаващи и подпомагащи промяна.

Над половината от градовете, регистрирани в Европейската седмица на мобилността, смятат да проведат ден без автомобили в рамките на инициативата. Най-често датата на деня без коли е 22 септември – дата, определена за Международен ден без автомобили.

Някои европейски градове провеждат дни без автомобили и извън рамките на инициативата ЕСМ. От май тази година Париж спира автомобилния трафик в центъра на града всеки първи неделен ден от месеца.

Водена от заявеното желание да кандидатства в конкурса за Европейска зелена столица, София би могла да отбележи и двата предстоящи празника (и 17, и 22 септември) с ограничаване на движението на ДВГ-автомобили в централната градска част. Нещо повече, с това Столична община би могла да постави началото на традиция за регулярно ограничаване на автомобилния трафик в сърцето на града.

Придвижването в града с алтернативен транспорт предлага редица предимства пред движението с автомобил. Намаляването на вредните газове и фините прахови частици във въздуха е най-често посочваната сред тях. Наред с това намалява и шумовият фон в града. Придвижването с велосипед, мотопед или друго алтернативно превозно средство често пъти е по-гъвкаво и по-бързо от от карането на кола. Не на последно място придвижването чрез алтернативни превозни средства създава предпоставки за повече и по-непринудено общуване между хората, възвръщайки човешкия облик на големия град.

ИК „София зелена столица“ остава в готовност да съдейства на Столична община в организацията и популяризирането на инициатива за отбелязването на празника на София като ден без автомобили в столицата.

electric-car-plug-nissan-leaf

Uber тества 20 електромобила в Лондон

Uber – небезизвестната услуга за превози с частни автомобили чрез повикване през уеб-приложение – ще си партнира с производителя на автомобили Nissan за тримесечен пробен период за пускане на електрически превозни средства в Лондон. Целта е подобряване на качеството на въздуха и намаляване на емисиите на CO2 от услугите на Uber.

Nissan е предоставила на Uber 20 автомобила от марката Leaf, които да се тестват през идните 3 месеца. За първи път изцяло електрически превозни средства ще са на разположение за наемане през приложението Uber, според фирмата.

Започвайки от тази седмица, изпитателният срок ще се провежда в партньорство с Energy Savings Trust (EST) и ще проучи осъществимостта на идеята да се поддържа мрежа от голям брой електрически автомобили за частно наемане из британските градове.

EST съвсем независимо от другите две компании ще проучи опита, тертипите при шофиране и икономическите аспекти от работата с електромобили като услуга, както и капацитета на сегашната мрежа от зарядни станции в подкрепа на екологичните превозни средства в Лондон.

60% от пътуванията с Uber в Лондон вече се реализират посредством хибридни превозни средства, според фирмата. Това води до намаляване на нивата на замърсяване на въздуха и емисиите на въглероден двуокис. Сега компанията иска „да изследва икономическите ползи от преминаването към изцяло електрически” превозни срества. Това се случва малко преди въвеждането на “зона с изцяло ниски емисии” (ULEZ) в централната част на Лондон от 2020 г. Очаква се в тази централна градска зона да бъде забранено влизането на замърсяващи превозни средства.