ГРАДСКА ГОРА

dsc_1282

Това е София – столицата на България – дом на милион и триста хиляди души, но и един от най-замърсените градове в Европа.

София е втора в световната класация по смъртност, която се дължи на замърсен въздух.

Десетилетия на лошо градско планиране даваше приоритет на автомобилите. Не се инвестираше в изграждането на нови градски паркове и развитието на зелените клинове на София. Това доведе до изключително влошаване на качеството на въздуха.

Преди две години Група Град, заедно със Столична община и 23 други неправителствени организации, стартира инициативата „София – зелена столица“. Целта на инициативата беше да помогне за подготовката на София за кандидатстване в конкурса „Европейска зелена столица“. Въпреки първоначалният ентусиазъм, Столична община работи твърде бавно по преодприемането на необходимите мерки.

Затова ние решихме да действаме сами и да изградим нов обществен парк. Нашият проект предвижда закупуването на земя и засаждането на най-малко 300 нови дървета от устойчиви, местни видове, в територия предвидена за градски парк, но пустееща в момента.

Всеки желаещ може да купи дърво в новия ни градски парк – за да си направи пикник под него, да върже люлка на него или просто да го нарече на себе си. Всяко засадено дърво спестява около един тон въглероден диоксид през своя жизнен цикъл.

Засаждането на ново дърво в София означава спасяването на човешки животи.

С този проект искаме да направим първата крачка в изграждането на новите обществени паркове на София. Искаме да ангажираме общественото внимание към решаване на екологичните проблеми на града и да накараме политиците да действат по-решително в превръщането на София в истинска зелена столица.

 

 

Дарете сега за изграждането на новата градска гора в София чрез нашия  проект за възстановяване на зелените клинове в ammado или чрез сметката на Фондация Група Град: IBAN: BG34UNCR70001521578318 (SWIFT/BIC: UNCRBGSF) с основание “за градската гора”.