air-3052118_960_720

В 5 немски града пускат безплатен обществен транспорт

Правителството на Германия е разработило план за въвеждане на безплатен публичен транспорт за градовете, които страдат ит наднормено замърсяване на въздуха. Първоначално схемата ще бъде приложена в пет града. Програмата за подобряване на въздуха предвижда и други, „по-конвенционални мерки“ като например въвеждането на нискоемисийни зони в селищата.

Програмата е описана в писмо, което бе изпратено до комисаря по околната среда Кармену Вела. То е подписано от германския министър на околната среда Барбара Хендрикс, министъра на земеделието Кристиан Шмид и шефа на кабинета на канцлера Питър Алтмайер.

Германия е една от страните в ЕС, които все още не са се справили с проблема с мръсния въздух в много от големите градове, въпреки че регулациите на Съюза изискват това. През януари еврокомисарят по околната среда се разлюти и обеща да санкционира безпощадно страните, които продължават да се бавят с прилагането на мерки до пълното покриване на изискванията за качество на въздуха. България вече е обект на съдебно решение в тази област. Подобна може да се окаже съдбата и на останалите страни, които все още нарушават нормите за чист въздух.

В немския план са предвидени и други стъпки: зони с ниски емисии, намаляване на употребата на автомобили, допълнителни стимули за електрически автомобили, техническо преоборудване за съществуващи автомобили – доколкото това е ефективно и икономически осъществимо.

Наборът от мерки първоначално ще се тества в пет града: Бон, Есен, Херенберг, Ретлинген и Манхайм. След това най-сполучливите мерки ще се въведат и във всички останали засегнати градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *