urban-forest

Столичани са призвани да оставят своето зелено наследство на София

Поколението на активните днес граждани в София има моралния дълг да остави своя зелен отпечатък в историческото развитие на столицата. По тази причина Група Град – организацията, дала началото на инициативата „София – зелена столица“ – започва изграждането на нов парк в столичния град. Той ще се намира в един от шестте „зелени клина“ на София. От днес в платформата GlobalGiving се набират средства за закупуване на земя и залесяване на бъдещия лесопарк в столицата.

Зелено наследство

Всяка епоха в развитието на София е оставила своя зелен отпечатък в неговата история – своето историческо зелено наследство, казват от Фондация Група Град, координатор на инициативната група „София – зелена столица“.

От времето на Цар Борис III столичани са наследили обширна гора, известна днес като Борисовата градина, както и прекрасния парк Врана. Борисовата градина, със своята смес от широколистна и иглолистна, висока и ниска растителност представлява балансирана, устойчива екосистема, която е дом и на немалко диви животни. Парк Врана с внушителните си чинари и вековни дървета сред просторни поляни е изключителен образец за градски парк.

В ерата на комунистическото управление в столицата са изградени обширните Западен и Северен парк. Западният парк, известен по-рано като „Христо Смирненски“, е създаден по проект на архитект Иван Бояджиев през 1957 г. Северният парк пък е проектиран и изграден в края на 60-те и началото на 70-те години на мястото на обработваемите земи на село Връбница. Днес двата парка съчетават красиви цветни градини, широки алеи и гъсти лесопаркови ареали.

Когато погледнем София от високо – например чрез сателитно изображение или дрон, виждаме как в града се откроява историческото зелено наследство на предишните епохи, казват Група Град. Тъмнозелените ивици на картата на града са именно масивният зелен отпечатък на генерациите преди нас. Днес е назряло времето нашето поколение да остави своята зелена следа в живота на столицата.

zeleni-klinove-map

Новият парк-гора

Новият парк ще се намира в територията на един от шестте „зелени клина“ на София – обширни територии, предвидени за зелени зони от плана „Мусман“, които се спускат радиално към центъра на града от планините на юг от столицата. В централната им част се намират паркови зони като Борисовата градина и Южния парк*. Наред с това обаче, в по-отдалечените от центъра части, има и огромни площи изоставена земя – общо около 6800 декара. Тя е опустинена, а на места превърната в нелегални сметища. Според Общия устройствен план тези територии са определени за озеленяване.

zeleni-klinove-myasto-satmap

Целта на изграждането на най-новия парк е да постави началото на мащабна гражданска акция по залесяване на занемарените зелени територии в София и възстановяване на зелените клинове. Всички те са от критично значение за подобряването на качеството на въздуха в София.

В дългосрочен план в столицата могат да бъдат засадени над един милион нови дървета.

Купете едно дърво

Всички жители на София, включително граждани и бизнес-организации, които разпознават нуждата от подобряване на екологичната обстановка в столицата, могат да се включат в залесяването чрез дарение посредством платформата GlobalGiving. Събраните средства ще послужат за откупуването на земя в един от „зелените клинове“, предварителната подготовка на почвата, закупуването и засаждането на фиданки от устойчиви за нашата географска ширина видове, както и съпътстващата ги грижа през първата година след засаждането. Залесяването ще се реализира през пролетта на 2017 година.

Като част от гражданското участие в създаването на новия парк жителите на София са поканени и да предложат име за новия парк. Събраните предложения ще бъдат подложени на публично гласуване във Facebook страницата на инициативата „София – зелена столица“.

 

_________

* – този текст е допълнен с карта на зелените клинове.

11 мисли по темата “Столичани са призвани да оставят своето зелено наследство на София

 1. Мен малко ме смущава как ще откупят терен за залесяването при положение, че повечето са си имоти на хора. Освен това като/ако го купите на кого ще е тази гора? След като разчитатe на дарения?!

 2. Би било супер да се представи една снимка/карта на която са онагледени тези шест клина, тъй като са споменати недостатъчно подробно. Освен това на няколко места извън София имаше чудесни влажни, впоследствие превърнати в голф игрища или застроени и би било важно да не се залесят такъва места.

  Допълнително – би било чудесно да има опция за какво дърво да се дарява. За овощно дърво (дори да не може да му се осигурят грижи) бих дарил в пъти повече отколкото за тополка. За посаждането на мушмула вероятно бих дарил десет пъти повече. Тези капризи разбира се биха важали само при надхвърляне на минималната сума. Така или иначе не е лошо като се дарява за отделни дръвчета да има списък за какви видове се мисли.

  1. Това поражда следния въпрос: как ще бъдат опазвани тези овощни дръвчета от напастта на нискоинтелектуални представители на обществото? Може би ще трябва да ги оградим с телена ограда? Наистина, биха привлекли животни със своите плодове и ако живеехме в страна с повече на брой възпитани граждани, идеята щеше да бъде чудесна. Тя и сега е, но според мен би завършила с неприятни последици.

  2. @Изабел, в случая няма да са овощни, а за опазването им като парк важат същите условия като и за всички други паркове в града. Набези, навярно, ще има, когато дърветата станат достатъчно големи, но днес жителите на София са будни и активни хора, които бранят зеленото наследство на града си. Показателно е как жителите на София се изправиха в защита на дърветата от Борисова градина и сега правят същото със Западен парк.
   Весели празници!

 3. @Иван Неичев, именно затова избраният подход е откупуването, а статутът на фондацията – нестопанска организация в обществена полза – гарантира, че лесопаркът ще си остане такъв занапред и няма да бъде продаден, заменен и т.н.
  @Найден Чакъров, за овощни дръвчета и за градско земеделие също мислим и ще оповестим проекта, когато е готов, а съгласно Вашата препоръка по-горе вече има карта на зелените клинове.
  С благодарност,
  Мария

 4. Не видях никъде друго предложение освен за финансова помощ. Има много хора които нямат възможност да дарят пари, но могат да помогнат с труд или фиданки, които сами са отгледали. При положение, че се събират десетки доброволци и се залесяват хиляди декари изгорени гори, на място в София при подготвен терен за засаждане мисля, че доброволците са добър вариант да се спести част от необходимата сума.

 5. @Добромир, можете да оставите контакти, така че да се свържем с Вас, когато достигнем етапа на засаждането (през пролетта)! На чужда, частна земя обаче не можем да садим – затова е важно територията да бъде откупена и гарантирано отредена за парк занапред. Нужно е да го сторим сега, за да има къде и какво да засадим напролет.
  С поздрав,
  Мария

 6. This project has to raise $5,000 from 40 donors by December 31, 11:59 PM EST to earn a permanent spot on GlobalGiving.

  1. Супер, ама защо не дадохте гласност малко по-рано? Остават само ден и 7 часа за да се съберат.

  2. Какво ще стане, ако не се събере горепосочената сума до утре?

  3. Ще стигнат ли 30К за да се купи земя и дървета? Малко ми се виждат…

  1. @Бодримир: ако не се събере посочената сума, нищо не се губи (освен това, че няма да имаме „постоянно място“ в краудсорсинг латформата) – натрупаните средства от дарители си остават за проекта. Паралелно с това, от началото на януари, набирането на средства продължава чрез сметката на Фондация Група Град: IBAN: BG34UNCR70001521578318 (SWIFT/BIC: UNCRBGSF) с основание „за градската гора“. За какво точно ще стигне сумата зависи от цената, която се договори с продавача на земята.
   Благодаря Ви за въпроса!
   Весело посрещане на новата година!

 7. Здравейте,
  Казвам се Христо Вълчев и съм Председател на Сдружение “Натуралистично” в гр. София. Аз и моя екип сме новопрохождаща неправителствена организация в обществена полза и нашите цели са подобряване на околната среда и обществото чрез екологични и устойчиви методи – сходни с Вашите, предполагам :). Бих искал да изразя възхищение и подкрепа от нашия екип към Вашата инициатива и да предложа нашите знания и опит под някаква форма, ако смятате, че би било от полза. Аз лично съм консервационен биолог, екомениджър и дизайнер на растителни и образователни екосистеми, работещ основно с медоносни и медицински тревисти и храстовидни растения, които биха могли да бъдат зсадени първи и втори нисък етаж на бъдещия парк, носещи облаги за опрашители, птици и хора и екосистемните услуги като цяло. Видовете, с които работим са от местна флора и се подбират спрямо особеностите на екосистемата – в този случай флористичен район Софийско поле. Разполагаме със семена на различни видове билки, подправки, зеленчуци и плодове, отглеждани по биологичен начин.
  Ако имате интерес към предложението, моля свържете се с мен на посочения е-мейл адрес:
  naturalistichno@gmail.com
  Поздрави и успех,
  Христо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *