industry-1149888_960_720

Пожарни и водни оръдия обливат Делхи в борбата със смога

Индия планира да използва пожарни камиони, за да разпръсква вода из столицата и по този начин да се бори с токсичния смог, направил столицата почти непрогледна в последните дни. Решението бе всзето заради очакването, че ситуацията ще продължи да се влошава.

Незаконното горене на стърнища в районите на фермите около Ню Делхи, вредните отработени газове от превозните средства и прахът от строителни обекти допринесоха за тежкия смог, който вече е „ежегодна“ криза.

Властите ще използват пожарогасителните камиони в зониte с висока концентрация на токсичен прах, каза Рейтш Кумар Сингх, служител в метното министерство на околната среда след среща на държавни служители от градското правителство и четири съседни щата. Друг служител на министерството, пожелал анонимност, твърди, че ще бъдат използвани и водни оръдия – системи, каквито обикновено биват използвани от полицията за контрол на бунтове.

„Разпръскването на водата е единственият начин да се намалят опасните нива на замърсяване“, каза Шрути Бхардуа, екологичен служител, натоварен с мониторинга на качеството на въздуха.

Дебелото одеяло от сив въздух обвива Делхи вече четири дена. Американското посолство, измерващо малките частици PM 2.5, показа концентрация от 523 в девет часа сутринта в петък. Горната граница на съдържанието им при „добрия“ въздух е само 50.

Частиците PM 2.5 са около 30 пъти по-фини от дебелината на човешки косъм. Те проникват дълбоко в белите дробове, причинявайки инфаркти, инсулти, рак и респираторни заболявания.

Въздухът в Делхи често е такъв, особено през зимата.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал нарече столицата „газова камера“. Заможните жители и големите компании пускат поръчки на едро за пречистватели за въздух и маски за лице. Организаторите на музикални фестивали и открити тържества отменят събитията, които са подготвяли с месеци. Пронаб Саркар – президент на индийската асоциация на туроператорите – сподеи пред ройтерс, че замърсяването на въздуха остро е засегнало туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *