Foster-Partners-Oceanwide-Center-urban-room-2-936x610

Двойка кули в Сан Франциско посрещат с отворени площади на приземния етаж

Градският силует на Сан Франциско скоро ще се украси с нова забележителност: чифт стъклени небостъргачи, проектирани от Foster+Partners. Кулите ще са сред най-високите сгради в града, пронизвайки плътната мъгла на залива. Сградите са част от по-мащабен план за реконструкция план на зоната около транзитния център Трансбей. Центърът „Oceanwide“, както е името на двете кули-небостъргачи, е проектиран в партньорство с местната архитектурна фирма на Хелър Манус.

Foster-Partners-Oceanwide-Center-bldg-889x610

Центърът „Oceanwide“ ще се състои от два блока със смесено предназначение. Макар и обвързани посредством близостта си и стила си, двата небостъргача ще обслужват различни цели. Единият ще е висок 184 метра и ще помещава хотел и жилища. Другата кула ще има единствено жилищни апартаменти. Тя ще е цели 259 метра висока.

Foster-Partners-Oceanwide-Center-cropped-1020x399

„Тази разработка ще е новият образец на живот в градската среда с вълнуващи места за живеене и работа наред с централен транспортен възел“, каза Стефан Белинг от Foster+Partners.

Foster-Partners-Oceanwide-Center-glass-930x610

Небостъргачите ще се съчетаят добре с другите високи сгради, разположени наоколо, и плановете им предполагат приземното ниво на всяка от тях да остане отворено за широката общественост. Вместо традиционния вход на нивото на улицата и лоби, двата блока ще бъдат повдигнати с пет етажа над земята, поддържани от зигзагообразни подпори. Това ще създаде във всяка от тях огромен обществен площад на партерното ниво. Във F+P наричат това „градска стая“. Зоната ще бъде белязана от пешеходни маршрути, които са продължение на историческите улици и алеи в областта, преплитайки новата схема с традиционните елементи на града. Пространството ще включва буйна растителност и ще е домакин на събития и арт инсталации.

Очаква се изграждането на кулите да започне през ноември тази година.

 

Foster-Partners-Oceanwide-Center-towers-924x610

Foster-Partners-Oceanwide-Center-urban-room-2-936x610

Foster-Partners-Oceanwide-Center-urban-room-936x610

Foster-Partners-Oceanwide-Center-tower-934x610

 

Foster-Partners-Oceanwide-Center-skyline-1020x610

Foster-Partners-Oceanwide-Center-1020x610

Графика: Foster + Partners

paris-1205086_960_720

Париж започна енергийно обновление на жилищата с програма „1000 сгради“

През 2007 г. градската управа на Париж застана начело на битката срещу изменението на климата, като представи своя план за действие за опазване на климата и енергията. Целта е до 2020 г. да се постигне 25% намаление на емисиите на парникови газове и на енергийното потребление – в сравнение с 2004 г. Тъй като сградите в момента са отговорни за около една трета от енергийното потребление в Париж, тази задача представлява сериозно предизвикателство. За срапвянето с нея градският съвет стартира плана „Еко-реновация на Париж: 1000 сгради“. Проектът цели да мобилизира жителите на града да участват в борбата за опазването на климата.

За посрещането на поставените екологични цели бяха стартирани редица големи проекти Париж, включително за производство на енергия от възобновяеми източници, увеличаване на градските зелени площи, разрботване на нови и активни форми на мобилност, саниране на жилищни сгради. „Париж работи за адаптиране към климатичните, екологичните и социалните предизвикателства. В продължението на своя план за климата сега Париж стартира извънредна 5-годишна програма, за да се подкрепи енергийното и екологичното обновление на парижките жилищни сгради“, казва Ан Идалго, кмет на Париж.

Както подсказва името, тази инициатива ще подкрепи 1000 парижки жилищни сгради. Жителите могат да участват от май до октомври 2016 г. Всички съсобственици, които желаят да се приложи план за цялостно обновяване на домовете си, могат да кандидатстват.

Избраните проекти ще получат безплатно административна, техническа и финансова подкрепа за енергоспестяващи мерки и про-екологични ремонти. Създадена е група от съветници, които да осигуряват индивидуални консултации за еко-реновциите. Те ще консултират собствениците, така да да могат да разработят и изпълнят своите проекти възможно най-пълноценно и ефективно.

Областите на интервенция са гъвкави. Ремонтните работи могат да включват, например, рекултивация на градските покриви, монтаж на ефективни системи за отопление или двойни стъклопакети за прозорците, топлоизолация на фасади, стени, тавани, покриви. Тези мерки не само ще дадат възможност на гражданите да намалят своето потребление на енергия и да пестят пари от сметките си за ток и отопление, но и представлява чудесна възможност за подобряване на цялостната жизнена среда и нивата на комфорт. В по-широк контекст проектът ще допринесе за създаването на по-здравословен град за всички.

Планът вече е доказал своята ефективност, според обитателите на жилищна сграда от 19-ти район на Париж. Тя се състои от 81 апартамента е построена през 1959 г. В последните години обитателите били измъчвани от нарастващите сметки за енергия, станали твърде високи за всички нейни обитатели. След извършването на енергиен одит жителите на сградата получили персонализирана подкрепа от консултантите по еко-обновяването. Това им помогнало да изработят своя програма за енергийно обновяване на жилищната сграда и рекултивация на двора към нея. След ремонта консумацията на енергия в сградата е намалена с 44%, а жителите се радват на „много по-удобни апартаменти“.

bicycle-557046_1280

Копенхаген променя парадигмата в градския транспорт: въпросът вече е “как една промяна повлиява на велосипедния трафик”?

Копенхаген се е амбицирал да стане първият голям град в Скандинавия, който да има интелигентни светофари на всички свои кръстовища. Старите светофарни системи са на 35 години, така че е крайно време да се модернизират. Основният фокус е върху подобряването на велосипедния трафик и обществения транспорт, макар че системата ще бъде от полза и за „технологии на миналия век като колите“.

За целта Копенхаген е инвестирала в 380 нови, интелигентни светофарни системи. Смята се, че градския транспорт ще намали с 5 до 20% времето си за пътуване. Велосипедистите могат да очакват подобрение с 10% на своето време за пътуване.

Пътната сигнализация ще се управлява онлайн и ще дава възможност за по-добри зелени вълни и общо подобряване на контрола върху трафика на Копенхаген. Светофарите са част от проект на стойност 47 милиона крони (6,2 милиона евро), насочен към дигитализиране на системата за управление на трафика на Копенхаген и правръщането й в интелигентна система.

Всички основни артерии, водещи към центъра на града, имат “зелена вълна“ за велосипедите – който кара колелото си с 20 км/ч, не е нужно да спира никъде по цялата дължина от центъра на града до дома си или обратно. Вече има и доста пилотни проекти за подобряване на тази технология, про което различни датчици “четат“ колко велосипедисти се доближават до дадено кръстовище, за да им дадат прироритет. Ако пет или повече велосипедисти се струпат, светофарът светва зелено, за да им позволи да преминат.

Кметът, отговорен за администрациата по трафика и околната среда, Мортен кабал, казва: “Тези системи ще гарантират, че транспортните потоци се движат по-добре, така че колкото е възможно повече хора да спестяват време по най-зеления възможен начин. Това означава, че жителите на Копенхаген няма да губят време на път за и от работа. …Копенхаген ще бъде една лаборатория, където ние разработваме нови решения”.

Градската управа на Копенхаген също така работи усилено върху промяната на една от най-старите парадигми за градското движение – тази, която е доминирала в градовете от много години. Всеки път, когато бъде отправено ново предложение за промяна на сигнализацията или инфраструктурата, обичайно базовият въпрос е “как ще се отрази това на моторизирания транспорт“?

Сега Копенхаген поставя базовия въпрос така: „как една промяна ще се отрази на времето за пътуване за велосипедистите“?

Ако промяната ще има негативен ефект върху велосипедния трафик и времето за пътуване, идеята ще се разглежда като по-малко позитивна.
Движението на автомобилите отива доста по-надолу в йерархията при тази нова парадигма. Вярно е, че е нужна много работа, за да се преосмисли изцяло новото виждане за градовете, но когато Копенхаген тръгне напред, можем да очакваме с нетърпение огромна промяна в градското планиране и управлението на трафика.

air-pollution

СЗО: 80% от градското население диша опасно мръсен въздух

Ново проучване на Световната здравна организация установи, че 80% от градските жители по света дишат въздух с качество, което е извън каквито и да е стандарти на организацията. Изследователите са сравнили 795 града в 67 различни страни в периода от 2008 г. до 2013 г. Те са анализирали нивата на фини прахови частици във въздуха – този вид замърсяване, което представлява най-голям риск за здравето на човека, защото води до рак на белите дробове, астма и дори потенциални кръвни съсиреци и съответно инсулти. В световен мащаб този тип замърсяване, по оценки на СЗО, води од 3 милиона случая на преждевременна смърт всяка година.

Градските жители в страните с ниски и средни доходи са най-тежко засегнати. Там отчетените нива на замърсяване са 5-10 пъти над границите на СЗО. В тези региони 98% от проучеваните градове се отличавт с лошо качество на въздуха – в сравнение със 56% при по-богатите страни.

Градовете в Европа, Северна и Южна Америка, както и западния тихоокеански регион, отчитат по-добро качество на въздуха като цяло, докато в Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие градовете най-замърсени. За градовете в Африка има много малко данни, но наличната информация показва, че в изследваните райони замърсяването е по-голямо от средното.

Още по-тревожно от първоначалните заключения е това, че става ясно, че замърсяването на въздуха се влошава през последните години, въпреки че ефектите от него са доста по-добре известнии популярни в последно време. В световен мащаб замърсяването на въздуха се е увеличило с около 8% за изследвания период от пет години.

Специалистите от СЗО призовават градските власти да следят по-старателно качеството на въздуха и да прилагат повече мерки за намаляване на замърсяването. Това може да включва приоритизиране на транзитния трафик в градовете, прехода към по-екологични превозни средства, развиването на инфраструктура за насърчаване на гражданите да ходят пеш и да карат велосипеди и др.

san-diego-1176561_960_720

Сан Диего става изцяло зелен град до 2035 г.

Сан Диего решително е поел по пътя на чистата енергия и рязкото намаляване на емисиите на парникови газове. Градът има ясна амбиция – и също толкова ясен план – как да стане въглеродно неутрален.

Възобновяемите енергийни източници са един от стълбовете на този преход, най-вече в лицето на слънчевите и ветроенергийните системи. Сан Диего вече е на второ място в САЩ по генериране на слънчева енергия. Соларните инсталации са нараснали с 76,6% за две години до 189 мегавата към края на 2015 г.

Увеличаването на дървесната маса в града с 35 процента до 2035 г. е вторият основен елемент от стратегията. Този ход се разглежда като дори по-важен от заложените цели за чиста енергия и емисиите на парникови газове, защото дърветата улавят въглерод. Все повече учени-климатолози признават важността на възстановяването на екосистемите за усвояването на атмосферния въглероден с цел спиране на глобалното затопляне и опазване на биологичното разнообразие. Увеличаването на дървесната плътност води до възстановяване на водните цикли, почвите, пасищата, влажните зони и горите. Дърветата могат да поемат гигатонови обеми CO2 от атмосферата, връщайки състоянието на атмосферата към прединдустриалните нива на безопасност и стабилност.

Третата цел на Сан Диего е увеличаване на рециклирането и компостирането, така че преработката да обхваща до 90 на сто от всички твърди отпадъци.

Транспортът е четвъртият елемент в зелената политика на града. Тук основна задача е намаляването на пътуванията с лични автомобили наполовина до 2035 г. За да се редуцира използването на личните МПС, градът ще направи големи инвестиции в обществения транспорт и инфраструктурата за колоездене. Градската управа планира половината от автопарка в града да е с електрически превозни средства.

„Днес ние сме изправени пред проблем, който засяга всички ни. Отговорността ни като град е се гарантираме чист, устойчив Сан Диего за поколенията напред“, казва Кевин Фалконер, кмет на Сан Диего, в своето въведение към Плана за действие за климата. „Жителите …. от различните среди се обединяват за проактивно справяне с проблемите на околната среда, укрепване на нашата икономика и подобряване на качеството на живот в града ни.“

Решителният план на Сан Диего се ползва с подкрепата на двете основни партии в местната власт. За разлика от Парижкото споразумение за климата, подписано през декември 2015 г. от 195 страни, зеленият план на Сан Диего за намаляване на емисиите на парникови газове е правно обвързващ.

swanson.jpg.662x0_q70_crop-scale

По-възрастните ще са първите потребители на безпилотни коли

Автономните коли ще бъдат най-предпочитани от възрастните хора. Поколението на т. нар. бейби-бум ще скочат първи в умните автомобили. Става дума за хората, родени между 1946 и 1964 г., които са на възраст около 52-70 г. към 2016 г. Прогнозата е на анализатора Дана Хил от Bloomberg.

„За първи път в историята по-възрастните хора ще бъдат лайфстайл лидерите за една нова технология,“ коментира Джоузеф Кофлин, директор на лабораторията „AgeLab” при Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. „Младите бяха тези, които първи се сдобиха със смартфони, но именно потребителите на около 50 г. ще бъдат първите, които ще се качат в интелигентните, самоуправляеми автомобили“.

Кофлин е уверен, че “старците” ще бъдат щастливи да използват умни коли, като се има предвид алтернативата да останат в изолация в домовете си. Същото мнение споделя и Джейн Гулд от огранизацията „Остаряване в покрайнините“. „Проучванията показват, че дори и днес има изненадващо ниво на интерес към автономните коли сред по-възрастните хора“, казва Гулд. За разлика от другите видове иновации, в този случай лидерите ще са не най-младите и ентусиазираните, а тези, които изпитват все повече затруднения да шофират, обяснява тя.

smart cities

Международно обединение ще развива зеленото градско планиране

Нова международна инициатива си постави за цел да развие и популяризира икономическите аргументи за прехода към зелено и устойчиво градско развитие. Тя ще се стреми да подпомага министрите от цял свят да поставят инвестициите в градска инфраструктура „в сърцето на своите стратегии за растеж“.

„Коалиция за градски преходи“ бе стартирана на форума „Събрание за действия за климата 2016“ във Вашингтон. Тя обединява над 20 големи обществени и частни институции с цел преодоляване на различията между икономическото планиране на национално ниво и решенията на градско равнище.

„Кметовете знаят за икономическите и цялостните ползи от устойчивите градове, което е и причината много от тях да правят всичко възможно, за да използват възможностите за растеж при ниски въглеродни емисии“, каза Едуардо Паес, кмет на Рио де Жанейро и председател на C40 – обединение на градовете, борещи се за опазване на климата. „Въпреки това мащабът на предизвикателството на урбанизацията е толкова голям, че не можем да направим прехода сами. Имаме нужда политиците на национално ниво и тези, които планират икономическото развитие, да допълнят усилията ни на ниво град.“

Коалицията ще работи в редица бързо урбанизиращи се страни като Китай и Индия, за да подкрепи развитието на системите за масов градски транспорт и технологиите за интелигентни градове.

Проучване, публикувано миналата година от „New Climate Economy“, сочи, че инвестициите в нисковъглеродни градове могат да спестят на световната икономика почти 17 трилиона долара в световен мащаб до 2050 г. За целта са необходими първоначални инвестиции от около 977 млрд. долара в нискоемисийни транспортни решения, сградна ефективност, проекти за управление на отпадъците.

Възможностите, които дава една добре управлявана глобална „градска революция“, могат да са огромни, посочи Анирудда Дасгупта, директор на центъра „Рос“ за устойчиви градове при Института за световните ресурси. „Така например само инвестициите в устойчив транспорт предлагат не само социални и екологични предимства, но могат да осигурят и икономии на до 300 млрд долара на година“, каза Дасгупта. „Разбирането на този вид информация – за ясните икономически ползи от изграждането на по-добри градове – сред политиците може да помогне за намирането на пътя, по който всяка страна може да се възползва от предимствата на прехода към зелени градове“.

tomato-934921_960_720

Ню Йорк определи такса от 5 цента за найлоновите торбички

Градският съвет на Ню Йорк одобри законопроект, който изисква търговските обекти да таксуват по 5 цента за всяка найлонова или хартиена торба, взета от потребителите при плащане на касите. Кметът Бил де Бласио е категоричен, че ще подпише проекта.

Законопроектът бе подкрепен от 28 от 48-те градски съветници. Той има за цел да насърчи потребителите да се насочат към торбите за многократна употреба. По този начин градът трябва да намали количеството боклуци, които се депонират. Законът ще влезе в сила през октомври.

Магазините, които нарушават новия закон, могат да бъдат глобени с по 250 долара за първо нарушение и по 500 долара за последващи нарушения.

Повечето от торбичките, използвани от купувачите, не се рециклират. Това принуждава градската управа да плаща милиони долари, за да изкарва всичките 91 000 тона найлонови и хартиени торби, които се генерират всяка година, до депата за отпадъци. Така щетата е най-малко двойна – пликчетата замърсяват околната среда и струват скъпо на обществото в града.

Градската управа е изчислила, че таксата от 5 цента може да намали изхвърлянето на найлонови и хартиени пликчета с около 60 процента. Преценките се основават на опита на други градове, каза кметът Де Бласио в изявление, разпространено след гласуването в съвета.

Инициативата на кмета на Ню Йорк OneNYC за опазване на околната среда има за цел да елиминира напълно транспортирането на отпадъци към депата за боклук до 2030 г.

hotel-951603_960_720

Берлин забрани ваканционното отдаване под наем на апартаменти

Airbnb и други подобни компании, които предлагат възможност на хората да си наемат апартамент по време на ваканцията в града, който смятат да посетят, изглежда като да предлагат чудесно решение: за туристите това е шанс да си намерят приятно място за престой, а за собствениците е начин да изкарат малко пари. Този нов начин на наемане има и своите недостатъци. Някои изследвания показват, че ваканционното наемане на апартаменти може драстично да увеличи цените на апартаментите. Второ, това намалява наличността на достъпни жилища за дългосрочно обитаващите наематели.

Градската управа в Берлин реши да отговори на тези проблеми с ваканционното наемане на апартаменти. Градът страда от недостиг на достъпни апартаменти и изглежда, че краткосрочното ваканционно наемане е навредило допълнително на този пазар. Според статистиките в града, цените на наемите са нараснали с 56% в периода от 2009 до 2014 г. Така е, защото собствениците предпочитат да вземат гости краткосрочно и да поискат по-висока такса от тях, вместо да търсят дългосрочен обитател. Това на свой ред прави намирането на квартира трудно за жителите на града.

berlin-friednau-171137_960_720

По тази причина Берлин реши да промени законите си и да забрани ваканционното наемане на апартаменти. Градската управа ще глобява с по 100 000 евро всеки, който нелегално отдава под наем своя апартамент. Новата регулация е в сила от 1 май.

Допускат се няколко изключения, разбира се, но при условие, че наемите не са по-високи от средното за съответния район.

Промяната в законодателството е дала резултат веднага, казват от Берлин. Преди влизането в сила на наредбата цените броят на офертите в Airbnb е спаднал с 40%.

„Абсолютно сме решени да върнем тези „присвоени“ апартаменти на хората от Берлин и на новодошлите“, коментира ръководителят по градското развитие на Берлин Андреас Гайзел. „…. Сайтове като Airbnb са част от огромното нарастване на наемите, и въпреки че в Берлин наемите са по-ниски в сравнение с много други европейски градове, то ние ще се стремим да ограничим ескалацията на цените“.

„Ние ще продължим да насърчаваме политиците в Берлин да слушат се вслушват в коментарите на своите граждани и да последват примера на други големи градове като Париж, Лондон, Амстердам, или Хамбург в създаването на нови и ясни правила за нормалните хора, които споделят собствените си домове“, коментираха от Airbnb Германия пред АФП.

Според агенцията, гражданите в Берлин са със смесени чувства относно нововъведението. Някои от тях смятат, че не е справедливо хората, които притежават апартаменти, просто така да ги отдават под наем. Други са на мнение, че местните жители в Берлин страдат от неспособността на градската управа да се справи с жилищните проблеми в града.