russia-2123697_960_720

Преобразяването на Москва: крути мерки за намаляване на автомобилите

„….А пък при нас в Москва кметът реши и започна да стеснява улиците в града,“ сподели възмущението си Станислав, вдигайки рамене в недоумение. „И както движението в центъра беше и без друго претоварено, направо стана ужасно!“

Със Станислав Кувалдин, който живее в Москва, се озовахме заедно на обучение с други колеги – журналисти от Централна и Източна Европа, което ни отведе в Кресна в един топъл зимен ден. Обядвайки в малка гостилница насред дефилето с колегите се заговорихме за градовете, в които живеем.

Kuvaldin

Станислав се оплака, че карането на кола в центъра на Москва е станало трудно заради стеснените улици и появата на паваж на някои от тях, който е заменил асфалта. В оплакването на Станислав за стеснените улици на Москва изведнъж разпознах разказа, споделен през декември в София, на датския урбанист Ян Геел за преобразяването на руската столица – заедно с неговия израз „колата е цар“….

– Станислав, а като стесни улиците на Москва, кметът какво направи с тротоарите, – попитах руския си колега.

– Ооо! Тротоарите сега са широ-о-оки! – отвърна Станислав с разперени ръце и вежди, вдигнати като арките на римски мост.

– А коли има ли по тротоарите?!

– Ооо, не! Няма как! Забранено е! Забранено е, има глоби, трябва да плащаш.

– А колите къде отидоха?

– Ами къде…. – Станислав направи дълга пауза, взе да клати глава. – Ако имаш двор или гараж, прибираш си колата там. Ако нямаш – не ходиш с кола из центъра.

Станислав продължаваше да описва новия облик на центъра на Москва, а в гласа му имаше смес от удивление и недоволство. Да, недоволство.

Rusnaka

– А пейки по тротоарите има ли, Станислав?

– Ооо, има! Сложиха пейки, много нови пейки. Е, малко са грозни. Ама сложиха пейки, да, и дървета посадиха даже! Сега има и много дървета. Обаче знаете ли колко лошо направиха – на много места в Москва имаше малки павилиончета, където човек може да иде, да поспре, да изпие една бира… И тях ги махнаха! Сега няма къде да идеш да изпиеш една бира…

Запитах Станислав не е ли хубаво това, че сега тротоарите са широки и свободни, хората имат къде да ходят и да поседнат. „Е, да“, отвърна той, мънкайки. Каза, че не е доволен. На въпроса ми “защо” последва тирада, която не може да бъде преразказана, но, накратко – Станислав и редица московчани като него са недоволни не заради самите промени в града, а защото местната управа взема решения за града „авторитарно“, без да потърси мнението на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *