Paris-pedestrian-friendly-transformation-3-1020x610

Париж препроектира известните площади за пешеходци и велосипедисти

Френската столица се е заела сериозно да адаптира своята инфраструктура за екологично чисти начини за придвижване. Градската управа в Париж е разработила серия от проекти, които ще дадат възможност на местните жители, а също и на туристите, за да се движат из града пеша. Един от проектите, най-емблематичен за тази промяна, е планът за редизайн на Площада на Бастилията, който ще се превърне от „автомобилен остров“ в среда, удобна за пешеходци.

Paris-pedestrian-friendly-transformation-3-1020x610

Градската управа е разработила схема за ремоделиране, обхващайки седем различни места, които ще преобразят претоварените от автомобили пътища и кръстовища в области, които могат да бъдат ползвани и от велосипедисти и пешеходци. Промените ще следват модела на реновацията на Площада на Републиката от 2013 г., когато той бе превърнат в пешеходен площад с дървета и пейки. Сега Площадът на Бастилията ще бъде оформен с тротоар, зелени площи с пейки и места за сядане. Официалн работата по този проект ще започне през 2017 г.

Всеки от проектите има за цел да предостави на пешеходците най-малко 50% от пространството на площада, премахвайки лентите за автомобилно движение. Подходът ще се основава на интензивно събиране на данни, за да се трупа конкретна информация за това как се използва общественото пространство. Две компании – Cisco и Placemeter – ще помагат в тази част от проекта. Последната ще работи с градската управа и ще тества различни сценарии на предсказване какво ще се случи, ако дадени улици бъдат затворени на определени места за един месец.

DSC_0512-1

Фандъкова: София ще се бори за титлата „Зелена столица на Европа“

София все пак ще се бори за титлата „Европейска зелена столица“, въпреки, че до момента не са предприеи никакви стъпки в тази посока. В интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова заявява, че в процеса на кандидатстване общината ще разчита на гражданското общество.

DSC_0512-1

„Титлата „Зелена столица на Европа“ е титла, която се дава от Европейската комисия“, коментира Фандъкова в отговор на въпроса на водещия. „Разбира се, много е важно това, че градът, който ще участва, ще кандидатства за тази титла, трябва да изпълнява редица условия и всички те са насочени към реализиране на зелени политики. И тъй като в основата на нашето виждане за развитието на града е именно това, ние сме взели решение, че ще се подготвим. Имаме голямата подкрепа на гражданите в това отношение. Разбира се, общината трябва да свърши своята част от работата, а именно модернизацията на градския транспорт чрез строителството на метрото, новите трамваи, тролеи, автобуси, управлението на отпадъците, изградихме най-модерната за региона система за управление на отпадъците, енергийната ефективност и безспорно зелената система. …. В същото време обаче трябва да намерим и акцент. Какъв да бъде този акцент ще решат специалисти и представители на гражданите, на гражданското общество“.

Относно ролята на гражданското общество Фандъкова посочва „заявено желание от граждански организации, които са готови да участват в този процес“.

Пълния текст на интервюто – тук.

12938317_10205866783085884_3526966209174613749_n

51-во училище в София с фотоволтаична система

От днес 51 СОУ си има собствена фотоволтаична система за производство на ток върху покрива на училището. Инсталацията е факт благодарение на Motto Engineering.

Системата ще покрива изцяло нуждите от ток на малкия и големия физкултурен салон, а през ваканционните месеци и голяма част от потреблението на училището.

12938317_10205866783085884_3526966209174613749_n

„С учениците 51 СОУ ще се запознаем с екологичните и икономически ползи от употребата на този вид електричество, обещават от компанията.

Предвижда се в сайта на училището да има информационен панел, който в реално време да показва колко електричество се произвежда и колко дървета и въглероден двуокис са спестени от този екологичен начин на производство на ток. Там ще бъдат разяснени и икономическите ползи за училището от въвеждането на PV масива.

DSC_4690-1200

Студенти от ЛТУ проектираха „зелено преминаване над околовръстното шосе“

Три проекта за зелено преминаване на околовръстното шосе на София бяха разработени от студенти от Лесотехническия университет в София в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура. Фестивалът се състоя от 4 до 8 април в ЛТУ.

DSC_4690-1200

Проектите бяха разработени от студентите под формата на „работилница“ в две части, в рамките на която арх. Пламен Братков и арх. Ивайло Петков от Група Град насърчиха бъдещите ландшафтни архитекти да развихрят въображението си и да създадат комплексни структури за преминаване над околовръсното шосе в полза на пешеходци, спортисти, велосипедисти, както и животни от зелените територии. За целта бе избрана територията при Ботаническата градина. Предизвикателството в задачата бе наличието на масивни сгради около околовръстното шосе, с които трябва да бъдат съобразени всякакви бъдещи намеси. От друга страна разнообразният релеф на това място позволява разнообразни решения за „скриване“ на автомобилния трафик.

DSC_4697-1200

След приключване на Седмицата на ландшафтната архитектура се очаква студентските екипи да продължат и завършат своите проекти, а ние ще ги публикуваме тук.

 

DSC_4703-1200