electric-car-plug-nissan-leaf

СО ще иска субсидии за еко-автомобили от МОСВ

Столична община е заявила интерес за получаване на субсидия за покупка на екологични превозни средства – хибридни или електрически автомобили – по програмата на МОСВ за насърчаване на чистия транспорт за държавни институции. С финансова помощ от държавата СО ще може да се сдобие с до три еко-коли. Еко-министерството ще субсидира с до 20 000 лева закупуването на електромобили и с 10 000 закупуването на „плъг-ин“ хибриди в структурите на държавната и общинската администрация. Програмата е пилотна и за да получат финансиране, административните структури ще трябва да кандидатстват.

electric-car-plug-nissan-leaf

Стойността на проекта е 1 милион лева. “Целта ни бе да въведем опростен механизъм за частично субсидиране, за да се помогне на администрациите да закупуват електрически и или плъгин хибриди,” обяви еко-министърът Ивелина Василева. Всяка администрация ще може да кандидатства за частичното субсидиране – за не повече от 3 превозни средства. Ако решат да купят електромобил, те ще получат 20 000 лева за кола. Ако изберат хибридна кола, ще вземат помощ 10 000 лева.

Общините ще могат да кандидатстват до 30 май.

waste-1-epr1-landfill11

Инсталацията за РДФ-гориво в ТЕЦ „София“ с положителна екооценка

Има положителна еко-оценка за инсталацията за оползотворяване на РДФ-гориво в ТЕЦ „София“ и проектът ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, обяви министърът на околната среда Ивелина Василева. Индикативната стойност на проекта е 135 млн. евро и, по думите й, ще позволи 30 хил. столичани да се отопляват чрез оползотворяването на РДФ горивото, получено в завода, каза Василева.

waste-1-epr1-landfill11

“Проектът е минал през екооценка и е получил положително становище,” посочи еко-министерството на сайта си. “Извършените анализи на технологията показват, че ще се гарантира качеството на атмосферния въздух в района на Топлофикация-София, добави Ивелина Василева. Тя изрази надежда, че проектът ще бъде изпълнен така успешно, както и първите две фази от него. Заводът за отпадъци на столицата е на стойност 346 млн. лв., като 84% от тях е размерът на безвъзмездната финансова помощ. Това е най-големият проект по ОПОС 2007-2013г., който е получил признание не само в България, но и в Европа. Благодарение на него Столичната община изпълнява целите по отношение на управлението на отпадъците – увеличаване дела на рециклирането и повторната употреба, намаляване на количествата за депониране, превръщане на отпадъка в ресурс”.

02

Мартин Ангелов превръща уличните телефони в градски кресла

Днес всеки има мобилен телефон в джоба си и старите улични телефони са безполезни. На някои места по света ги превръщат в зарядни колонки за електромобили, където пространството би позволявало спирането на коли наблизо, другаде ги преобразяват в модерни кабинки за почивка или кратко забавление.

Мартин Ангелов пък има идея как да ги преобрази в удобни градски кресла. Неговата идея дава нов живот на тръбните конструкции чрез щипка въображение.

01

Телефонното кресло „не е просто поредният дизайнерски проект за стол“, казва Ангелов. „Това е протест срещу стотиците изоставени телефонни кабини в ерата на мобилните комуникации“:

Ангелов вижда този подход като начин за трансформиране на неизползваните градски елементи и изчистване на обществените пространства в градовете ни.

02

03

04

05

IMG_6927

Връчиха златен противогаз на СО заради завода за горене на отпадъци в София

Днес група столичани връчиха златен противогаз на столичния зам.-кмет Мария Бояджийска за приноса на Столична Община към обогатяването на софийския въздух с химични вещества. Повод за отличието е планът на СО да изгаря половината от битовите отпадъци на града в ТЕЦ София. Гражданите подариха на зам.-кметицата и осъвременен герб на София, който отразява новото развитие на града.

Протестиращите пред хотел Балкан в центъра очакваха появата лично на кметицата пред входа на хотел Балкан по повод откриване на международна конференция „От отпадъци към енергия“, организирана със съдействието на Столична Община, но непосредствено преди началото се оказа, че г-жа Фандъкова няма да присъства.

IMG_6927

Тъй като входът за конференцията от 480 лева е непосилен за повечето обикновени жители на града, хората изразиха несъгласието с изгарянето на отпадъци в София пред сградата на хотела.

Основното искане на гражданските групи, участвали в акцията, е спиране на проекта и цялостна промяна на управлението на отпадъците в София.

Гражданите настояват за провеждане на широко обществено обсъждане на проекта, за което Столична община да поеме ангажимента да информира всички граждани на София, медии и институции и на което всички гледни точки да бъдат представени и обсъдени. Обсъждането трябва задължително да засяга не само темите за екологичните и здравни ефекти от проекта, но и изключително важната тема за икономическата равносметка от проекта. Тъй като инсталацията ще работи поне 30 години, местните данъкоплатци имат пълното право да знаят какви ще са разходите и ползите от този проект, както и да изразят своето мнение относно бъдещето на управлението на отпадъците в столицата.

Ако инсталацията за изгаряне на отпадъци заработи, Столична Община ще превръща потенциалните приходи от преработването на боклука в съвсем реални и дългосрочни разходи по изгарянето на отпадъците. По този начин Общината ще унищожава ценни суровини като пластмаси, картони, хартия и хранителни остатъци. Вместо това Общината може да оптимизира разходите за управлението на отпадъците като оползотворява максимално полезните материали чрез рециклиране, компостиране и производство на енергия от биогаз.

Исканията към кмета на столицата, внесени с официално писмо заедно с връчването на противогаза, гласят:

1. Настояваме спешно да започнете организацията на поредица от мащабни обществени обсъждания относно бъдещето на софийските отпадъци. Столична Община трябва да осведоми и покани всички граждани на София, медии и институции на тези обсъждания, където всички гледни точки и алтернативни предложения да бъдат представени и обсъдени обстойно.

2. Настояваме за справедлива такса смет според количеството неразделени отпадъци и достъпно разделно събиране до вратата за всички жители на града. Това ще даде необходимия стимул за столичани да поемат своята отговорност за по-чисто и ефективно управление на отпадъците на града. Настоящият модел на управление на отпадъците в София залага на несправедлива такса смет и скъпо управление на смесени битови отпадъци. Този подход е обиден за столичани, тъй като предполага, че ние сме неспособни да разделяме своите отпадъци, поради което това трябва да се прави от машини. Не съществува такова «вълшебно» съоръжение, което да е способно да раздели веднъж смесените отпадъци с качество и в количество, сравнимо с разделянето им от генератора още при източника. Примерът на Любляна, Зелена столица на Европа за 2016 г. и първа европейска столица за Нулеви отпадъци, убедително показва как можем да осъществим необходимата промяна.

По план в инсталацията трябва да се изгарят 180 000 тона гориво от смесени битови отпадъци годишно. „Горивото от отпадъци“ е значително по-замърсяващо от ползвания в момента природен газ. Ако предлаганата инсталацията за горене на отпадъци в ТЕЦ София заработи, тя ще отделя всеки ден през идните 30 години по близо 40 килограма фини прахови частици, както и коктейл от други опасни замърсители – диоксини, тежки метали, азотни оксиди и др. във вече силно замърсения въздух на София.

1185275_1302797583070320_8403358914684596909_n

Безпилотните коли ще освободят пространство в градовете

Темата за безпилотните коли набира скорост и постоянно слушаме колко ще ни е хубаво, когато започнат да се движат в действителност. Това ще е много приятно преживяване, навярно. Освен удобствотото да не се налага на човек да шофира, тук се нареждат и фактори като подобрената безопасност (защото се намалява вероятността от човешка грешка), а да не говорим удоволствието да седиш и да си четеш книжка, дкоато се возиш в колата си. Освен това повечето автономниколи ще са електрически, така че ще са и доста екологични.

1185275_1302797583070320_8403358914684596909_n
Но има и още едно предимство в това да не шофираме собствените си превозни средства – това е нещо, което може да има огромно влияние върху облика и функциите на градовете, в които живеем. Става дума за паркирането. Казано по-просто, няма да ни се налага да пазим свободно пространство за бездействащи автомобили, които в голямата част от времето просто стоят и ни чакат. Това ще направи по-свободнии просторни улиците и булевардите. Паркингите ще станат малко, почти излишни. А това коренно може да промени облика на претоварените градски пространства.
“Най-голямо влияние ще има върху паркирането. Ние няма да се нуждаем вече от това, категорично не и на местата, където то се случва в момента,“ казва Алън Корхаузер, изследовател в областта на автономните превозни средства в университета Принстън. „Това да се чудиш къде да паркираш или губиш време, това ще е само спомен от миналото. Ако отивам на футболен мач, не е нужно колата ми да стои с мен. Ако аз съм в офиса, тя не е необходима там през цялото време. Търговските центрове с огромните подземни паркинги? – и те ще са минало“.
„Средностатистическият личен автомобил в САЩ стои паркиран през 95 процента от времето,“ казва Карло Рати, директор на лабораторията Senseable City в Масачузетския технологичен институт (MIT). “Схемите за споделени автомобили вече намаляват нуждата от паркоместа: по наши оценки всеки споделен автомобил „премахва“ между 10 и 30 частни автомобила от улицата“.
„Автономните превозни средства ще засилят тази тенденция и обещават да имат драматичен ефект върху градския живот, защото ще се размие разликата между частни и обществени транспортни средства“, добавя той.

10430497_1302107199806025_1631415576356005587_n

Кандидатите за главен архитект на София: бъдещето е в зеления град

София трябва да стане зелен град и това е единствената алтернатива за развитието на столицата ни – този лайтмотив преобладава, по един или друг начин, в посланията на кандидатите за главен архитект на София, които този следобед „кръстосват“ гледни точки в конферентната зала на сградата на ЕК в София.

10430497_1302107199806025_1631415576356005587_n

Едно от интересните предложения от последните минути е за изграждането на вело-ринг, свързващ всички паркове в столицата, от който да продължи изграждането на цялостна вело-мрежа в София, която да е основана на цялостна концепция. Арх. Бойко Къдинов пък въодшеви всички в залата, като предложи засаждането на 1 милион дървета в града – по негова преценка пустеещите територии са достатъчно, за да може всеки гражданин да посади поне едно дърво. Дискусията продължава в момента.

12794499_1297388846944527_1933654130970980824_n

Как Париж превръща пустеещите терени в зелени оазиси

„Като всеки друг кмет на град и Ан Идалго – кметът на Париж – е изправена пред тежка ситуация: пари в хазната няма! Тя обаче реши да приложи забележително решение на този въпрос, организирайки конкурса „Re-invent Paris”, давайки 23 локации в града на екипи от архитекти и строители, които да възродят тези пустеещи места. Те ще построят предложените в конкурса комплекси за собствена сметка!“ Това разказа Оливие Боасиер снощи при отриването на малка изложба-представяне на два от 23-те проекта от конкурса „Re-invent Paris”, в които французинът, живеещ в София, има пряко участие. В единия от тях той работи заедно с известния японски архитект Соу Фуджимото.

12804894_1297388766944535_4947271361682025210_n

Проектите-кандидати в конкурса са разработени от екипи, в които участват архитектурни студиа, разработчици и строителни компании, социолози и икономисти, разказа Боасиер. Екипите зад печелившите проекти ще подпишат договор за реализацията на предложенията си (евентуално докъм юни). Те ще ги финансират изцяло сами – общината в Париж не им дава нито цент, категоричен е французинът. Единствената уговорка за подкрепа от местната власт се състои в това, че за времето до откриването на обектите те няма да дължат данъци за парцелите, където строят.
23-те локации са места, които пустеят или на тях има стари сгради, които се рушат и са вече негодни, разказва още Боасиер. Някои от местата, обявени в конкурса, дори не са парцели земя, каквито си представяме; такъв е случаят с проекта на Соу Фуджимото за „Кораба“ (много медии я наричат така, защото погледната отстрани, наподобява голям бял кораб).

12794447_1297388783611200_8976495477632412767_n

В този случай, за да се създаде основа за бъдещия комплекс със смесено предназначение, ще трябва част от околовръстното шосе да бъде „вкарана под земята“ и покрита, а отгоре да се построи сградата. Шосето – булевард „Peripherique“ – ще бъде затворено в тунел, с всички съпътстващи го технологии за отвеждане на вредните газове и спиране на шума. Отгоре ще има две нива, включително паркова зона и зона за жилищни и офис-сгради.

12794499_1297388846944527_1933654130970980824_n
Забележителен елемент в проекта на Sou Fujimoto Architects е и решението сградите на второ ниво да могат да променят предназначението на интериора си. Те са замислени по такъв начин, че да могат да се използват ту като жилищни, ту като офис-пространства, казва Боасиер. „Идеята за този подход дойде от кризата преди 15-ина години в Париж. Тогава бяха построени много нови офис-сгради, но изведнъж се оказа, че някои от тях остават празни и то с години. Ако можеше вътре да се живее, щяха да се реализират много бързо заради нуждата от повече жилища в града“. Гъвкавият подход е станал въвможен след нормативна промяна в законовата уредба на френската столица. Наредбите за местните данъци са променени така, че да позволят употребата на една и съща постройка било то за офиси, или пък за жилища.
„Другото интересно нещо за мен в този конкурс бе възраждането на връзката с природата“, сподели Боасиер. Повечето от проектите в конкурса предвиждат много зеленина, зелени покриви, паркови пространства, градски ферми. “В това има и известен психологически трик. Оказва се, – разказва Боасиер, – че шумът на дърв12804752_1297388770277868_29947963010253680_nетата всъщност е доста силен шум, но…. хората го обичат!”

 

grafika

СО: „Умните“ светофари на София намаляват вредните емисии с 25%

Системата за интелигентни кръстовища в София намалява времетраенето на едно пътуване с около 30%. В резултат на това се постига намаляване вредните емисии от транспорта с 20%. Разходът на гориво при автомобилите пък спада с около 7-9%. Това обяви инж. Димитър Петров от Столична Община по време представянето на „смарт“ системата днес на форума „Интернета на нещата“, организиран от IDC България.

В светофарните уредби на т нар. интелигентни кръстовища са вградени сензори и контролери, които преброяват колите в трафика. Данните се изпращат към централизирана система за анализ и управление на движението. На база преброените цифри и установените правила в системата динамично се преразпределя времето на светене на различните светофарни сигнали по различните направления.

„Умната“ функция на кръстовищата позволява и значително по-лесно пропускане на превозните средства, които се движат в специален режим – линейки, автомобили на пожарната служба и полицейски коли. За тях времето за преминаване се намалява с 50%. Това е съществено постижение при спешни ситуации, посочи инж. Петров.

grafika

Като част от системата за интелигентно управление са въведени и и „умни“ пешеходни светофари, които да облекчават трафика допълнително. Те имат бутони за заявка за пешеходно пресичане, звукова сигнализация за незрящи, както и възможност за динамично увеличаване на зеления сигнал за пешеходно пресичане. Това, според инж. Петров, намалява шумовото замърсяване в града, защото се спестява нощното „пищене“ на пешеходните светофари. В същото време, по думите му, се намалява времето на престой при червен сигнал за автомобилите. Намалява се и времето за изчакване на червено за пешеходците, а се осигурява и тяхната безопасност, защото – по думите на експерта от СО – се гарантира целостта на зеления сигнал и няма как човек да остане „по средата“ на улицата.

Кръстовището на Г.М.Димитров и Симеоновско шосе преди и след въвеждането на умната светофарна система. Сините отрязъци показват динамично увеличеното времетраене на пропускане на трафика.

Кръстовището на Г.М.Димитров и Симеоновско шосе преди и след въвеждането на умната светофарна система. Сините отрязъци показват динамично увеличеното времетраене на пропускане на трафика.

Измерванията за успокояването на трафика са направени на база преброяване на колите чрез вградените в самите светофари сензори, обясни инж. Петров в отговор на въпрос от публиката в залата. Намаляването на времето за пътуване с 30% е регистрирано чрез провеждане на тестови пътувания. По отношение спестените емисии инж. Петров обясни, че не са правени реални измервания. Вместо това намалението на емисиите е изчислено чрез софтуерни алгоритми за симулация на емисиите от трафика, при които са заложени реалните бройки, измерени чрез сензорите, и „общоприети“ правила за дяловете на различните видове превозни средства. Инж. Петров не посочи конкретни цифри за спестените вредни емисии в сбсолютна стойност.

Почти всички кръстовища в София ще бъдат обхванати от интелигентната система до края на 2016 година.

12800314_1294817660534979_396135327532793508_n

Амстердам, Копенхаген и Лондон се обединяват за развитие на „кръговата икономика“

Градовете Амстердам, Копенхаген и Лондон стартираха съвместна инициатива, в рамките на която ще работят заедно по пилотни проекти за развитие на т. нар. кръгова икономика. Целта е да се ограничат нивата на отпадъците, като същевременно се оползотворяват максимално добре наличните ресурси. Организации от трита града ще работят заедно за споделяне информация от редица пилотни проекти.

12800314_1294817660534979_396135327532793508_n
Първоначално партньорството предвижда агенции от трите града да разработят заедно проект за подобряване на улавянето на пластмасови отпадъци. Надеждата за бъдещето е, че съвместната работа ще се разгърне и ще обхване и други проекти за кръгова икономика от други европейски столици, които имат интерес да се присъединят.
„Лондон, Амстердам и Копенхаген са в челните редици на развитието на кръговата икономика и това партньорство ще спомогне за развитието на устойчиви проекти, които да подпомогнат зелената икономика в столицата ни“, коментира Матю Пенчарз, заместник-кмет на Лондон по околната среда и енергетиката. Партньорството ще стъпи върху вече съществуващия опит на Амстердам като град на кръговата икономика, посочи пък Абделухеб Чохо, зам.-кметът на Амстердам, отговорен за устойчивостта на знаковия град. Днес пред градските власти стои задачата да накарат обществото да преосмисли начина си на живот в тези гъсто населени общности, посочи пък Мортен Кабел, зам.-кмет, отговорен за техническите и екологичните дейности, в Копенхаген. „Устойчивостта и зелената икономика са ключови думи за еволюцията в Копенхаген и аз съм сигурен, че сътрудничеството с Лондон и Амстердам ще бъде гаранция за напредъка на кръговата икономика”, каза той.

12799114_1290049617678450_7647835965147254812_n

Милано ще плаща на хората, които ходят с велосипед на работа

Италия не е страна, която да се слави с кой-знае какви вело-традиции, но икономическата суперсила в страната – Милано – е на път да промени това. Градската управа си е поставила за цел да върне „бисиклетата“ и да накара хората да карат колело до работа.

12799114_1290049617678450_7647835965147254812_n
Наскоро италианското правителство обяви субисидия от 35 милиона евро за решения за устойчива мобилност. Това стана, след като Милано и други големи градове в страната бяха засегнати от опасни нива на замърсяване на въздуха. В рамките на следващите няколко седмици градските власти из цялата страна ще участват в надпреварата за държавните пари. Милано ще участва също, решил е градският съветник Пиерфранческо Маран. Макар че в Милано вече има движение за въвеждане на повече велосипеди в града, например схема за споделени велосипеди, Маран вярва, че може да бъде направено много повече.
„Искаме да реимбурсираме тези, които ходят на работа с колело. Проектът ни е подобен на един друг такъв във Франция“, посочи Маран.
Съгласно френската схема, тествана през 2014, служителите получаваха по 25 евроцента на километър при ходене на работа с колело. Пилотна схема по същия принцип работи в момента в Мазароса – малък град в Тоскана, където участват 50 човека.
Очаква се броят на участниците в Милано да бъде по-голям. Офисът на Маран е предложил да се използва специализирано приложение, за да се проследява как хората ходят до работа с колело. „Софтуерът съществува. Е, не е съвсем безпроблемен, но никой не мисли да раздава огромни суми“.
Маран е потърсил съдействие от Политехническия университет в Милано, за да се разработят практическите аспекти на схемата. Една от идеите включва система за наблюдение на скоростта на пътуване на едно лице, за да се провери дали хората наистина ходят с велосипед на работа – въпреки, че натовареният трафик в Милано може да направи това предизвикателство. „В града ни тези, които пътуват с колело, са едва ли не по-бързи от автомобилите“, казва Елеонора Перото, специалист по градска мобилност в Политехническия университет в Милано, каза Перото. Тя подкрепя схемата като начин за насърчаване на колоезденето в Милано. Перото обаче признава, че самата тя не ходи на работа с колело заради голямото разстояние и трудността на маршрута.
Нейното пояснение отразява един основен недостатък на предложението да се плаща на хората за ходене на работа с колело – а именно, парите не са достатъчен стимул. Ралф Бюлер, професор по градско планиране в Технологичния университет във Вирджиния, САЩ, вярва, че само заплащането не е достатъчно и то трябва да бъде придружено от други мерки за насърчаване на колоезденето. В негово проучване жителите на града казват, че имат интерес към подобна практика, но имат и притеснения. Най-вече това касае сигурната и безопасна среда за колоездене.
„Ако не осигурите на хората безопасна среда за колоездене, ще привлечете само малка група от хора“ каза Бюлер. „Само да им плащате не би имало голям ефект, защото не се достига до онази част от населението, които са „ентусиазирани, но и притеснени“.
Наличието на велосипедни алеи, охраняеми паркинг и душове – това с областите, които биха могли да повлияят на готовността на хората да ходят с колело на работа. Относителната лекота на карането също е фактор.