dsc_1282

Европейската екоагенция: Почасовите данни за състава на въздуха са важни за „уязвимите“

Почасовата информация за качеството на въздуха и за моментните нива на различни вредни вещества в него е важна за всички, които са „уязвими“ към повишеното съдържание на замърсяване. Те могат да пострадат от вредните ефекти на повишените концентрации на замърсители. Това обясниха от Европейската агенция за околната среда в отговор на запитване на GreenTech.bg. За „уязвими“ се считат децата, възрастните, хората с алергии, с белодробни и сърдечно-съдови проблеми.

„Европейският индекс на качеството на въздуха позволява на потребителите да разберат повече за актуалното качество на въздуха там, където живеят, работят или пътуват. Показвайки актуална информация за Европа, потребителите могат да получат информация за качеството на въздуха в отделните държави, региони и градове. Информацията за качеството на въздуха в реално време е важна, тъй като това е въздухът, който гражданите дишат във всеки един момент“, разяснява Анти Каартинен, прес-говорител на ЕАОС.

„Законодателството на Европейския съюз определя стандарти за качество на въздуха както за краткосрочните (почасови / дневни) нива, така и за дългосрочните (годишни) нива на качеството на въздуха. Стандартите за дългосрочните нива са задължително по-строги от тези за краткосрочните нива, тъй като сериозните здравни ефекти възникват заради дългосрочно излагане на такива замърсители“.

Здравни ефекти са налице и при краткосрочното, и при дългосрочното излагане на замърсяване, пояснява още Каартинен. „Краткосрочната експозиция (в продължение на няколко часа или дни) е свързана с остри здравни ефекти, докато дългосрочната експозиция (в продължение на месеци или години) е свързана с хронични ефекти върху здравето“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *