Sieradz_Poland-1024x768

Полският град Сиерад готви геотермално централно отопление

След успешното приключване на търг за сондажни дейности и съответния надзор, това лято ще започне работа по изграждането на система за централизирано геотермалното отопление в Сиерад в централната част на Полша. Планът предвижда извличането гореща вода, която да се подава към топлофикационна система на града за отопление на жилищните сгради.

По данни на местните медии, вече е приключен и вторият търг за проекта за геотермално отопление в града. Местната управа вече е подписала договор с печелившия участник, който ще ръководи проекта и дейностите по сондирането. Победителят в конкурса е Pro-Invest Solutions Sp. z oo Sp. k. със седалище в Краков, Полша, при на цена от 102 000 евро.

Предвижда се до края на октомври 2018 г. да се завърши документацията за проекта за геотермалната енергия в Сиерад.

Съгласно споразумението, Pro-Invest Solutions ще осигури контрол и геоложки надзор по време на изпълнението на строителните работи, свързани с изграждането на изследователски сондаж. Компанията също така трябва да контролира съответствието на извършената работа с геоложкия проект. На база на резултатите от проучванията ще бъде детайлизиран проектът за геотермалното отопление.

След това общината възнамерява да кандидатства за допълнителни външни средства за подготовката на топлофикационната мрежа, която ще използва геотермалната вода.

В края на 2017 г. Националният фонд за опазване на околната среда и управление на водите в Полша отпусна на града субсидия за геотермален сондаж в размер на над 10 млн. полски злоти, което се равнява на 2,4 млн. евро.

Изпълнителят на сондажа бе избран преди месец. Компанията „G-Drilling“ ще има 110 дена от датата на договора, за да постави сондажна платформа и и да започне да пробива земята в Сиерад.

Снимка:  MEDIA WNET във Flickr, CC-BY-SA 2.0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *