bees-486871_960_720

Запустели терени в Детройт се превръщат в градски пчелни ферми

Някои пустеещи градски терени в Детройт са на път да се преобразят в симпатични градски пчелни ферми. Промяната е дело на гражданската инициатива „Detroit Hives“ (Детройтски кошери). Организацията има за цел да опазва пчелите, като превръща безстопанствените градски парцели в пчелини. Зад начинанието стоят двама младежи – Тимоти Пауле и Никол Линдзи. Двамата вече са преобразили един пустеещ терен в място със зеленчукова градина и три кошера.

“Detroit Hives” се опитва да се справи с няколко проблема едновременно – опазването на медоносните пчели, опустиняването на земи в града, както и образоването на хората относно биологичната роля на пчелите. Вдъхновението за инициативата дошло от една съвсем тривиална ситуация. Пауле бил настинал, когато местен продавач му препоръчал да си купи чист домашен мед и да яде от него, за да оздравее по-бързо. Пауле бил впечатлен от лечебната роля на меда. Заедно с Линдзи по това време обсъждали проблемите, които възникват заради опустиняването на някои градски терени. Така двамата решили да „кръстосат“ отглеждане на пчели и облагородяване на пустеещите парцели.

Двамата изкарали курсове по пчеларство и купили първия свободен парцел за 340 долара. Сега на мястото на пущинака има градина и хиляди пчели бръмчат наоколо, а съседите обичат фермата, според Линдзи. „Местните хора казаха, че искат да сме се били появили там по-рано, преди 10, 20 години. Тази област винаги е била място, където хората изхвърлят боклуците си. Затова когато дойдохме там, ние създадохме усещането, че това място има цел. Съседите наблюдават района, за да се уверят, че хората вече не изхвърлят боклуци там“.

Двамата инициативни младежи работят съвместно с благотворителна организация за грижа за бездомници, на която даряват част от добития мед. Друга част продават, за да подкрепят развитието на фермата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *