Предпоставките

ПРИРОДЕН ПОТЕНЦИАЛ

София има 5 планини.

Vitosha_seen_from_the_center_of_Sofia

Витоша, гледана откъм НДК, снимка: stolichanin, CC0

През София преминават 2 реки.

Насред София бликат горещи минерални извори.

София се радва на изобилно слънчево греене.

Софийското поле има плодородна земя.

ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО

Градоустройственият план на София от 1938 г., разработен от професор архитект Адолф Мусман, е считан за един от най-добрите за столицата и безспорно – най-зеленият.
За първи път в плана на Мусман е била заложена и реализирана идеята за изходящи пътни връзки към Пловдив, Белград, Кюстендил, Лом, Ботевград, Курило и Банкя. Узаконени са били цялото централно градско ядро и радиално разположените улици “Пиротска”, “Граф Игнатиев”, “Алабин” и “Гурко”, първият транспортно-комуни-кационен план на града с няколко автогари. Сред приносите на Адолф Мусман са Околовръстният път (благодарение на него мнозина избягват ежедневните задръствания), предложеното изграждане не с високи сгради, а с еднофамилни жилища на квартали Младост”, “Люлин!
“Манастирски ливади” и “Красно село”, всичките съществуващи в момента жп гари, идеята за изграждането на язовир “Искър”, който да реши в бъдеще въпроса за водата на столицата.

Musman_plan

ТЕКУЩО СЪСТОЯНИЕ

СОФИЯ В ИНДЕКСА НА ЗЕЛЕНИТЕ ГРАДОВЕ:

index-green-cities

European Green City Index 2009

15 000 дка пустееща земя, определена за паркове

50 км вело-алеи при население над 1 млн.

Транспортни артерии ограждат парковете

Водим в класациите за замърсен въздух

Автомобилите “изяждат” градското ни пространство. Всеки обикновен автомобил заема 112 кв. площ – пространство за паркиране, улици и поддръжка. Това е 3 пъти повече от жилищните нужди на един възрастен човек! (Източник: Deutsches Bundesministerium für Verkehr-Bau-und Wohnungswesen: „Mobilität in Deutschland 2011“)

cars-691144_960_720