leadDillerScofidioRenfroZaryadyePark2-1020x610

Нов 35-акров парк внася “див урбанизъм” в Москва

Диво зелено пространство без пътеки и алеи, с различни микроклимати от всички краища на Русия – със степи, гори, мочурища и даже тундра – така изглежда най-новият градски парк в Москва. Той е проектиран от Diller Scofidio + Renfro в рамките на конкурс през 2013 г. и е първият в Москва от близо 50 години. Архитектурната фирма от Ню Йорк обяви откриването на новия парк “Зарядье“ преди броени дни.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark6

Разположен в бивша търговска част на Москва, в непосредствена близост до Червения площад, 35-акровият парк е създаден като част от усилията на градската управа за подобряване и увеличаване на местните зелени пространства. По поръчка на главния архитект в Москва Сергей Кузнецов иновативният дизайн на парка от Diller Scofidio + Renfro включи редица уникални характеристики, които се открояват от традиционните руски паркове.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark7

За разлика от силно озеленените и симетрични паркове, типични за Москва, дизайнът на “Зарядье“ представя забележителна “дивост“, която избягва типичните обозначени зони, характерни за повечето паркове. Без да е прорязана от павирани пешеходни пътеки, цялата повърхност на новия парк е открито зелено пространство, а сиви камъни обграждат периметъра. Според архитектите, “дивото” зелено пространство е стратегически проект, който има за цел да насърчи пълната свобода на движение – предлагайки “нережисирано парково изживяване” за посетителите.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark3-1020x610

“Това е парк за Русия, изработен от Русия … той изважда на преден план естествената природа на Русия и обединява нейните части с града, за да се превърне в дизайн, който може да се случи само тук. Това олицетворява дивия урбанизъм – място, където архитектурата и ландшафтът са едно цяло“, обяснява архитектът Чарлс Ренфро.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark4

Интериорът е засаден с местна флора, използвана за пресъздаване на четирите основни микроклимата в страната: степи, гори, влажни зони и тундра. Използвайки системи за контрол на температурата, както и симулация на дневна светлина и методи за отстраняване на вятъра, моделираният климат позволява на местните жители да използват парка през цялата година. Откритите хълмове стават забавни склонове за шейни през зимата, а пет павилиона осигуряват сянка всред зеленото пространство през лятото. Има и два амфитеатъра и филхармонична концертна зала.

DillerScofidioRenfroZaryadyePark30

Снимки: Diller Scofidio + Renfro

Една мисъл по темата “Нов 35-акров парк внася “див урбанизъм” в Москва

  1. Това е чудесно! Така искаме да изглежда парка до болница “Здравето”! Разбира се по-малка площ от едва 15 декара, но имаме амбициите заедно с всички наши приятели да го направим среда за срещи и развлечение без постройки и пътеки от асфалт! През пролетта вероятно е най-доброто време човек да види очарованието на този парк в Москва! Ще планираме разходка до там!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *