house-of-commons-2141504_960_720

Лондон ще се превърне в град-парк до 2050 г.

Кметът на Лондон Садик Хан представи нова стратегия за опазване на околната среда в Лондон. Тя предвижда британската столица да се превърне в „град-парк“. Програмата включва нов „Зелен градски фонд“ на стойност 9 млн. лири, който да подпомогне постигането на целта.

До 2050 г. повече от 50% от площта на Лондон ще бъде зелена, зарече се Хан. Това обещание ще бъде постигнато чрез значително увеличаване на използването на зелени покриви и стени в новите сгради, котио се строят. Предвижда се иподобряване на качеството на съществуващите паркове и градини. Регламентите за планиране скоро ще имат по-строги изисквания за разработчиците, които да включват зелена инфраструктура, каза кметът. Това ще включва „дъждовни градини“ и друге елементи на т. нар. зелена архитектура.

Стандартите ще помогнат за подобряване на устойчивостта на Лондон срещу наводнения, осигурявайки по-ефективен естествен дренаж по време на дъжд.

„От нашите известни Кралски паркове до любимите ни градини в градовете и градските природни резервати като Woodberry Wetlands, тази „зелена инфраструктура“ е жизненоважен актрив, който подобрява качеството на въздуха, повишава качеството на живот, опазва дивата природа и привлича хиляди посетители,“ каза Кан.

По-рано тази година доклад на професионалисти в областта на строителството и наводненията предупреди, че надпреварата за изграждане на нови имоти, за да се преодолее недостигът на жилища в Обединеното кралство, може да увеличи риска от наводнения в страната – – освен ако не се предвидят устойчиви дренажни системи.

Новият фонд от 9 млн. лири е описан от кметството като „първа стъпка“ към постигането на целта за 2050 г. Средствата ще се предоставят на местни групи, които искат да засаждат нови дървета и да обновяват обществените райони.

Наред с плана за увеличаване на зелените площи в Лондон Стратегията за околната среда съдържа и нови инициативи, които трябва да гарантират, че градът ще стане „нулевовъглероден“ до 2050 г. Това включва планове за реформиране на събирането на отпадъци в лондонските квартали и увеличаване на използването на възобновяема енергия в столицата.

Хан планира инсталирането на 100MW нови слънчеви мощности в Лондон до 2030 г. Той каза, че целта ще бъде постигната чрез разгръщане на слънчевата енергия в „Транспорт за Лондон“ и „Голямата лондонска автономна област“. Ще се финансират соларни проекти на общността и ще се създават нови „обратни търгове“, за да се намали цената на покривните соларни инсталации за домакинствата и бизнеса.

„При обратните търгове ние каним хора да ни уведомят дали са заинтересовани да поставят слънчеви панели на покрива си“, обясни заместник-кметът по околната среда Шърли Родригес. „Събираме всичко, събираме цифрите, след това обявяваме търг. Компаниите подават оферти. Така чрез този конкурентен процес се постига намаляване на цената, а накрая се възлага на компаниите да доставят [оборудването]“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *