pollution (2)

Столичани излизат на протест заради мръсния въздух

Троен паралелен протест “Заедно срещу лошият въздух!” ще се проведе на 19 декември от 19 часа в София. В него ще се включат жители на кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел.

В много от районите на столицата стойностите на замърсяване на въздуха стигат над 400-500 микрограма, до 1200 и даже 1600 в някои моменти, казват гражданите от трите квартала.

“Протестът е срещу безхаберието на Столична община за бързо разрешаване на сериозния проблем с ежедневното обгазяване на кварталите Красна поляна, Западен парк и Овча купел, заобикалящи “Виетнамските общежития” и “Факултета”. Според гражданите, надигнали се на протест, във въпросните райони се горят постоянно кабели, дрехи втора употреба, гуми, отпадъци и много други силно отровни материали.

Мръсният въздух ни разболява ежечасно, казват инициаторите, настоявайки за спешно решаване на проблема.

Според Световната здравна организация, замърсяването на въздуха през последните години е най-големият риск за здравето. Този проблем е виновен за смъртта на повече хора, отколкото СПИН и малария, взети заедно.

Международната агенция на Световната здравна организация за изследване на рака IARC пък е категорична, че замърсяването на въздуха е канцерогенно – също като азбеста, цигарения дим и ултравиолетовата радиация. Рискът за индивида е нисък, посочва агенцията, но е почти почти неизбежен. „Можете да изберете да не пиете или да не пушите, но не можете да контролирате дали сте изложени на замърсяване на въздуха. Не може просто да решим да не дишаме“, казва Франческа Доминичи, професор по биостатистика в Школата по обществено здраве при Харвардския университет.

По данни на СЗО, 80% от градското население по света е изложено на мръсен въздух.

Всичко около организацията на протеста може да се проследи тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *