paris-1804483_960_720

Париж: силни правила и обединеност на жителите формират добрия облик на града

DSC_9423-portraitВие в София имате това съкровище – планината се виждаот центъра на града. Трябва да внимавате къде строите високи сгради и колко високи. При нас това е много важно – опазването на пейзажа! Регулираме височината на сградите, регулираме дори формата на покривите.“ Това разказа Ерик Жан-Батист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж, по време на първия ден от “Обществен форум за Зелена столица ”, който се провежда днес и утре във Френския институт в София.

Париж има сложна система за опазване на гледките, за да запази красотата на пейзажа във всяка част от града. За всяка от важните гледки се изчисляват „конуси“ на видимост – мислени коридори, при които градското пространство се оформя така, че нищо да не скрива гледката от погледа. „Би било ценно за София да има такива конуси и да се види коя забележителност откъде как се вижда,“ каза Батист. „Тази наша система вече е доказала своят ефективност. Конусите се спзват много стриктно“.

DSC_9408-1
В Париж високи сгради са разрешени само в един район – този при ЖП гарата, отбелязан в червено на картата, която Батист показа днес на форума за устойчиви градове. В централната част се строят ниски сгради – до 18, до 25 метра за различните райони. За периферията също са определени лимити – до 31, до 35 метра.

Това е част от причините в париж да се строят сгради до 35 метра височина. Има и изключения, казва Батист, но те преминават през сложна процедура на оценяване, разглеждане, обществено обсъждане, публични дебати. Нерядко в крайна сметка се произнася съдът. „Това са тежки битки. Те са битки в истинския смисъл на думата. И понеже с битки, ние рискуваме да ги загубим. А Ан Идалго (кметът на Париж – б.р.) не иска да води битки, които ома реален риск да загубим“.

Много парижани са категорични противници на високите сгради. Те активно се борят срещу високото строителство, защото искат да се запази обликът на града. „Силни правила и обединеност на населението – това е ключово за формирането на красивия облик на града,“ казва Батист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *