cumulus-499176_960_720

Съд нареди на френското правителство да се справи със замърсяването на въздуха

Върховният юридически орган на Франция нареди на френското правителство да изготви решение за лошото качество на въздуха в страната. Делото бе заведено от “Приятели на Земята” във Франция с подкрепата на адвокатите от ClientEarth.

Conseil d’État даде на френското правителство девет месеца, за да изготви план за качеството на въздуха. В него трябва да се посочи подробно как страната планира да приведе качеството на въздуха в съответствие със законовите граници, определени от ЕС.

Решението идва след сходни присъди на британските съдилища, които вече два пъти задължиха британското правителство да изготви план за качеството на въздуха със стратегии за привеждането му в съответствие с правото на ЕС – възможно най-скоро.

Във Франция, подобно на Обединеното кралство, основните замърсители, които постоянно нарушават стандартите на ЕС, са азотният диоксид и праховите частици. Те се генерират главно от дизеловите автомобили в градските центрове.

Conseil d’État реши, че настоящите мерки не са достатъчни за справяне с проблема, който в много области причинява опасни нива на замърсяване.

“Решението на Conseil d’État е голяма победа за здравето на френските граждани”, заяви адвокатът на ClientEarth Уго Тадеи в изявление. “Френският съд последва примера на все по-голям брой съдилища в цяла Европа, които защитават правото на гражданите на чист въздух и държат отговорни за това държавните органи”.

Френското правителство наскоро даде сигнал за готовността си да предприеме решителни стъпки за справяне с качеството на въздуха. По-рано този месец френският министър на екологията Никола Хюло обяви плановете си за забрана на бензиновите и дизеловите автомобили до 2040 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *