glass-200888_960_720

7100 града формираха най-големия съюз за ограничаване на изменението на климата

Градове от шест континента се обединиха в най-големия в света алианс за борба с изменението на климата. Това решение има за цел въвеждането на фундаментални промени, които да помогнат за намаляване на затоплянето на планетата.

Повече от 7100 града от 119 страни формираха „Глобалната конвенция на кметовете за климата и енергията“ – мрежа за подпомагане на обмена на информация по проблеми като развитието на чистата енергия в градската среда.

Градовете са отговорни за около 75% от въглеродните емисии на човечеството. Те консумират 70 процента от световната енергия, според Програмата за опазване на климата на ООН.

„Когато кметовете споделят визии за нисковъглеродното бъдеще и запретнат ръкави, нещата се случват“, заяви Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК и съпредседател на новия съюз. Коалицията е най-голямата в света и е резултат от сливането на две групи – Конвента на кметовете на Европейския съюз и Договора на кметовете на ООН.

Другият съпредседател на обединението е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, милиардер и филантроп, който помогна за стартирането на Договора на кметовете. Блумбърг смята, че новата коалиция ще помогне за постигането на ангажиментите, поети от 195-те страни, които се срещнаха в Париж в края на 2015 година, за да сключат договор за ограничаване на глобалното затопляне.

san-diego-85924_960_720

Уличните дървета на Калифорния струват 1 млрд. долара

Учени от Държавната горска служба на САЩ и Университета Дейвис в Калифорния са изчислили стойността на всички дървета по улиците на Калифорния. Вземайки предвид тяхното въздействие в борбата с изменението на климата, улавянето на замърсителите във въздуха и способностите за съхранение на въглерод, дърветата всъщност са много ценни и за гражданите, и за страната. Цената, изчислена от учените, възлиза на 1 милиард долара.

За да пресметнат тази цифра, учените са изучили внимателно данните за 929 823 дървета в 50 града. Изследователите казват, че дърветата са на стойност 839 милиона долара. Това е сумата само от гледна точка на красотата, с която допринасят, или – казано по-технически – предвид добавената стойност за имотите, в които се намират. След това, тъй като дърветата осигуряват сянка, те помагат за пестенето на енергия. Това добавя към тяхната стойност още 101 милиона долара. Поемането на замърсители от въздуха добавя 18 милиона. Съхранението на въглерод пък добавя 10 милиона към стойността им.

Така в крайна сметка стойността на всяко отделно дърво възлиза на около 111 долара. Тъй като годишната поддръжка на всяко от тези растения коства около 19 долара, то може да се каже, че всички те носят огромна добавена стойност за местните жители. Наред с това способността на дърветата „да поемат въглеродния диоксид от въздуха“ има същия ефект като премахването на 12 000 автомобила с ДВГ от пътищата.

Добра новина е и това, че са налице общо 9,1 милиона улични дървета (по данни от 2014 г) – в сравнение с 5,9 милиона през 1988 г. Това означава средно по едно дърво за всеки четирима души.

В същото време са налице 16 милиона свободни места за нови дървета.

Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-6-1020x610

Тайванска ЖП гара със зелен покрив стопява ефекта на топлинните острови

Природата се завръща с пълна сила сред градските бетонни джунгли в южен Тайван. Холандската фирма Mecanoo е проетирала този огромен зелен покрив за ЖП гарата в Каосиунг – втория по големина град в Тайван. Новата ЖП станция ще е перлата в короната на огромния проект за подземна железопътна градска зона Каосиунг. Той предвижда големи територии с публично достъпни зелени пространства над една „многопластова“ система, при което голямото количество зеленина ще помага за намаляване на ефекта на градския топлинен остров.

Разположен на 8.5 хектара и с „потопен“ площад, Каосиунг ще е транспортен център с площ от 182 000 квадратни метра и ще обслужва влакове, метро, местни автобуси, междуградски автобуси, таксита, велосипеди. 35 000 квадратни метра зелен балдахин ще се простира над площада като прчудлива амеба, простираща заоблените су рамена, за да свързва различните форми на транспорт. Отдолу под балдахина органичнният мотив ще продължава – в лицето на асиметрични овални форми по тавана и големи заоблени оберлихти.

„Големият зелен балдахин с криволинейна форма над станцията се простира към града в мощен жест, ….обединявайки различните видове транспорт и представяйки визията на Каосиунг за бъдещето му като устойчив град“, пише Mecanoo.

Засенчен от зеления навес открит площад ще предпазва хората от свирепото слънце и ще предлага пространство за общността събития, като например фестивали и фермерски пазари.

Очаква се проектът да бъде завършен до 2023 г.

traffic-407696_960_720

Париж казва “сбогом” на всички коли на възраст 20+ години

Париж обяви плановете си за ограничаване на всички модели автомобили, произведени преди 1997 година. За такива коли ще бъде забанено движението в центъра на града в делнични дни. Ограничението е замислено като част от цялостен план за намаляване на замърсяването на въздуха и смога във френската столица. Макар че по-старите превозни средства представляват около 10% от авто-парка в Париж, те произвеждат почти половината от всички вредни емисии във въздуха.

Въпреки интензивните усилия за промяна на пътния трафик в града, Париж остава един от най-замърсените градове в Европа. За борбата със смога градската управа на Париж вече въведе практиката на „дни без автомобили“, затвори някои от най-известните пътни артерии за моторни превозни средства, а и предприе действия за драстично намаляване на броя на автомобилите на пътя. Най-новият елемент в тази политика е ограничаването на старите коли. Забраната ще влезе в сила от 1 юли. Оттогава насетне всички возила, регистрирани преди 1997 г., както и моторите, регистрирани преди 2000 г., ще бъдат забранени в Париж.

Забраната обхваща и „ретро“ колите. Утехата е, че водачите на такива возила могат да използват своите МПС из Париж през уикендите.

Твърдата мярка е съчетана с усърдна работа и влагане на много ресурси в алтернативи за градски транспорт, включително общоградска програма за споделени велосипеди и нова услуга за електрически скутери, наречена Cityscoot.